Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αρουραίοι, σκορπιοί και φίδια στον καταυλισμό προσφύγων στο Βαθύ Σάμου

Διευ­κρι­νί­σεις σχε­τι­κά με τα πρό­σφα­τα δημο­σιεύ­μα­τα για τον νέο καταυ­λι­σμό του Καρά Τεπέ στη Λέσβο — προ­κά­λε­σαν την αντί­δρα­ση των ελλη­νι­κών αρχών– έδω­σαν οι Για­τροί Χωρίς Σύνορα,

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται, πως δημο­σί­ευ­μα της Deutsche Welle σχε­τι­κά με αρου­ραί­ους στον νέο καταυ­λι­σμό, προ­κά­λε­σε την οργή του υπουρ­γείο Μετα­νά­στευ­σης και Ασύ­λου το οποίο προ­χώ­ρη­σε σε σχε­τι­κή διάψευση.

Συγκε­κρι­μέ­να, το μέσο ανα­πα­ρή­γα­γε δηλώ­σεις του Γερ­μα­νού υπουρ­γού Ανα­πτυ­ξια­κής Βοή­θειας στην εφη­με­ρί­δα Passauer Neue Presse, ο οποί­ος κατήγ­γει­λε ότι οι πρό­σφυ­γες στη Λέσβο εξα­κο­λου­θούν να ζουν υπό «κατα­στρο­φι­κές συνθήκες».

Μάλι­στα, επι­κα­λού­με­νος τους «Για­τρούς Χωρίς Σύνο­ρα» επι­σή­μα­νε ότι η διε­θνής οργά­νω­ση ξεκί­νη­σε τους εμβο­λια­σμούς τετά­νου στο Καρά Τεπέ, καθώς στα υγρά από τις βρο­χές αντί­σκη­να οι αρου­ραί­οι δαγκώ­νουν μωρά και μπο­ρεί να τους μετα­φέ­ρουν μολυ­σμα­τι­κές ασθένειες.

«Οι πλη­ρο­φο­ρί­ες που ανα­φέ­ρουν ορι­σμέ­να μέσα ενη­μέ­ρω­σης ότι αρου­ραί­οι δαγκώ­νουν παι­διά στη Λέσβο είναι ανα­κρι­βείς, αλλά όχι ‘’παντε­λώς ανυ­πό­στα­τες’’» ανα­φέ­ρει η ανα­κοί­νω­ση των Για­τρών Χωρίς Σύνορα.

Αρου­ραί­οι, σκορ­πιοί και φίδια

«Σύμ­φω­να με τις ιατρι­κές μας ομά­δες, αρου­ραί­οι, σκορ­πιοί και φίδια δαγκώ­νουν παι­διά και ενή­λι­κες – όχι στη Λέσβο – αλλά στο άλλο απάν­θρω­πο Κέντρο Υπο­δο­χής και Ταυ­το­ποί­η­σης, στο Βαθύ, στη Σάμο.

»Δεν έχου­με πλη­ρο­φο­ρί­ες για παρό­μοια περι­στα­τι­κά στη Λέσβο και οι Για­τροί Χωρίς Σύνο­ρα δεν έχουν δηλώ­σει ποτέ κάτι τέτοιο δημο­σί­ως. Αυτό, όμως, δεν σημαί­νει ότι οι συν­θή­κες στη Λέσβο είναι απο­δε­κτές, καθώς και στον νέο καταυ­λι­σμό, οι άνθρω­ποι θα ανα­γκα­στούν να ζήσουν σε σκη­νές μέσα στο χει­μώ­να χωρίς επαρ­κή ασφά­λεια ή προστασία.

»Αντί να διορ­θώ­νει την ανα­κρί­βεια αυτών των πλη­ρο­φο­ριών για τη Λέσβο, το Υπουρ­γείο Μετα­νά­στευ­σης θα πρέ­πει να επι­κε­ντρω­θεί στην αλλα­γή της απάν­θρω­πης πραγ­μα­τι­κό­τη­τας που βιώ­νουν άντρες, γυναί­κες και παι­διά που ζουν στους δύο καταυ­λι­σμούς και θα πρέ­πει να φρο­ντί­σει για την άμε­ση μετα­φο­ρά αυτών των ανθρώ­πων σε ασφα­λές μέρος» τονί­ζουν οι ΓΧΣ.

Μάλι­στα πριν από δύο μήνες, οι Για­τροί Χωρίς Σύνο­ρα είχαν δημο­σιεύ­σει βίντεο το οποίο φιλο­ξε­νεί μαρ­τυ­ρί­ες προ­σφύ­γων μέσα από το Βαθύ Σάμου, οι οποί­ες δεί­χνουν τις άθλιες συν­θή­κες στις οποί­ες ζουν εν μέσω καραντίνας.

«Υπάρ­χουν τρύ­πες στο πάτω­μα, υπάρ­χουν κατσα­ρί­δες και αρου­ραί­οι» ανα­φέ­ρει μία πρό­σφυ­γας στο βίντεο».

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο