Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αργεντινή: Πρόστιμο 29 εκατ. δολαρίων σε συνδικάτο από το υπουργείο Εργασίας επειδή συνέχισε την απεργία

Πρό­στι­μο άνευ προη­γου­μέ­νου, ύψους 29 εκα­τομ­μυ­ρί­ων δολα­ρί­ων, επέ­βα­λε το υπουρ­γείο Εργα­σί­ας της Αργε­ντι­νής σε ένα από τα μεγα­λύ­τε­ρα συν­δι­κά­τα, το οποίο με τις κινη­το­ποί­η­σεις του παρέ­λυ­σε τη χώρα στις 25 Ιουνίου.

Το υπουρ­γείο υπο­στη­ρί­ζει ότι το συν­δι­κά­το οδι­κών μετα­φο­ρών ευθύ­νε­ται επει­δή συνέ­χι­σε τις απερ­για­κές κινη­το­ποι­ή­σεις του στα τέλη του 2017, την ώρα που οι εργο­δο­τι­κές ενώ­σεις και τα άλλα συν­δι­κά­τα δια­πραγ­μα­τεύ­ο­νταν στο πλαί­σιο μιας “υπο­χρε­ω­τι­κής δια­δι­κα­σί­ας συμ­φι­λί­ω­σης”. Ο νόμος προ­βλέ­πει ότι στην περί­πτω­ση αυτή θα πρέ­πει να ανα­στέλ­λο­νται οι απεργίες.

Στην ανα­κοί­νω­ση του υπουρ­γεί­ου ανα­φέ­ρε­ται ότι επι­βάλ­λε­ται πρό­στι­μο ύψους 4.430 πέσο για το καθέ­να από τα 182.797 μέλη του συν­δι­κά­του, δηλα­δή συνο­λι­κά 810 εκα­τομ­μύ­ρια πέσο – ποσό που αντι­στοι­χεί σε 29 εκα­τομ­μύ­ρια δολάρια.

Το συν­δι­κά­το από την πλευ­ρά του κατήγ­γει­λε ότι πρό­κει­ται για “πολι­τι­κή δίω­ξη”. Ο ανα­πλη­ρω­τής γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας του Πάμπλο Μογιά­νο, προ­α­νήγ­γει­λε ότι θα προ­σφύ­γει στη δικαιο­σύ­νη, διευ­κρι­νί­ζο­ντας ότι θεω­ρεί πως πρό­κει­ται για από­πει­ρα “εκφο­βι­σμού εκ μέρους της κυβέρ­νη­σης” και ότι το συν­δι­κά­το δεν έχει τη δυνα­τό­τη­τα να κατα­βά­λει αυτό το πρόστιμο.

“Αν πρέ­πει να πλη­ρώ­σου­με αυτό το πρό­στι­μο, το ασφα­λι­στι­κό ταμείο μας θα πτω­χεύ­σει. Και τότε θα συνο­δεύ­σω τους ασθε­νείς στην πόρ­τα του υπουρ­γεί­ου για να τους ανα­λά­βει αυτό”, προει­δο­ποί­η­σε εξάλ­λου ο γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας της Ομο­σπον­δί­ας Επαγ­γελ­μα­τιών Οδη­γών Ούγκο Μογιά­νο, εκφρά­ζο­ντας έντο­νες ανη­συ­χί­ες για την επι­βί­ω­ση του ταμεί­ου που καλύ­πτει περί­που 800.000 ανθρώπους.

Οι επαγ­γελ­μα­τί­ες οδη­γοί συμ­με­τέ­χουν σήμε­ρα σε μια δια­δή­λω­ση ενά­ντια στη συμ­φω­νία στην οποία κατέ­λη­ξε τον περα­σμέ­νο μήνα η Αργε­ντι­νή με το Διε­θνές Νομι­σμα­τι­κό Ταμείο.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο