Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αρωματικές ουσίες επιβλαβείς για την υγεία

Όταν η Σάρα Βίλαντ φεύ­γει από το δια­μέ­ρι­σμα της περ­νά­ει μια δοκι­μα­σία: από το άρω­μα του καθα­ρι­στι­κού της γει­τό­νισ­σας στο κλι­μα­κο­στά­σιο, την μυρω­διά του μαλ­λα­κτι­κού που ανα­δύ­ε­ται από το δωμά­τιο πλυ­ντη­ρί­ων, βγαί­νο­ντας έξω στον κόσμο που είναι γεμά­τος με αρώ­μα­τα από λακ, κρέ­μες και απορ­ρυ­πα­ντι­κά. Αυτό που ακού­γε­ται ευχά­ρι­στο για πολ­λούς, είναι επι­κίν­δυ­νο για την υγεία της Σάρα. Η 29χρονη είναι ασθμα­τι­κή και αντι­δρά­ει έντο­να στα αρω­μα­τι­κές ουσί­ες, καθώς μπο­ρεί να τις προ­κα­λέ­σουν δύσπνοια, δερ­μα­τι­κά εξαν­θή­μα­τα, κακή διά­θε­ση και τη λεγό­με­νη «εγκε­φα­λι­κή ομί­χλη» που συν­δέ­ε­ται μετα­ξύ άλλων και με προ­βλή­μα­τα συγκέντρωσης.

Απο­σμη­τι­κά χώρου, αρω­μα­τι­κά στικ και κεριά έχουν εξί­σου το ίδιο απο­τέ­λε­σμα. Με τέτοια αντι­κεί­με­να η Σάρα έρχε­ται σε επα­φή είτε σε μαγα­ζιά, είτε σε δημό­σιες υπη­ρε­σί­ες, είτε στο νηπια­γω­γείο του παι­διού της. Η ίδια, η οποία δεν επι­θυ­μεί να δημο­σιο­ποι­η­θεί το πραγ­μα­τι­κό της όνο­μα, δεν απο­τε­λεί  μεμο­νω­μέ­νη περί­πτω­ση. «Ένας έως τρεις παθό­ντες επι­κοι­νω­νούν μαζί μας κάθε μέρα», ανα­φέ­ρει η Σίλ­βια Πλέ­σκα, εμπει­ρο­γνώ­μων αρω­μά­των από τη Γερ­μα­νι­κή Ένω­ση Άσθμα­τος και Αλλερ­γιών (DAAB). Μερι­κοί είναι απελ­πι­σμέ­νοι ειδι­κά επει­δή αντι­με­τω­πί­ζουν έλλει­ψη κατα­νό­η­σης. «Πολ­λοί άνθρω­ποι δεν μπο­ρούν να φαντα­στούν ότι κάτι τόσο όμορ­φο όσο τα αρώ­μα­τα, ενέ­χουν κιν­δύ­νους για την υγεία», δηλώ­νει η Πλέσκα.

Επι­πλέ­ον, πολ­λοί άνθρω­ποι δεν αντι­λαμ­βά­νο­νται πόσο έντο­να μυρί­ζουν τα πάντα. Αλλά τα αρώ­μα­τα είναι χημι­κές ουσί­ες που μολύ­νουν τον αέρα, ανα­φέ­ρει η Πλέ­σκα. Μερι­κά από αυτά θα μπο­ρού­σαν να έχουν ακό­μη και ενδο­κρι­νι­κή επί­δρα­ση, να επη­ρε­ά­σουν δηλα­δή την ισορ­ρο­πία των ορμο­νών. Σύμ­φω­να με μελέ­τες, τα αρώ­μα­τα είναι το δεύ­τε­ρο πιο κοι­νό αίτιο αλλερ­γιών εξ επα­φής μετά το νικέ­λιο. Οι παθό­ντες ισχυ­ρί­ζο­νται πως ακό­μη και η απλή εισπνοή μπο­ρεί να προ­κα­λέ­σει συμ­πτώ­μα­τα. Σε μια διε­θνή μελέ­τη, το 1/3 των ερω­τη­θέ­ντων δήλω­σε πως έχει ευαι­σθη­σία στα αρώ­μα­τα, ενώ κάθε δεύ­τε­ρος ασθμα­τι­κός ανέ­φε­ρε προ­βλή­μα­τα υγεί­ας που σχε­τί­ζο­νται με αρώ­μα­τα. «Ο αριθ­μός των μη ανα­φε­ρό­με­νων κρου­σμά­των είναι υψη­λός», υπο­γραμ­μί­ζει η χημι­κός Πλέ­σκα. Είτε είναι φυσι­κά είτε συν­θε­τι­κά αρώ­μα­τα δεν έχει καμία διαφορά.

Δύσκολη η εύρεση θεραπείας

Η πιθα­νό­τη­τα να ανα­πτύ­ξει κανείς αλλερ­γία στα αρώ­μα­τα αυξά­νε­ται με την ηλι­κία, σύμ­φω­να με μελέ­τες. Η Γερ­μα­νι­κή Ένω­ση Άσθμα­τος και Αλλερ­γιών (DAAB) ανα­φέ­ρει πως ο λόγος είναι, μετα­ξύ άλλων, ότι τα αρώ­μα­τα μπο­ρούν να συσ­σω­ρευ­τούν στο σώμα, ειδι­κά τα συν­θε­τι­κά. Ακό­μη και εκεί­νοι που δεν έχουν ακό­μη συμ­πτώ­μα­τα μπο­ρούν να επη­ρε­α­στούν. Μέχρι στιγ­μής δεν υπάρ­χει τυπι­κή διά­γνω­ση ούτε θερα­πεία για τις αλλερ­γί­ες και τη δυσα­νε­ξία στα αρώ­μα­τα. Οι περισ­σό­τε­ροι πάσχο­ντες απλώς προ­σπα­θούν να απο­φύ­γουν όσο το δυνα­τόν περισ­σό­τε­ρο τα αρώματα.

Στη Σάρα Βίλαντ πήρε πολύ χρό­νο να ανα­κα­λύ­ψει τις «κρυμ­μέ­νες μυρω­διές» του σπι­τιού της, όπως οι ταμπλέ­τες πλυ­ντη­ρί­ου πιά­των, οι συσκευα­σί­ες και τα παι­χνί­δια. Έξω από το σπί­τι όμως η πραγ­μα­τι­κό­τη­τα είναι δια­φο­ρε­τι­κή. Σύμ­φω­να με την DAAB, πολ­λοί χώροι αρω­μα­τί­ζο­νται σκό­πι­μα όπως κατα­στή­μα­τα, λεω­φο­ρεία και εγκα­τα­στά­σεις περί­θαλ­ψης. Η Βίλαντ με την οικο­γέ­νειά της έχουν δια­κό­ψει πολ­λές φορές ταξί­δια τους, καθώς το άγχος στο κατά­λυ­μα ήταν τερά­στιο, ενώ όπως επι­ση­μαί­νει η ίδια δεν μπο­ρεί να αγο­ρά­σει μετα­χει­ρι­σμέ­να είδη.

Το χει­ρό­τε­ρο για την ίδια είναι η επα­φή με τους ανθρώ­πους, καθώς η σωμα­τι­κή επα­φή την οδη­γεί σε έντο­νο συναι­σθη­μα­τι­κό στρες. Ευτυ­χώς για εκεί­νη μπο­ρεί να συνε­χί­σει να εργά­ζε­ται από το σπί­τι ως επι­στή­μο­νας πλη­ρο­φο­ρι­κής. Μια μελέ­τη  απο­κα­λύ­πτει πως οι ημέ­ρες ασθέ­νειας που σχε­τί­ζο­νται με τις αρω­μα­τι­κές ουσί­ες και οι απο­λύ­σεις υπο­λο­γί­ζο­νται περί­που σε 146 δις δολά­ρια οικο­νο­μι­κής ζημί­ας ετη­σί­ως. Άλλες μελέ­τες υπο­στη­ρί­ζουν ότι τα αρώ­μα­τα στο χώρο εργα­σί­ας μπο­ρεί να σχε­τί­ζο­νται με το άσθμα.

Μιλώντας για το πρόβλημα

Παθό­ντες μιλούν για την ευαι­σθη­σία τους στα αρώ­μα­τα στα μέσα κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­ση­ςΠα­θό­ντες μιλούν για την ευαι­σθη­σία τους στα αρώ­μα­τα στα μέσα κοι­νω­νι­κής δικτύωσης

Η Βίλαντ έχει βρει υπο­στή­ρι­ξη από άλλους παθό­ντες μέσα από τα κοι­νω­νι­κά μέσα δικτύ­ω­σης, όπως επί­σης έχει ιδρυ­θεί και μια πύλη αγγε­λιών για πράγ­μα­τα χωρίς άρω­μα. Ένας Αυστρα­λός ερευ­νη­τής επί­σης εντό­πι­σε πολ­λά ιδρύ­μα­τα όπως δημαρ­χεία, βιβλιο­θή­κες, εκκλη­σί­ες, και νοσο­κο­μεία, ιδιαί­τε­ρα στον Κανα­δά και τις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες, που συμ­βου­λεύ­ουν τους επι­σκέ­πτες να μην χρη­σι­μο­ποιούν αρώματα.

Στη Γερ­μα­νία, επί­σης, το θέμα έχει επα­νει­λημ­μέ­να γίνει πολι­τι­κό ζήτη­μα. Οι Πρά­σι­νοι ζήτη­σαν το 2020 την απα­γό­ρευ­ση του αρω­μα­τι­σμού των δημο­σί­ων χώρων των μέσων μετα­φο­ράς, των νοσο­κο­μεί­ων καθώς και των αλλερ­γιο­γό­νων αρω­μά­των στα παι­χνί­δια. Η Ομο­σπον­δια­κή Υπη­ρε­σία Περι­βάλ­λο­ντος υπο­στη­ρί­ζει ακό­μη να μην αρω­μα­τί­ζο­νται οι δημό­σιοι χώροι. Η χημι­κός Πλέ­σκα παρό­λα αυτά ανα­φέ­ρει πως τίπο­τα από αυτά δεν εφαρ­μό­ζε­ται στην πράξη.

Ακό­μα και στο σπί­τι να μένει κάποιος, δεν σημαί­νει πως θα απο­φύ­γει τα αρώ­μα­τα καθώς οι εται­ρεί­ες δεν χρειά­ζε­ται να τα δηλώ­νουν πλή­ρως στα προ­ϊ­ό­ντα τους. Αυτό σημαί­νει ότι και προ­ϊ­ό­ντα περι­ποί­η­σης που δια­τί­θε­νται στο εμπό­ριο ως «χωρίς άρω­μα», μπο­ρεί να περιέ­χουν αρώ­μα­τα, σύμ­φω­να με μελέτες.

Πηγή: Deutsche Welle

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο