Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αργεντινή: Με υποτίμηση κατά 50% του νομίσματος ξεκινά η «θεραπεία — σοκ»

Η κυβέρ­νη­ση του νέου προ­έ­δρου της Αργε­ντι­νής Χαβιέρ Μιλέι, που ανέ­λα­βε την εξου­σία προ­χθές Κυρια­κή, ανα­κοί­νω­σε μεγά­λη υπο­τί­μη­ση, κατά 50% και πλέ­ον, του πέσο, του εθνι­κού νομί­σμα­τος, που δια­μορ­φώ­νε­ται στα 880:1 ένα­ντι του δολα­ρί­ου ΗΠΑ (από 391).

Πρό­κει­ται για το πρώ­το μέτρο από το πακέ­το αντι­λαϊ­κών μέτρων σκλη­ρής λιτό­τη­τας, που ο ίδιος ο Μιλέι τα έχει χαρα­κτη­ρί­σει ως «θερα­πεία – σοκ», που θα φέρει νέα δει­νά στον λαό της Αργε­ντι­νής, στο όνο­μα της «στα­θε­ρο­ποί­η­σης» της οικονομίας.

Ο νέος υπουρ­γός Οικο­νο­μί­ας, Λουίς Καπού­το, ανα­κοί­νω­σε επί­σης το πετσό­κομ­μα των κρα­τι­κών επι­δο­τή­σε­ων στις τιμές της ενέρ­γειας και των δημο­σί­ων συγκοι­νω­νιών, κάτι που ανα­μέ­νε­ται να πυρο­δο­τή­σει νέο κύμα ακρί­βειας, που θα εξα­θλιώ­σει ακό­μη περισ­σό­τε­ρο τα λαϊ­κά νοι­κο­κυ­ριά, που ήδη στε­νά­ζουν από την αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή που ακο­λου­θεί­ται εδώ και χρό­νια στην Αργε­ντι­νή. Το 40% των Αργε­ντι­νών ζει κάτω από το όριο της φτώ­χειας, σύμ­φω­να με τα επί­ση­μα στοιχεία.

Ο Καπού­το ισχυ­ρί­στη­κε ότι η κυβέρ­νη­ση θα δια­τη­ρή­σει τα προ­γράμ­μα­τα που δίνουν ψίχου­λα στον λαό και εξήγ­γει­λε νέο μέτρο με την έκδο­σή «καρ­τών σίτι­σης», ανα­γνω­ρί­ζο­ντας ότι τα μέτρα θα χει­ρο­τε­ρεύ­σουν την κατά­στα­ση για τον λαό. Ο υπουρ­γός Οικο­νο­μί­ας ανα­κοί­νω­σε επί­σης ότι το κρά­τος δεν θα οργα­νώ­νει πλέ­ον δια­γω­νι­σμούς για δημό­σια έργα και θα ακυ­ρώ­σει συμ­βά­σεις για όσα «δεν έχουν αρχί­σει ήδη». Τα δημό­σια έργα θα εκτε­λού­νται από τον ιδιω­τι­κό τομέα, «καθώς το κρά­τος δεν έχει ούτε τα χρή­μα­τα ούτε τη χρη­μα­το­δό­τη­ση» για αυτά, δήλωσε.

Πηγή: 902.gr

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο