Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το Facebook του γερο-Λιά για την Έφη Αχτσιόγλου

Ο γερο-Λιάς, συντα­ξιού­χος με βαρέα κι ανθυ­γιει­νά ένση­μα εδώ και είκο­σι χρό­νια, κρά­τη­σε τη συνή­θεια του χωριού του: Κάθε από­γευ­μα πηγαί­νει στον καφε­νέ. Πίνει τον καφέ του, και με την παρέα του παί­ζει καμ­μιά παρ­τί­δα δηλω­τή ή ξερή.

Παλιό­τε­ρα η παρέα ήταν πολυ­πλη­θής. Έπι­ναν και κανέ­να κατρού­τσο κρα­σί με μεζε­δά­κι. Τώρα η παρέα αραί­ω­σε. Άλλοι ανα­χώ­ρη­σαν δια παντός. Κι άλλοι στα­μά­τη­σαν τις …εξό­δους. Τους ανα­ζή­τη­σε η παρέα. Έκα­ναν υπο­θέ­σεις για την απου­σία τους. Σχε­δόν όλοι συνέ­κλι­ναν ότι η εξα­φά­νι­ση συν­δυά­ζε­ται με το οικο­νο­μι­κό πρόβλημα.

Έβλε­παν και το Μανώ­λη, συντα­ξιού­χος κι αυτός, και μόνι­μο, παλιό­τε­ρα, μέλος της παρέ­ας, να γυρί­ζει κάθε μέρα γύρω απ’ το οικο­δο­μι­κό τετρά­γω­νο που είναι ο καφε­νές και να επι­στρέ­φει στο σπί­τι του.

Ο γερο-Λιάς φρό­ντι­σε να συνα­ντη­θούν και τον ρώτησε:

-Μανώ­λη για­τί μας εγκατέλειψες; 

-Δε βγαί­νω Λιά, μετά το σακά­τε­μα των συντά­ξε­ων. Ο καφές στοι­χί­ζει 1,20 ευρώ στον καφε­νέ. Χρειά­ζο­μαι 1,20 ευρώ Χ 30 μέρες = 36 ευρά (!) παρα­κα­λώ!! Ένα κιλό καφέ στοι­χί­ζει 15 ευρά και «βγά­ζει» 60–70 φλυ­τζά­νια καφέ. Μπο­ρού­με να πίνου­με καφέ με την κυρά μου, πρωί και από­γευ­μα, για ένα μήνα. Και μένουν και 6 ευρά για χαρ­τζη­λί­κι στον εγγο­νό. Παλιό­τε­ρα έδι­να στο μανά­ρι μου πεντά­ευ­ρω κάθε βδομάδα.

Και μετά από μικρή σιω­πή πρό­σθε­σε: «Πάει όμως εκεί­νη η επο­χή. Και νοιώ­θω και ντρο­πή απέ­να­ντι στο παι­δί. Που μπο­ρεί να κατα­λά­βει αυτό τι συμβαίνει;».

Αμί­λη­τος και με την ίδια πίκρα έφυ­γε κι ο γερο-Λιάς για τον καφε­νέ, και αντί για καφέ παράγ­γει­λε τσίπουρο…

…Στα τσί­που­ρα, ένε­κα της γιορ­τής του Άη-Λιά, βρή­κε την παρέα και η ανα­κοί­νω­ση της υπουρ­γού Εργα­σί­ας Έφης Αχτσιό­γλου, μέσω του facebook όπως είπε η τηλε­ό­ρα­ση, για τις επι­στρο­φές των ανα­δρο­μι­κών των συντάξεων.

-Ώπα! Να και το κέρα­σμα για τους Λιά­δες! ανα­φώ­νη­σε ο γερο-Λιάς, κάνο­ντας, ταυ­τό­χρο­να νεύ­μα, να γίνει ησυ­χία και να ακούσουν.

Παρε­πι­πό­ντως ο γερο-Λιάς είχε μάθει για το facebook απ’ τον εγγο­νό του. Πρώ­τα τον έβλε­πε κολη­μέ­νο στην οθό­νη του υπο­λο­γι­στή να σερ­φά­ρει, όπως του ‘λεγε. Μετά κόλη­σε στην οθό­νη του κινη­τού τηλεφώνου.

Ήθε­λε να του πεί διά­φο­ρα αλλά τον άφη­σε. Όταν όμως είδε στο καφε­νείο το συνο­μή­λι­κό του τον Απο­στό­λη, να κάθε­ται με τις ώρες κολη­μέ­νος στο κινη­τό και να χασκο­γε­λά­ει αρκε­τές φορές δεν κρατήθηκε:

-Τι είναι αυτό που κοι­τάς και σε κάνει να χασκο­γε­λάς; ρώτη­σε βλο­συ­ρός ο γερο-Λιάς.

-Το Facebook, απά­ντη­σε ο Απο­στό­λης. Και ενθου­σια­σμέ­νος συνέ­χι­σε: «Μαθαί­νω, επι­κοι­νω­νώ, σχο­λιά­ζω, κάνω κρι­τι­κή κι άμα χρεια­στεί κοροϊ­δεύω κιόλας».

-Από ποιον μαθαίνεις; 

-Από αυτούς που είμα­στε στην παρέα.

-Κι αν λένε ψέμματα;

Ο Απο­στό­λης δεν απά­ντη­σε. Κι ο γέρος Λιάς ρώτη­σε: «Και δε μου λές: Σε κοροϊ­δεύ­ουν και σένα;».

Ξαφ­νιά­στη­κε ο Απο­στό­λης. Δεν απά­ντη­σε αλλά δικαιο­λο­γή­θη­κε: «Εγώ δεν γρά­φω βλα­κεί­ες για να με κοροϊδέψουν».

-Εμέ­να μου λές! Τρώς και σύ αυτό το χέσε-μπούκ! είπε με στόμ­φο ο μπαρμπα-Λιάς.

Κι από τότε καθιέ­ρω­σε το χέσε-μπούκ(!) για όσους χρη­σι­μο­ποιού­σαν το Facebook.

Η υπουρ­γός, όπως μετέ­δι­δε η τηλε­ό­ρα­ση, έγρα­ψε στο Facebook: «Με την πλη­ρω­μή των επι­κου­ρι­κών τους συντά­ξε­ων, στις 2 Αυγού­στου, περί­που 200.000 συντα­ξιού­χοι θα λάβουν τα ανα­δρο­μι­κά ποσά που προ­έ­κυ­ψαν από την αλλα­γή στον υπο­λο­γι­σμό της εισφο­ράς υπέρ του ΑΚΑΓΕ, η οποία έχει γίνει από τον Μάιο. Το 60% των δικαιού­χων θα έχουν επι­στρο­φή από 150 έως 350 ευρώ.

Ενδει­κτι­κά, οι πρώ­ην φορείς απ’ όπου προ­έρ­χο­νται οι περισ­σό­τε­ροι δικαιού­χοι και τα μέσα ποσά των επι­στρο­φών γι’ αυτούς:

- ΕΤΕΑΜ — 58.953 δικαιού­χοι με μέσο ποσό 212,39 ευρώ. 

- ΕΤΕΑ-ΤΕΑΔΥ‑Κ.Υ. — 40.679 δικαιού­χοι με μέσο ποσό 145,72 ευρώ

- ΤΕΑΠ ΔΕΗ — 24.733 δικαιού­χοι με μέσο ποσό 465,6 ευρώ

- ΤΕΑΠΟΚΑ — 16.172 δικαιού­χοι με μέσο ποσό 256,14 ευρώ

-ΤΕΑΠ ΟΤΕ — 14.008 δικαιού­χοι με μέσο ποσό 398,57 ευρώ».

suntaxiouxoi1

Ο γερο-Λιάς ήταν άσσος στους λογα­ρια­σμούς. Και γυρ­νώ­ντας το χαρ­τί με τα απο­τε­λέ­σμα­τα απ’ τις παρ­τί­δες στη δηλω­τή, άρχι­σε τις πρά­ξεις. Και απο­φάν­θη­κε: «Σύνο­λο 154.545 οι απο­δέ­κτες των επι­στρο­φών. Ήτοι 5,97% επί του συνό­λου των 2.588.605 συντα­ξιού­χων. Σύνο­λο επι­στρο­φών 39.689.882 ευρά. Ήτοι… Αυτό δεν λογα­ριά­ζε­ται ως ποσο­στό επί του ΑΕΠ».

Η ομή­γυ­ρις έμει­νε άφω­νη. Και ο γέρο-Λιάς εξή­γη­σε, όσα είχε ακού­σει στις συγκε­ντρώ­σεις που οργά­νω­νε η Συντο­νι­στι­κή Επι­τρο­πή Αγώ­να των των οργα­νώ­σε­ων των συντα­ξιού­χων με πανελ­λα­δι­κή εμβέλεια:

  1. Οι συντα­ξιού­χοι έχα­σαν 50 δισ. ευρώ απ’ τα δύο μνη­μό­νια την περί­ο­δο 2010 — 2016. Με τα δυό μνη­μό­νια αφαι­ρέ­θη­καν, επί­σης, και 80 δισ. ευρώ απ’ τα ασφα­λι­στι­κά ταμεία. 
  2. Καί έπο­νται οι αρπα­γές του νόμου Κατρού­γκα­λου για την περί­ο­δο 2016–2021: 28 δισ. απ’ τις συντά­ξεις και 25 δίσ. απ’ τα ταμεία. Με το τέταρ­το «μνη­μό­νιο διαρ­κεί­ας» προ­στί­θε­νται κι άλλα 5,118 δίσ. ευρώ για το 2022.

Και ανα­κε­φα­λαιώ­νο­ντας ο γερο-Λιάς επι­σή­μα­νε: «Ήδη ο Χου­λια­ρά­κης “έβα­λε” ήδη 3,2 δισ. ευρά στον προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό του 2019. Συνο­λι­κά, δηλα­δή, την περί­ο­δο 2010–2022 συντα­ξιού­χοι, ασφα­λι­σμέ­νοι και τα ταμεία θα χάσουν από 188 δισ. ευρά. Μ’ άλλα λόγια παρα­πά­νω από ένα ΑΕΠ».

Και με ιδιαί­τε­ρα σαρ­κα­στι­κό τρό­πο ο γερο-Λιάς σχο­λί­α­σε: «Αυτά που μας επι­στρέ­φουν είναι όσα παρα­κρά­τη­σαν, και σε συμ­φω­νία με τους δανει­στές, παρα­πά­νω με βάση τους δικούς τους νόμους: τη λαι­μη­τό­μο του Κατρού­γκα­λου και το νόμο 3986/2011. Να μην ξεχνά­με δηλα­δή ότι το “κρά­τος έχει συνέ­χεια”, που λένε ο Αλέ­ξη με τον Κυριάκο».

-Από μας θα πάρει κανείς καμ­μιά επι­στρο­φή; Ανα­ρω­τή­θη­κε ο Λάμπης, παλιός ΤΕΒΕ­τζής της παρέας.

Αλλη­λο­κοι­τά­χτη­καν: Ήταν δυό ΙΚΑ­τζή­δες, ο Λάμπης, που τώρα είναι στον ΟΑΕΕ, όπως κι ένας παλιός πρώ­ην μικρέ­μπο­ρος (Ταμείο Εμπό­ρων) και δυό συντα­ξιού­χοι του ΟΓΑ.

-Κανέ­νας (!) παρό­τι μας χρω­στά­νε ένα ΑΕΠ!! είπαν σχε­δόν όλοι με μια φωνή.

Τότε ο γερο-Λιάς γύρι­σε οργι­σμέ­νος στον Απο­στό­λη και τον ρώτησε:

-Λει­τουρ­γεί το Facebook;

-Μπρά­βο! Έμα­θες να το προ­φέ­ρεις σωστά. Ναι! Αλλά για­τί ρωτάς;

Ο γερο-Λιάς προ­σπέ­ρα­σε το σχό­λιο του Απο­στό­λη και με στα­θε­ρή φωνή είπε: Στεί­λε το παρα­κά­τω Facebook στην κυρά-υπουρ­γό της Εργα­σί­ας, να μην την απο­κα­λέ­σω αλλιώς όπως τη λένε οι δια­δη­λω­τές όταν περ­νά­νε έξω απ’ το υπουρ­γείο της: «Ευχα­ρι­στού­με για την απλο­χε­ριά σου κυρά υπουρ­γί­να. Τέτοια απλο­χε­ριά που με κάνει να φωνά­ξω και εδώ στο καφε­νείο: “Με ψίχου­λα και ψέμ­μα­τα δεν μας ξεγε­λά­τε, ντρο­πή σε σάς που κυβερ­νά­τε”. Αλλά αν είχες να δώσεις κάτι περισ­σό­τε­ρο που να ανα­πλη­ρώ­νει κάποιες απ’ τις αδι­κί­ες σε βάρος εκεί­νων που έκτι­σαν τη μετα­πο­λε­μι­κή Ελλά­δα, δεν θα το έκα­νες μέσα…». Κόμπια­σε λιγά­κι αλλά τελι­κά είπε: «Απ’ το Facebook. Θα το έκα­νες πρό­σω­πο με πρό­σω­πο με τους συντα­ξιού­χους. Αλλά που κου­ρά­γιο, να αντι­με­τω­πί­σεις αυτούς που προ­σπα­θείς να τους ξεγε­λά­σεις με τα ψίχου­λά σου».

Παράγ­γει­λε μια ..γύρα ποτά για τη γιορ­τή του. Και μόλις έφε­ρε τα ποτά ο καφε­τζής τσού­γκρι­σε το ποτή­ρι του με τους άλλους με την ευχή: «Άϊντε και καλό Σεμ­πτέμ­βη. Στη συνέ­χεια του μαρα­θώ­νιου με τις κινη­το­ποι­ή­σεις, που μάθα­με να κάνου­με μ’ ήλιο και βρο­χή. Αλλοιώς μην περι­μέ­νε­τε χαϊ­ρι απ’ την κάθε Αχτσιόγλου».

suntaxiouxoi2

Και για την αντι­γρα­φή απ’ το Facebook του γερο-Λιά

Γιώρ­γος Ρετσιανίτης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο