Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: Η μάσκα δεν εμποδίζει το λαό να βλέπει τη γύμνια στην Υγεία, το συνωστισμό στα MMΜ και τα σχολεία, την έλλειψη μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς

«Παρά το ότι ο λαός κέρ­δι­σε πολύ­τι­μο χρό­νο με τα περιο­ρι­στι­κά μέτρα, αυτός δεν αξιο­ποι­ή­θη­κε από την κυβέρ­νη­ση για να ενι­σχυ­θεί το δημό­σιο σύστη­μα υγεί­ας. Τώρα η κυβέρ­νη­ση μετα­βι­βά­ζει ξανά τις δικές της ευθύ­νες στο λαό, με τον προ­κλη­τι­κό εκβια­σμό “αυτο­προ­στα­σία ή καρα­ντί­να”» επι­ση­μαί­νει ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας σε συνέ­ντευ­ξή του στην εφη­με­ρί­δα «Το Βήμα της Κυριακής».

«Μόνο που η αυτο­προ­στα­σία έχει τα όριά της και η μάσκα δεν εμπο­δί­ζει το λαό από το να βλέ­πει τη γύμνια του δημό­σιου συστή­μα­τος υγεί­ας, τον συνω­στι­σμό στα Μέσα Μετα­φο­ράς και τα σχο­λεία, την έλλει­ψη μέτρων προ­στα­σί­ας στους χώρους δου­λειάς, που ανα­δει­κνύ­ο­νται σε νού­με­ρο 1 κίν­δυ­νο, σύμ­φω­να και με τα επί­ση­μα στοι­χεία. Εκτός αν η κυβέρ­νη­ση θέλει να φορέ­σου­με μάσκα και στα μάτια…» προσθέτει.

Τονί­ζει ότι η κυβέρ­νη­ση πρέ­πει να προ­χω­ρή­σει «τώρα σε μαζι­κές προ­σλή­ψεις για­τρών, νοση­λευ­τών, στην επί­τα­ξη όλων των δομών και υπη­ρε­σιών του ιδιω­τι­κού τομέα Υγεί­ας και έντα­ξή τους στον κεντρι­κό σχεδιασμό».

Επί­σης η κυβέρ­νη­ση «να εξα­σφα­λί­σει επαρ­κή μέτρα προ­στα­σί­ας και μαζι­κά τεστ στους εργα­ζό­με­νους», όπως και «να προ­βεί σε προ­σλή­ψεις μόνι­μου προ­σω­πι­κού και αύξη­ση του στό­λου των Μέσων Μετα­φο­ράς για να απο­φευ­χθεί ο συνωστισμός».

«Και επει­δή πάλι θα μας πουν ότι όλα αυτά κοστί­ζουν, τους απα­ντά­με: “Κόψ­τε από τις επι­δο­τή­σεις του μεγά­λου κεφα­λαί­ου, από τα 4 δισ. που δαπα­νού­με ως χώρα για το ΝΑΤΟ”. Αυτό σήμε­ρα είναι επεί­γον κι αυτό δεν το λέει το ΚΚΕ, το απαι­τούν οι ίδιοι οι υγειο­νο­μι­κοί, οι μαθη­τές, οι εκπαι­δευ­τι­κοί, άλλοι εργα­ζό­με­νοι που βρί­σκο­νται στο δρό­μο» ανα­φέ­ρει χαρακτηριστικά.

Ο Δ. Κου­τσού­μπας ανα­φέ­ρει ότι η παν­δη­μία εξε­λίσ­σε­ται «σε μεγά­λη ευκαι­ρία για το κεφά­λαιο προ­κει­μέ­νου να επι­βάλ­λει μέτρα που ήταν εδώ και και­ρό στα συρ­τά­ρια του και η υλο­ποί­η­σή τους είχε αρχί­σει πολύ πριν την πανδημία».

Προ­σθέ­τει, μετα­ξύ άλλων, ότι «η δήθεν έκτα­κτη αντερ­γα­τι­κή νομο­θε­σία μονι­μο­ποι­ή­θη­κε και σήμε­ρα έρχε­ται να συμπλη­ρω­θεί περαιτέρω».

Υπο­γραμ­μί­ζει ότι «μόνο οι εργα­ζό­με­νοι μπο­ρούν, με τον αγώ­να τους, να ακυ­ρώ­σουν αυτά τα σχέ­δια και κυρί­ως να σκε­φτούν ότι πρέ­πει να ξεμπερ­δεύ­ουν με ένα σύστη­μα που στον 21ο αιώ­να δε μπο­ρεί να εξα­σφα­λί­σει το στοι­χειώ­δες, το δικαί­ω­μα στην υγεία και την αξιο­πρε­πή ζωή, με βάση τις σύγ­χρο­νες δυνατότητες».

Ως προς τον ελλη­νο­τουρ­κι­κό διά­λο­γο ανα­φέ­ρει κατ’ αρχάς ότι «δεν μιλά­με για διά­λο­γο ανά­με­σα σε δύο χώρες όπου οι λαοί κάνουν κου­μά­ντο και υπη­ρε­τού­νται τα συμ­φέ­ρο­ντά τους. Σε μια τέτοια περί­πτω­ση να είστε σίγου­ροι ότι θα έβρι­σκαν τρό­πους να λύσουν τα όποια προβλήματα».

Επι­ση­μαί­νει ότι πρό­κει­ται για γεω­πο­λι­τι­κό ιμπε­ρια­λι­στι­κό παζά­ρι στο πλαί­σιο του οποί­ου «εκδη­λώ­νε­ται και η αντι­πα­ρά­θε­ση της ελλη­νι­κής με την τουρ­κι­κή αστι­κή τάξη, που διεκ­δι­κούν η κάθε μια μεγα­λύ­τε­ρο μερί­διο από αυτή τη μοι­ρα­σιά. Και το παζά­ρι με τις ευλο­γί­ες των “συμ­μά­χων” φαί­νε­ται πως κατα­λή­γει σε συνεκ­με­τάλ­λευ­ση, μόνο που αυτή δεν αφο­ρά τους λαούς, αλλά τους ενερ­γεια­κούς κολοσ­σούς και ανοί­γει το δρό­μο για ένα νέο γύρο σκλη­ρών αντα­γω­νι­σμών και πολε­μι­κών συγκρούσεων».

Ερω­τη­θείς για τη στά­ση των συμ­μά­χων της Ελλά­δας, ανα­φέ­ρει, μετα­ξύ άλλων, ότι «προ­φα­νώς για τα δικά τους συμ­φέ­ρο­ντα, πότε σπρώ­χνουν σε παζά­ρια για τη συνεκ­με­τάλ­λευ­ση των θαλασ­σί­ων ζωνών, που όμως θα συμπα­ρα­σύ­ρουν τα κυριαρ­χι­κά δικαιώ­μα­τα της χώρας και πότε υπο­θάλ­πουν την επι­θε­τι­κό­τη­τα και τη σύγκρου­ση. Κι αυτά νομί­ζω έρχε­ται να επι­σφρα­γί­σει η επι­κεί­με­νη επί­σκε­ψη του ΥπΕξ. των ΗΠΑ, Μ. Πομπέο».

Ερω­τη­θείς για την «εικό­να καθή­λω­σης που εμφα­νί­ζει δημο­σκο­πι­κά το ΚΚΕ» απά­ντη­σε ότι «αυτό που εισπράτ­του­με καθη­με­ρι­νά είναι η αίσθη­ση που υπάρ­χει σε πρω­το­πό­ρα τμή­μα­τα του λαού ότι το ΚΚΕ απο­τε­λεί τη μόνη, συνε­πή και μαχη­τι­κή αντι­πο­λί­τευ­ση στην κυβέρ­νη­ση της ΝΔ».

Προ­σθέ­τει ότι αυτοί οι άνθρω­ποι πρέ­πει να «επεν­δύ­σουν» στους αγώ­νες «κόντρα στις λογι­κές των μειω­μέ­νων απαι­τή­σε­ων, αλλά και της συντη­ρη­τι­κο­ποί­η­σης που ενι­σχύ­θη­κε τα τελευ­ταία χρό­νια» και επι­ση­μαί­νει ότι «εκεί θα απο­κτούν περισ­σό­τε­ρη εμπι­στο­σύ­νη στη δύνα­μή τους, στο ΚΚΕ, που δεν τα παρα­τά­ει, δεν συμ­βι­βά­ζε­ται με την αθλιό­τη­τα, έχει σχέ­διο για το σήμε­ρα και το αύριο, για την ικα­νο­ποί­η­ση των σύγ­χρο­νων αναγκών».

Ανα­φο­ρι­κά με την μετε­ξέ­λι­ξη του ΣΥΡΙΖΑ και το κατά πόσο αυτή «θα διευ­κο­λύ­νει ή θα εμπο­δί­σει την απή­χη­ση του ΚΚΕ προς το αρι­στε­ρό ακρο­α­τή­ριο» τόνι­σε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ως κυβέρ­νη­ση και ως αντι­πο­λί­τευ­ση «δεν έχει καμία πλέ­ον σχέ­ση με ό,τι θυμί­ζει και κυρί­ως με ό,τι είναι αρι­στε­ρά και ριζοσπαστισμός».

«Το ΚΚΕ» προ­σθέ­τει ο Δ. Κου­τσού­μπας «απευ­θύ­νε­ται σε όσους εμπι­στεύ­θη­καν τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ πριν- αλλά και τη ΝΔ, άλλους που στή­ρι­ξαν μικρό­τε­ρα κόμ­μα­τα. Τους καλού­με να συνα­ντη­θού­με στα σωμα­τεία, στους συλ­λό­γους, στις επι­τρο­πές αγώ­να για να νική­σου­με το φόβο, το συμ­βι­βα­σμό. Γι’ αυτό χρειά­ζε­ται να εμπι­στευ­τούν τη δύνα­μή τους, το ΚΚΕ, να συμπο­ρευ­τούν στα­θε­ρά μαζί του σε όλες τις μάχες».

Τέλος, ερω­τη­θείς τι ανα­μέ­νει από την δικα­στι­κή από­φα­ση για την δίκη της «Χρυ­σής Αυγής», ο γ.γ της ΚΕ του ΚΚΕ απά­ντη­σε «περι­μέ­νου­με, ό,τι περι­μέ­νει κάθε δημο­κρά­της, κάθε λαϊ­κός άνθρω­πος, κάθε νέο παι­δί. Ό,τι περι­μέ­νουν τα θύμα­τα της ναζι­στι­κής εγκλη­μα­τι­κής οργά­νω­σης που πάσχι­σαν επί χρό­νια σε αυτή την πολύ­χρο­νη δίκη. Περι­μέ­νου­με ό,τι περι­μέ­νει η μάνα και όλη η οικο­γέ­νεια του δολο­φο­νη­μέ­νου Παύ­λου Φύσ­σα: Να βρε­θούν οι ναζι­στές-εγκλη­μα­τί­ες της Χρυ­σής Αυγής στη φυλα­κή με τις ανώ­τα­τες ποινές».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο