Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ — Ένα βιβλίο σχετικά εύκολα κατανοήσιμο και χρήσιμο για το ευρύ κοινό

ΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ

Βέρα Κλών­τζα — Γιά­κλο­βα —  Μανώ­λης Κλώντζα

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ
Το σημαντικότερο αρχαιολογικό εύρημα δεν θα βγει από τη γη

Λεπτο­μέ­ρειες έκδοσης

Εκδό­της: Εκδό­σεις Ατέχνως
Χρο­νο­λο­γία έκδο­σης: Σεπτέμ­βριος 2020
Συγ­γρα­φείς:  Βέρα Κλών­τζα — Γιά­κλο­βα —  Μανώ­λης Κλώντζα
Αριθ­μός σελί­δων: 200
Δια­στά­σεις: 21x14
Εκτύ­πω­ση: Εξώ­φυλ­λο Έγχρω­μο – Σώμα βιβλί­ου ασπρό­μαυ­ρό (24 σελ. έγχρωμες)
ISBN: 978–618-84717–5‑7
Τιμή 16,96 ευρώ (συμπε­ρι­λαμ­βά­νει ΦΠΑ)

Διά­θε­ση – Διανομή:
Κεντρι­κή διά­θε­ση: Τσι­γα­ρί­δας ΑΕ — 210.2717521

Επί­σης:

Αθή­να: ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΠΑΡ’ ΗΜΙΝ — Ε.ΤΖΑΝΑΚΑΚΗΣ Χαρι­λά­ου Τρι­κού­πη 11 Α (Χον­δρι­κή – Λιανική)
Καλ­κα­βού­ρα Μάρ­θα, ΔΕΡΒΕΝΙΩΝ 58 — Εξάρ­χεια, 2103006395, 6976813533
Θεσ­σα­λο­νί­κη: Ακυ­βέρ­νη­τες Πολι­τεί­ες — Αλ. Σβώ­λου 28 — 2310 273207
Κεντρι­κή διά­θε­ση για την Κύπρο: Βιβλιο­πω­λείο Περι­διά­βα­ση  (Τηλ:24 645646, 99545635)

Μπο­ρεί­τε να το παραγ­γεί­λε­τε και να το παρα­λά­βε­τε στο χώρο που θα μας υπο­δεί­ξε­τε. Παραγ­γε­λί­ες είτε
με
email [email protected]
μέσω του
site ekdoseis-atexnos.gr
τηλε­φω­νι­κά
📱 6979795057

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Οι αρχαιο­λό­γοι Βέρα Κλών­τζα-Γιά­κλο­βα – Μανώ­λης Κλών­τζας, με τη συστη­μα­τι­κή μελέ­τη και την επι­στη­μο­νι­κή εμπει­ρία χρό­νων, μας έδω­σαν ένα βιβλίο για την Αρχαιο­λο­γία, την επι­στή­μη, τον κόσμο και τη φύση ευρύ­τε­ρα. Ένα βιβλίο σχε­τι­κά εύκο­λα κατα­νο­ή­σι­μο και χρή­σι­μο και για τη μη επι­στη­μο­νι­κή κοινότητα.

«Οι δρα­στη­ριό­τη­τές μας, τόσο στα πλαί­σια της αρχαιο­λο­γι­κής έρευ­νας και σκέ­ψης όσο και στο κοι­νω­νι­κό, πολι­τι­στι­κό, οικο­νο­μι­κό, πολι­τι­κό επί­πε­δο, σε συν­δυα­σμό με το πώς βιώ­νου­με και οι ίδιοι τις συνέ­πειες της καπι­τα­λι­στι­κής οικο­νο­μι­κής κρί­σης στην επι­στή­μη, στην κοι­νω­νία και στο περι­βάλ­λον, απο­τέ­λε­σαν παρά­γο­ντες που μας οδή­γη­σαν εδώ και και­ρό στην από­φα­ση ότι επι­βάλ­λε­ται να μοι­ρα­στού­με μαζί σας την αντί­λη­ψη και τις δια­πι­στώ­σεις μας για τη σύγ­χρο­νη αρχαιο­λο­γία, την επι­στή­μη, τον κόσμο και τη φύση ευρύ­τε­ρα» (Από τον πρόλογο)

Πολ­λοί πιστεύ­ουν πως η αρχαιο­λο­γία είναι μια επι­στή­μη απο­κλει­στι­κά για το παρελ­θόν. “Τι μας νοιά­ζει πως πέθα­νε κάποιος πριν από 5 χιλιά­δες χρό­νια ή με τι τρό­πο έφτια­ξε ένα κτί­σμα; Τα μνη­μεία που έχου­με είναι αρκε­τά. Μας φτά­νουν αυτά που έχου­με!” Μπο­ρεί να πει κάποιος, ειδι­κά σήμε­ρα, εν μέσω κρίσης.

Και όμως. Οι αρχαιο­λό­γοι δεν μένουν στην έρευ­να ανθρώ­πι­νων τεχνουρ­γη­μά­των. Μελε­τούν παν­δη­μί­ες, πολέ­μους, μετα­να­στεύ­σεις, αλλα­γές κλί­μα­τος ή κρί­σεις, πως αντι­δρά ο άνθρω­πος και η κοι­νω­νία του στα όποια προ­βλή­μα­τα σε βάθος χιλιά­δων ή και περισ­σό­τε­ρων ετών. Ό,τι βιώ­νου­με ως άνθρω­ποι και ως κοι­νω­νία σήμε­ρα, στον ένα ή στον άλλο βαθ­μό και μέσω δια­φό­ρων ανα­λο­γιών, το συνα­ντά­με στο πέρα­σμα της ιστο­ρί­ας επα­νει­λημ­μέ­νες φορές.

Ο άνθρω­πος στα πλαί­σια της φύσης, της οποί­ας είναι αδιά­σπα­στο μέρος, μέσα από τον διαρ­κή αγώ­να του για επι­βί­ω­ση και για καλυ­τέ­ρευ­ση της ζωής του αντι­δρά ανά­λο­γα στις διά­φο­ρες ανά­λο­γες προ­κλή­σεις. Βλέ­που­με ανά­γλυ­φα τις κοι­νές αιτί­ες ανά­λο­γων προ­βλη­μά­των, όπως και τις παρό­μοιες αντι­δρά­σεις των ανθρώ­πι­νων κοι­νω­νιών δια­χρο­νι­κά. Αυτή η δια­χρο­νι­κή γνώ­ση μπο­ρεί και είναι ανα­γκαίο να μετα­φερ­θεί στο σήμερα.

Σημείωμα συγγραφέων

Όταν οι Κινέ­ζοι θέλουν να δώσουν μια κατά­ρα, λένε: «Σου εύχο­μαι να ζεις σε ενδια­φέ­ρον και­ρούς». Οι ενδια­φέ­ρο­ντες και­ροί είναι φυσι­κά εκεί­νοι που  αλλά­ζουν τα δεδο­μέ­να. Οι  παλιές συνή­θειες και λύσεις δεν λει­τουρ­γούν ενώ το ιστο­ρι­κά νέο δεν έχει ακό­μα απο­κρυ­σταλ­λω­θεί. Τους συνο­δεύ­ει η ανη­συ­χία, η αστά­θεια, το παρά­λο­γο, η βία, πόλε­μοι, φτώ­χια, κρί­ση κτλ. Σε κάθε περί­πτω­ση εμείς σήμε­ρα ζού­με «ενδια­φέ­ρον καιρούς».

Όταν γρά­φα­με το βιβλίο στην Ουά­σιγ­κτον, αυτή την πραγ­μα­τι­κό­τη­τα όπως  την είχα­με είδη συνει­δη­το­ποι­ή­σει. Σε κάποιο σημείο του κει­μέ­νου ανα­φέ­ρου­με ότι οι αλλα­γές μπο­ρούν να φαί­νο­νται μακρι­νές αλλά ότι μερι­κές φορές «όσα φέρ­νει η ώρα δεν φέρ­νει ο χρό­νος». Η κοι­νω­νία μας μπο­ρεί να είναι σε κρί­ση και η δυνα­μι­κή της αδρά­νειας τερά­στια.  Μπο­ρού­με να νοιώ­θου­με ότι δεν είναι δυνα­τόν να αλλά­ξει τίπο­τα όμως ιστο­ρι­κά  ξαφ­νι­κά και από κάτι που ελά­χι­στοι περι­μέ­νουν απε­λευ­θε­ρώ­νε­ται η ορμή των ιστο­ρι­κά ανα­γκαί­ων αλλαγών.

Αυτό που προ­κα­λεί ανη­συ­χία σε μας είναι, αν ως κοι­νω­νία  θα κατα­φέ­ρου­με να πάρου­με μάθη­μα από την γνώ­ση που η αρχαιο­λο­γία έχει κατα­φέ­ρει να συγκε­ντρώ­σει. Σε κάθε περί­πτω­ση η κοι­νω­νία μας σήμε­ρα έχει όλες τις γνω­σια­κές και τεχνο­λο­γι­κές δυνα­τό­τη­τες για να κατα­φέ­ρει κάτι τέτοιο! Η αρχαιο­λο­γία σήμε­ρα μας προ­σφέ­ρει ανα­λο­γί­ες και συμπυ­κνω­μέ­νη γνώ­ση για διά­φο­ρα προ­βλή­μα­τα και κατα­στά­σεις. Κατα­στά­σεις τις οποί­ες χαρα­κτη­ρί­ζουν οικο­νο­μι­κές και ανθρω­πι­στι­κές κρί­σεις, αλλα­γές κλί­μα­τος, προ­σφυ­γιά, πολέ­μοι, επι­δη­μί­ες. Ταυ­τό­χρο­να μπο­ρού­με εντε­λώς ανά­γλυ­φα να δού­με πως αντέ­δρα­σαν οι άνθρω­ποι  σε μια ή άλλη περί­ο­δο, σε μια ή άλλη περιο­χή. Με τι κρι­τή­ρια; Πότε πήραν μέτρα που τους πήγαν μπρο­στά και πότε κατά­φε­ραν να χει­ρο­τε­ρέ­ψουν την κατά­στα­ση ακό­μα πιο έντο­να. Συνε­πά­γε­ται ότι όποιος νοιά­ζε­ται για το μέλ­λον, ασχο­λεί­ται με το παρελθόν.

Στο βιβλίο μας προ­σπα­θού­με να εξη­γή­σου­με ότι η αρχαιο­λο­γία είναι μια στρα­τη­γι­κή, συν­θε­τι­κή επι­στή­μη που μπο­ρεί να γίνει εργα­λείο στα χέρια των ανθρώ­πων για να συμ­βά­λει καθο­ρι­στι­κά ώστε ο κόσμος μας να μετε­ξε­λι­χθεί σε δικαιό­τε­ρο και φιλι­κό­τε­ρο μέρος για την ζωή των ανθρώ­πων και για την συνύ­παρ­ξη τους με το φυσι­κό περιβάλλον.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ Το σημα­ντι­κό­τε­ρο αρχαιο­λο­γι­κό εύρη­μα δεν θα βγει από τη γη, Βέρα Κλών­τζα-Γιά­κλο­βα – Μανώ­λης Κλώντζας

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο