Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αρπαχτές δουλειές, gig, με αφεντικό μια πλατφόρμα!

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της //

Στην Αγγλία η ηλε­κτρο­νι­κή επι­χεί­ρη­ση ταξί Uber κατα­δι­κά­στη­κε σε πρό­στι­μο και η από­φα­ση ανα­γνώ­ρι­ζε τους οδη­γούς ταξί σαν υπαλ­λή­λους της επι­χεί­ρη­σης και όχι σαν ελεύ­θε­ρους επι­χει­ρη­μα­τί­ες όπως ήθε­λε η Uber. Στην Γαλ­λία έγι­ναν δια­μαρ­τυ­ρί­ες από τους οδη­γούς ταξί και η Uber έφυγε. 

Η ΕΕ ψήφι­σε νόμους που επα­νέ­λα­βε και η Ελλά­δα ώστε να μην μπο­ρούν οι ηλε­κτρο­νι­κές εται­ρεί­ες μετα­φο­ράς  να μπο­ρούν να χρη­σι­μο­ποιούν οδη­γούς χωρίς δίπλω­μα ταξί. Και τι έγι­νε; Συνε­χί­ζουν οι πλατ­φόρ­μες να μετα­χει­ρί­ζο­νται τους εργα­ζό­με­νους σαν εμπο­ρεύ­μα­τα και ταυ­τό­χρο­να μιλούν για συνερ­γα­σία και μοί­ρα­σμα του πελάτη. 

Ας τα πάρου­με από την αρχή. 

Το gig μας έρχε­ται από την βιο­μη­χα­νία της μου­σι­κής. Ο άνερ­γος μου­σι­κός που θα εύρι­σκε μια δου­λειά, συνή­θως μιας νύχτας, έλε­γε πως πάω για gig στα αγγλι­κά ή στα αμε­ρι­κά­νι­κα. Και αρπα­χτή το λες.

Αρπα­χτή στην αρπα­χτή εμφα­νί­στη­καν οι εται­ρεί­ες delivery με κοι­νό χαρα­κτη­ρι­στι­κό να βασί­ζο­νται σε μια πλατ­φόρ­μα. Κατε­βά­ζεις την εφαρ­μο­γή, βλέ­πεις πιο είναι το κοντι­νό­τε­ρο φαγά­δι­κο ή ταξί και παραγ­γέλ­νεις στην πλατ­φόρ­μα που με την σει­ρά της ειδο­ποιεί το κατά­στη­μα ή τον οδηγό. 

Αν δεν μεί­νεις ικα­νο­ποι­η­μέ­νος βάζεις κακό βαθ­μό στον μετα­φο­ρέα ή στο μαγα­ζί ή στον οδη­γό που κατό­πιν έχει συνέπειες. 

Την απα­τε­ω­νιά αυτή την απο­κα­λούν “δια­μοι­ρα­σμό” του πελά­τη από την εται­ρεία και τον εργα­ζό­με­νο άρα συνε­ται­ρι­σμό, ελα­στι­κή δεύ­τε­ρη δου­λειά, έξτρα εισό­δη­μα, δου­λειά του μέλ­λο­ντος, αυτό είναι το όνει­ρο του εργο­δό­τη να σε φωνά­ζει όπο­τε θέλει και αφο­ρά πεδία όπως μετα­φο­ρές ανθρώ­πων, δεμά­των και φαγη­τού, μετα­κο­μί­σεις, αλλά και τεχνι­κά επαγ­γέλ­μα­τα, υδραυ­λι­κούς ηλε­κτρο­λό­γους κλπ. Τα στοι­χεία δεί­χνουν πως στις ΗΠΑ περί­που 25 εκ άνθρω­ποι απα­σχο­λού­νται σε gig εργα­σία ή δου­λειά μέσω πλατ­φόρ­μας. Στην Ευρώ­πη δεν υπάρ­χουν ακρι­βή στοι­χεία. Υπο­λο­γί­ζε­ται πως το 2% των εργα­ζο­μέ­νων κάποια στιγ­μή έχει ασχο­λη­θεί με gig εργα­σία. Αυξή­θη­κε κατά 26% μετα­ξύ 2018 και 19.

Σύμ­φω­να με έρευ­να που δημο­σιεύ­τη­κε στην εφη­με­ρί­δα “Ημε­ρή­σια” για τις χώρες της Ευρώ­πης στο ερώ­τη­μα «πόσες ώρες εργα­στή­κα­τε σε πλατ­φόρ­μες την προη­γού­με­νη εβδο­μά­δα;», οι κυριό­τε­ρες απα­ντή­σεις ήταν οι εξής: το 20% των ερω­τη­θέ­ντων απά­ντη­σε λιγό­τε­ρο από τέσ­σε­ρις ώρες (εβδο­μα­διαί­ως, όχι ημε­ρη­σί­ως), το 19% τέσ­σε­ρις έως οκτώ ώρες, το 14% δύο ημέ­ρες, το 8% τρεις ημέ­ρες και ίσο ποσο­στό τέσ­σε­ρις, ενώ το 4% είχε δου­λειά σχε­δόν κάθε μέρα (πάνω από πέντε ημέ­ρες την εβδομάδα).

Όταν ερω­τή­θη­καν τι ποσο­στό του εισο­δή­μα­τός τους άντλη­σαν από την «gig economy» τον τελευ­ταίο μήνα πριν από την πραγ­μα­το­ποί­η­ση της έρευ­νας, πάνω από τους μισούς (53%) απά­ντη­σαν από μηδέν έως 20%, το 15% από 21% ως 40%, το 10% από 40% μέχρι και 60%, το 8% έως και 80%, ενώ για το 12% των ερω­τη­θέ­ντων η «gig economy» είναι το 80% του εισο­δή­μα­τος τους.

Είναι μια απα­σχό­λη­ση που δεν έχεις χώρο δου­λειάς, δεν ξέρεις το ωρά­ριο, δεν έχεις συμ­βό­λαιο, συνα­δέλ­φους, ασφά­λι­ση, απο­ζη­μί­ω­ση ασθε­νεί­ας, σιγου­ριά, χρη­σι­μο­ποιείς τα δικά σου μέσα που πρέ­πει να τα συντη­ρή­σεις και να επι­σκευά­σεις, έχεις μόνο άγχος για να κάνεις καλή εντύ­πω­ση στον πελά­τη και στην εται­ρεία. Περι­μέ­νεις να χτυ­πή­σει το τηλέ­φω­νο για να ζήσεις οικογένεια. 

Ακό­μη και να ρίξεις την αμοι­βή σου για να είσαι ανταγωνιστικός. 

Είσαι ένας αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νος επι­χει­ρη­μα­τί­ας λένε τα παπα­γα­λά­κια για την απάν­θρω­πη αυτή μέθο­δο εργασίας.

Τυπι­κό παρά­δειγ­μα ανθρώ­πων που ασχο­λού­νται με gig στην Σου­η­δία είναι νεο­λαί­οι και πρό­σφυ­γες. Ιδιαί­τε­ρα αυτοί που δεν έχουν χαρ­τιά και παίρ­νουν δου­λειές στο όνο­μα κάποιου φίλου.

Οι νόμοι που ψηφί­ζο­νται τελευ­ταία και με αφορ­μή την παν­δη­μία προ­σπα­θούν να δώσουν όπλα στους εργο­δό­τες να απο­φύ­γουν ακό­μη και τις βασι­κές τους υπο­χρε­ώ­σεις όπως ο νόμος του Χατζη­δά­κη. Ο τρό­πος απα­σχό­λη­σης gig μέσω πλατ­φόρ­μας είναι βού­τυ­ρο στο ψωμί τους.

Αυτό είναι το δυσοί­ω­νο μέλ­λον των εργα­ζο­μέ­νων ιδιαί­τε­ρα των νέων αν δεν αντι­δρά­σουν δυνα­μι­κά ακρι­βώς όπως οι εργα­ζό­με­νοι  της e‑food! 

Πάνε καλά αυτοί οι Σουηδοί;

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο