Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αρμενία-Αζερμπαϊτζάν: Ένα βήμα πριν την στρατιωτική σύγκρουση για το Ναγκόρνο Καραμπάχ

Νέα κλι­μά­κω­ση της σύγκρου­σης μετα­ξύ Αρμε­νί­ας και Αζερ­μπαϊ­τζάν για την απο­σχι­σθεί­σα από το Αζερ­μπαϊ­τζάν περιο­χή του Ναγκόρ­νο — Καρα­μπάχ σημειώ­νε­ται τις τελευ­ταί­ες ώρες, με φονι­κές συγκρού­σεις στην περιο­χή, καθώς και κήρυ­ξη γενι­κής επι­στρά­τευ­σης και στρα­τιω­τι­κού νόμου στην Αρμενία.

Την πλή­ρη υπο­στή­ρι­ξή της στο Αζερ­μπαϊ­τζάν επα­νέ­λα­βε η τουρ­κι­κή προ­ε­δρία, ενώ σε άμε­ση κατά­παυ­ση του πυρός κάλε­σε από την πλευ­ρά της η Ρωσία.

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι η περιο­χή Ναγκόρ­νο — Καρα­μπάχ με 150.000 Αρμέ­νιους, βρί­σκε­ται στο έδα­φος του Αζερ­μπαϊ­τζάν και μετά την καπι­τα­λι­στι­κή παλι­νόρ­θω­ση στην ΕΣΣΔ ανα­κή­ρυ­ξε μονο­με­ρώς την ανε­ξαρ­τη­σία της, ενώ η συνε­χι­ζό­με­νη αντι­πα­ρά­θε­ση απο­τε­λεί κομ­μά­τι των ευρύ­τε­ρων σφο­δρών ενδοϊ­μπε­ρια­λι­στι­κών αντα­γω­νι­σμών σε όλη την περιο­χή του Καυκάσου.

Σήμε­ρα Κυρια­κή, μετά τις συγκρού­σεις του περα­σμέ­νου Ιού­λη με του­λά­χι­στον 16 νεκρούς, ξέσπα­σαν νέες σφο­δρές μάχες στην περιο­χή, ανά­με­σα στο στρα­τό της Αρμε­νί­ας και τους αυτο­νο­μι­στές του Ναγκόρ­νο — Καρα­μπάχ από τη μία και το στρα­τό του Αζερ­μπαϊ­τζάν από την άλλη. Οι δύο αντι­μα­χό­με­νες πλευ­ρές επι­βε­βαιώ­νουν ότι υπάρ­χουν νεκροί και τραυ­μα­τί­ες μετα­ξύ των στρα­τιω­τι­κών δυνά­με­ων και των αμά­χων, κατη­γο­ρώ­ντας η μία την άλλη για την έναρ­ξη των εχθροπραξιών.

«Κήρυ­ξα στρα­τιω­τι­κό νόμο και γενι­κή επι­στρά­τευ­ση για τους άνω των 18 ετών», δήλω­σε ο ηγέ­της του Καρα­μπάχ, ο Αρα­ΐκ Αρου­τιου­νιάν, στη διάρ­κεια έκτα­κτης συνε­δρί­α­σης του τοπι­κού κοι­νο­βου­λί­ου, ανα­κοί­νω­σε η προεδρία.

Άμα­χοι και στρα­τιω­τι­κοί έχουν χάσει τη ζωή τους στις σφο­δρές μάχες που ξέσπα­σαν σήμε­ρα στην περιο­χή του Ναγκόρ­νο-Καρα­μπάχ, ανα­κοί­νω­σαν εξάλ­λου το Αζερ­μπαϊ­τζάν και αρμέ­νιοι αυτο­νο­μι­στές, οι οποί­οι αλλη­λο­κα­τη­γο­ρού­νται για το ποιος άρχι­σε τις εχθροπραξίες.

Το αρμε­νι­κό υπουρ­γείο Άμυ­νας ανα­κοί­νω­σε ότι μια γυναί­κα και ένα παι­δί έχα­σαν τη ζωή τους, κατήγ­γει­λε επι­θέ­σεις του Αζερ­μπαϊ­τζάν σε μη στρα­τιω­τι­κούς στό­χους, μετα­ξύ άλλων στην περι­φε­ρεια­κή πρω­τεύ­ου­σα Στε­πα­να­κέρτ, ενώ ανέ­φε­ρε ότι σε απα­ντή­σεις του αρμε­νι­κού στρα­τού κατα­στρά­φη­καν αζε­ρι­νά ελι­κό­πτε­ρα, άρμα­τα μάχης και μη επαν­δρω­μέ­να αεροσκάφη.

Το Αζερ­μπαϊ­τζάν ανα­κοί­νω­σε από την πλευ­ρά του πως εξα­πέ­λυ­σε «αντε­πί­θε­ση» έπει­τα από επί­θε­ση των αυτο­νο­μι­στών και έκα­νε λόγο για κατάρ­ρι­ψη ενός μόνο αεροσκάφους.

Ο πρό­ε­δρος του Αζερ­μπαϊ­τζάν Ιλχάμ Αλί­εφ υπο­σχέ­θη­κε σε τηλε­ο­πτι­κή ομι­λία του τη νίκη στις μάχες, ανα­φέ­ρο­ντας ότι «ο αζε­ρι­νός στρα­τός μάχε­ται σήμε­ρα στο έδα­φός του, υπε­ρα­σπί­ζε­ται την εδα­φι­κή ακε­ραιό­τη­τά του, κατα­φέ­ρει συντρι­πτι­κά πλήγ­μα­τα στον εχθρό».

«Κατα­δι­κά­ζου­με αυστη­ρά την επί­θε­ση της Αρμε­νί­ας ενα­ντί­ον του Αζερ­μπαϊ­τζάν» ανα­φέ­ρει σε δια­δι­κτυα­κή του ανάρ­τη­ση ο εκπρό­σω­πος της τουρ­κι­κής προ­ε­δρί­ας, δια­βε­βαιώ­νο­ντας πως το Αζερ­μπαϊ­τζάν έχει «την πλή­ρη υπο­στή­ρι­ξη της Τουρκίας».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο