Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αρκούδα πιάστηκε σε παράνομη θηλιά και μάσησε σχεδόν όλο τον κορμό δέντρου για να απελευθερωθεί

Αρκού­δα πιά­στη­κε σε παρά­νο­μη θηλιά για αγριο­γού­ρου­να και στην αγω­νιώ­δη προ­σπά­θειά της να απε­λευ­θε­ρω­θεί, μάση­σε όλο σχε­δόν τον κορ­μό του δέντρου όπου είχε τοπο­θε­τη­θεί η παγί­δα, ματώ­νο­ντας τα ούλα της.

Το εγκλω­βι­σμέ­νο ζώο εντό­πι­σε διερ­χό­με­νος βοσκός έξω από το χωριό του Πυρ­γε­τού Λάρι­σας και ειδο­ποί­η­σε τη Ζ’ Κυνη­γε­τι­κή Ομο­σπον­δία. Στη συνέ­χεια ενη­με­ρώ­θη­καν το Εργα­στή­ριο Μικρο­βιο­λο­γί­ας και Παρα­σι­το­λο­γί­ας του Τμή­μα­τος Κτη­νια­τρι­κής του Πανε­πι­στη­μί­ου Θεσ­σα­λί­ας και η Περι­βαλ­λο­ντι­κή Οργά­νω­ση «Καλ­λι­στώ» με την οποία συνερ­γά­ζο­νται στα έργα LIFEARCPROM και LIFE Bear Smart Corridors για την καφέ αρκούδα.

Κλι­μά­κιο ειδι­κών, στο πλαί­σιο του πρω­το­κόλ­λου για την αντι­με­τώ­πι­ση περι­στα­τι­κών αλλη­λε­πί­δρα­σης ανθρώ­που και αρκού­δας, προ­σέγ­γι­σε το ζώο και το νάρ­κω­σε. Δια­πί­στω­σαν μάλι­στα, όπως ανα­φέ­ρε­ται και σε σχε­τι­κή ανα­κοί­νω­ση από την «Καλ­λι­στώ», ότι κατά τη διάρ­κεια του εγκλω­βι­σμού του, το άτυ­χο ζώο είχε στρε­σα­ρι­στεί και μασού­σε τον κορ­μό του δέντρου όπου είχε εγκα­τα­στα­θεί η θηλιά, στην προ­σπά­θειά του να διαφύγει.

Μετά τη νάρ­κω­σή του δια­πι­στώ­θη­κε ότι έφε­ρε μόνο επι­φα­νεια­κές πλη­γές στην περιο­χή του λαι­μού εξαι­τί­ας του συρ­μα­τό­σχοι­νου, οι οποί­ες καθα­ρί­στη­καν από τους κτη­νιά­τρους, χωρίς να εμπνέ­ουν κάποια σοβα­ρή ανη­συ­χία. Ακο­λού­θη­σε η τοπο­θέ­τη­ση ειδι­κού ραδιο­κολ­λά­ρου και η ανά­νη­ψη της αρκούδας.

Σύμ­φω­να με την «Καλ­λι­στώ», το ραδιο­κολ­λά­ρο θα προ­σφέ­ρει χρή­σι­μα δεδο­μέ­να για την επα­λή­θευ­ση της υπό­θε­σης επα­να­ποί­κη­σης, από την αρκού­δα, περιο­χών από τις οποί­ες έχει εκλεί­ψει στο πρό­σφα­το παρελθόν.

«Η επα­να­ποί­κη­ση περιο­χών από ένα μεγά­λο θηλα­στι­κό, όπως η αρκού­δα, είναι ένα απο­λύ­τως φυσιο­λο­γι­κό φαι­νό­με­νο και ταυ­τό­χρο­να μια δια­δι­κα­σία που εξε­λίσ­σε­ται πολύ αργά. Τα τελευ­ταία 20 χρό­νια υπάρ­χουν αρκε­τά περι­στα­τι­κά αρκού­δων οι οποί­ες εμφα­νί­στη­καν στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή του Ολύ­μπου και στη συνέ­χεια είτε επέ­στρε­ψαν στους παλιό­τε­ρους βιό­το­πούς τους είτε θανα­τώ­θη­καν παρά­νο­μα από τον άνθρω­πο» τονί­ζε­ται στην ανακοίνωση.

Σημειώ­νε­ται ότι το περι­στα­τι­κό του Πυρ­γε­τού είναι το 4ο που αντι­με­τω­πί­ζουν από κοι­νού το Τμή­μα Κτη­νια­τρι­κής του Πανε­πι­στη­μί­ου Θεσ­σα­λί­ας και η «Καλ­λι­στώ», μετά από ένα περι­στα­τι­κό στην Φλώ­ρι­να (09/10/2022) και δύο περι­στα­τι­κά στις Πρέ­σπες (30/12/2019 και 2/4/2023), που αντι­με­τω­πί­στη­καν στο πλαί­σιο του έργου LIFEARCPROM. Η χρή­ση της συρ­μά­τι­νης θηλιάς είναι παρά­νο­μη είτε πρό­κει­ται για μέσο παγί­δευ­σης αγριο­γού­ρου­νων είτε ως μέσο απο­τρο­πής ζημιών στην αγρο­τι­κή ή την κτη­νο­τρο­φι­κή παραγωγή.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο