Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αστικά κόμματα: «Χαρτοπόλεμος» για τους φόρους, για να κρύψουν τη σύμπλευση

Έναν «χαρ­το­πό­λε­μο» ανά­με­σα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ γύρω από τη φορο­λο­γία πυρο­δό­τη­σε τοπο­θέ­τη­ση της βου­λευ­τή του ΠΑΣΟΚ, Ελ. Χρο­νο­πού­λου, ότι «θα αυξή­σου­με τους φόρους που βλέ­που­με ότι ουσια­στι­κά πλήτ­τουν τη μεσαία τάξη». Για «κρυ­φό πρό­γραμ­μα» έκα­νε λόγο η ΝΔ, ενώ από την πλευ­ρά της η Ελ. Χρο­νο­πού­λου έκα­νε λόγο για «σαρ­δάμ». Ο εκπρό­σω­πος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Δ. Μάν­τζος έκα­νε λόγο για «κλι­μα­κω­τή προ­ο­δευ­τι­κή φορο­λό­γη­ση» στα «δια­νε­μό­με­να μερί­σμα­τα από τα κέρ­δη των επι­χει­ρή­σε­ων, που σήμε­ρα φορο­λο­γού­νται ορι­ζό­ντια με τον χαμη­λό­τε­ρο συντε­λε­στή στην Ευρώ­πη, 5%». Ενώ ο εκπρό­σω­πος Τύπου της ΝΔ είπε πως «στο πρό­γραμ­μά της η ΝΔ δεν έχει εντά­ξει ούτε μια αύξη­ση φόρων για κανέναν».

Σήμε­ρα, ο βου­λευ­τής του ΠΑΣΟΚ, Στ. Παρα­στα­τί­δης, μιλώ­ντας στην πρω­ι­νή εκπο­μπή του OPEN, ανα­φέρ­θη­κε σε μια άλλη σει­ρά φόρων, όπως ο ΕΝΦΙΑ, τασ­σό­με­νος υπέρ της μονι­μο­ποί­η­σής του. Όπως είπε, οι φόροι οι οποί­οι αφο­ρούν στην κλη­ρο­νο­μιά, στις γονι­κές παρο­χές, αυτοί πρέ­πει να ενι­σχυ­θούν για να γίνει η ανα­δια­νο­μή και αυτό που πρέ­πει να γίνει είναι να μειω­θούν οι έμμε­σοι φόροι». Στη συνέ­χεια κατη­γό­ρη­σε τη ΝΔ για «μοντα­ζιέ­ρα». Το δε ΠΑΣΟΚ ανα­κοί­νω­σε πως «που­θε­νά στο πρό­γραμ­μα του δεν μιλά για αύξη­ση του ΕΝΦΙΑ». Φυσι­κά, όλα τα κόμ­μα­τα που έφε­ραν μνη­μό­νια χαρα­κτή­ρι­ζαν έκτα­κτο φόρο τον ΕΝΦΙΑ, τον οποίο μονι­μο­ποί­η­σαν όλες οι τελευ­ταί­ες κυβερνήσεις.

Σε ό,τι αφο­ρά τη φορο­λο­γία στα μερί­σμα­τα των μετό­χων, τη μεί­ω­σή της εφάρ­μο­σε πρώ­τη η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέ­χεια η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ. Το δε ΠΑΣΟΚ έχει τις δικές του ευθύ­νες και έχει βάλει φαρ­διά πλα­τιά τη δική του «τζί­φρα» σε μια σει­ρά μνη­μο­νια­κές δεσμεύ­σεις για μεί­ω­ση της φορο­λο­γί­ας των μεγά­λων επι­χει­ρή­σε­ων, «ανα­πτυ­ξια­κούς» νόμους κ.λπ. Δεν χρειά­ζε­ται άλλω­στε περαι­τέ­ρω σχο­λια­σμό το ότι σε καμία πλευ­ρά της συζή­τη­σης, ούτε από το ΠΑΣΟΚ ούτε από κανέ­να άλλο αστι­κό κόμ­μα, δεν μπαί­νει η προ­κλη­τι­κή φορο­α­συ­λία των εφοπλιστών…

Οσο για το κατά πόσον δεν θα επι­βά­λουν φόρους στους επαγ­γελ­μα­τί­ες — όπως ισχυ­ρί­ζο­νται τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ — έχουν ήδη δοκι­μα­στεί στην προη­γού­με­νη καπι­τα­λι­στι­κή κρί­ση, όπου εκτί­να­ξαν τη φορο­λο­γία των επαγ­γελ­μα­τιών σε συν­θή­κες γενι­κευ­μέ­νης ανα­δου­λειάς (φορο­λό­γη­ση από το 1ο ευρώ, επι­βο­λή τέλους επι­τη­δεύ­μα­τος, προ­κα­τα­βο­λή φόρου στο 100% κ.ά.). Την ίδια στιγ­μή είναι δεσμευ­μέ­νοι ήδη από το «πρό­γραμ­μα» που κατα­γρά­φε­ται από τις «συστά­σεις» της Κομι­σιόν και προ­βλέ­πει διεύ­ρυν­ση της φορο­λο­γι­κής βάσης, ανα­θε­ώ­ρη­ση της τρέ­χου­σας φορο­λο­γι­κής δομής για τους αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νους και ενί­σχυ­ση της «φορο­λο­γι­κής συμ­μόρ­φω­σης», με την επέ­κτα­ση της χρή­σης των ηλε­κτρο­νι­κών πληρωμών.

Πηγή: 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο