Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αρον άρον (φέρεται να) απέσυρε ο ΣΥΡΙΖΑ το σποτ με τη γιαγιά — Κουτσουρεμένη η 13η σύνταξη

Η περι­βό­η­τη 13 σύντα­ξη στους δει­νο­πα­θού­ντες τα τελευ­ταία χρό­νια συντα­ξιού­χους εξόρ­γι­σε τους από­μα­χους της δου­λειάς αντί να αμβλύ­νει — όπως επι­δί­ω­κε η κυβέρ­νη­ση — την οργή και αγα­νά­κτη­σή τους.

Πηγαί­νο­ντας στο ΑΤΜ οι συντα­ξιού­χοι εισέ­πρα­ξαν πολύ λιγό­τε­ρα από όσα τους υπο­σχέ­θη­κε η κυβέρ­νη­ση, κοι­νώς τους κορόι­δε­ψε, διό­τι κανείς δεν τους είχε ενη­με­ρώ­σει ότι ακό­μη και η κου­τσου­ρε­μέ­νο επί­δο­μα θα φορο­λο­γη­θεί και μάλι­στα με όλες τις επι­βα­ρύν­σεις που έχει επι­βά­λει ο ΣΥΡΙΖΑ την τελευ­ταία τετρα­ε­τία.  Δηλα­δή όχι μόνον με το 22%, αλλά και τον 6% φόρο που έχει θεσπί­σει η κυβέρ­νη­ση υπέρ Υγεί­ας. Και αυτό, τη στιγ­μή που ούτως ή άλλως το προ­ε­κλο­γι­κό επί­δο­μα δόθη­κε μειω­μέ­νο ακό­μη και προς 50% για όσους παίρ­νουν σύντα­ξη άνω των 501 ευρώ.

Ενδεικτικές είναι συγκεκριμένες καταγγελίες συνταξιούχων:

Γυναί­κα συντα­ξιού­χος με καθα­ρή σύντα­ξη 561 ευρώ είδε στο λογα­ρια­σμό της 323 ευρώ.

Ανδρας συντα­ξιού­χος που λαμ­βά­νει κάθε μήνα 681 ευρώ, πήρε ως τάχα «13η σύντα­ξη» 249 ευρώ.

Συντα­ξιού­χος του ιδιω­τι­κού τομέα που έχει καθα­ρή  μηνιαία σύντα­ξη 733 ευρώ, είδε τελι­κά στο ΑΤΜ να μπαί­νουν στο λογα­ρια­σμό του 279 ευρώ.

Γυναί­κα συντα­ξιού­χος που λαμ­βά­νει σύντα­ξη ύψους 794 ευρώ, έλα­βε ως τάχα «13η σύντα­ξη» 309 ευρώ

Με απλά λόγια οι εν λόγω συντα­ξιού­χοι είδαν να μπαί­νει στο λογα­ρια­σμό τους πολύ λιγό­τε­ρο ακό­μη και από το 50% της σύντα­ξής τους που κ. Τσί­πρας είχε δεσμευ­θεί ότι θα δώσει στην εν λόγω κατηγορία

Ακό­μη πιο κου­τσου­ρε­μέ­νη δόθη­κε η τάχα «13η σύντα­ξη» σε όσους παίρ­νουν μεγα­λύ­τε­ρες συντάξεις.

Συντα­ξιού­χος εκπαι­δευ­τι­κός με 38 χρό­νια υπη­ρε­σί­ας λαμ­βά­νει καθα­ρά  στο χέρι 1135 ευρώ. Στο λογα­ρια­σμό του μπή­καν 301 ευρώ.

Γυναί­κα που λαμ­βά­νει σύντα­ξη χηρεί­ας 1151 ευρώ, είδε να μπαί­νουν στο λογα­ρια­σμό της 297 ευρώ

Λόγω της αγα­νά­κτη­σης που προ­κά­λε­σε η κου­τσου­ρε­μέ­νη 13η σύντα­ξη αλλά και η παρα­ποί­η­ση της πραγ­μα­τι­κό­τη­τας, η κυβέρ­νη­ση φέρε­ται (ifimerida) να έδω­σε εντο­λή στα τηλε­ο­πτι­κά κανά­λια να απο­σύ­ρουν άμε­σα το σποτ με τίτλο «Απο­κα­τά­στα­ση των αδι­κιών – Έμπρα­κτη στή­ρι­ξη στους συντα­ξιού­χους». με την ηθο­ποιό για­γιά που εμφα­νι­ζό­ταν να λέει  «ούτε θυμά­μαι πια πόσες φορές μου έκο­ψαν τη σύντα­ξη» και στο τέλος να δηλώ­νει ενθου­σια­σμέ­νη από την εξαγ­γε­λία του πρωθυπουργού.

Ένα βίντεο που απο­σιω­πού­σε το κόψι­μο των συντά­ξε­ων και από τον ΣΥΡΙΖΑ όπως και του ΕΚΑΣ., ο οποί­ος συνέ­χι­σε την πρα­κτι­κή των προη­γού­με­νο κυβερνήσεων.

Το ζήτη­μα των συντά­ξε­ων έχει ανα­χθεί σε κεντρι­κό ζήτη­μα τις προ­ε­κλο­γι­κής αντι­πα­ρά­θε­σης, κρύ­βο­ντας όμως τις ευθύ­νες που έχουν όλοι όσοι ψήφι­σαν τα μνη­μό­νια και όταν βρέ­θη­καν στην κυβέρ­νη­ση έκο­βαν αλύ­πη­τα συντά­ξεις και ΕΚΑΣ: ΝΔ, ΠΑΣΟΚ (ΚΙΝΑΛ), ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ. Και είναι τέτοιο το θρά­σος τους που συνε­χί­ζουν να παί­ζουν με τη αγω­νία και τις ανά­γκες των συντα­ξιού­χων. Ανά­γκες που σαφώς δεν καλύ­πτο­νται με τα προ­ε­κλο­γι­κά ψίχουλα.

Πηγή στοι­χεί­ων ifimerida

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο