Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αστικό τοπίο — Ο χώρος όπου κινείται και δραστηριοποιείται ο σύγχρονος άνθρωπος, μια διαρκής πρόκληση ανθρώπου-φύσης

«Αστι­κό Τοπίο. Ο χώρος όπου κινεί­ται και δρα­στη­ριο­ποιεί­ται ο σύγ­χρο­νος άνθρω­πος, μια διαρ­κής πρό­κλη­ση ανθρώ­που — φύσης», είναι ο τίτλος της έκθε­σης που διορ­γα­νώ­νει το Επι­με­λη­τή­ριο Εικα­στι­κών Τεχνών Ελλά­δας (ΕΕΤΕ) στον χώρο της πρώ­ην Απο­θή­κης Στρα­τού Οργα­νι­σμού Λιμέ­νος Θεσ­σα­λο­νί­κης (προ­βλή­τα Α΄) στο λιμά­νι Θεσ­σα­λο­νί­κης, από 9 Σεπτέμ­βρη έως 11 Οκτώ­βρη 2020. 

Το αστι­κό τοπίο είναι ο χώρος όπου ζει και δρα­στη­ριο­ποιεί­ται ο σύγ­χρο­νος άνθρω­πος. Σε αυτό τον χώρο εκτυ­λίσ­σο­νται γεγο­νό­τα και δια­μορ­φώ­νο­νται κατα­στά­σεις με κοι­νω­νι­κές, πολι­τι­κές, οικο­νο­μι­κές και οικο­λο­γι­κές προεκτάσεις.
Απο­δέ­κτης είναι και πάλι ο άνθρω­πος που το μετα­φρά­ζει σε μια συναι­σθη­μα­τι­κή και ψυχο­λο­γι­κή κατάσταση.
Εδώ καλεί­ται ο καλ­λι­τέ­χνης να ερευ­νή­σει το θέμα και να εκφρά­σει αυτό που αισθά­νε­ται με τη δική του εικα­στι­κή ματιά. Η από­δο­ση του θέμα­τος ενα­πό­κει­ται στον κάθε καλ­λι­τέ­χνη ο οποί­ος ερευ­νά την πλευ­ρά που εκεί­νος θεω­ρεί σημαντική.
Η δια­χεί­ρι­ση της ανθρώ­πι­νης μορ­φής εντός του τοπί­ου προ­σφέ­ρει σημα­ντι­κές πλη­ρο­φο­ρί­ες για την ανθρω­πο­γε­ω­γρα­φία του κάθε τόπου. Απο­τυ­πώ­νο­ντας όψεις της αστι­κής ζωής στον δημό­σιο χώρο, παρου­σιά­ζε­ται με την εικα­στι­κή γλώσ­σα το «τοπίο» τόσο του σύγ­χρο­νου αστι­κού χώρου, όσο και του «απο­τυ­πώ­μα­τος» των ανθρώ­πων που τον κατοικούν.

Η έκθε­ση πραγ­μα­το­ποιεί­ται σε συνερ­γα­σία με τον Μητρο­πο­λι­τι­κό Οργα­νι­σμό Μου­σεί­ων Εικα­στι­κών Τεχνών Θεσ­σα­λο­νί­κης (MOMus) και το Μου­σείο Φυσι­κής Ιστο­ρί­ας του ΑΠΘ, υπό την αιγί­δα του Αρι­στο­τέ­λειου Πανε­πι­στη­μί­ου Θεσ­σα­λο­νί­κης (ΑΠΘ).
Η έκθε­ση διορ­γα­νώ­θη­κε με ανοι­χτή πρό­σκλη­ση του ΔΣ του ΕΕΤΕ προς στα μέλη του ΕΕΤΕ όλων των ειδι­κο­τή­των που ζουν ή εργά­ζο­νται στη Βόρεια Ελλάδα.

ℹ️  Έναρ­ξη 9/9/2020, 18.00–22.00
Διάρ­κεια 9 Σεπτέμ­βρη — 11 Οκτώ­βρη 2020
Ώρες λει­τουρ­γί­ας: Τρί­τη, Τετάρ­τη, Παρα­σκευή, Σάβ­βα­το, Κυρια­κή 10.00–18.00. Πέμ­πτη: 12.00–20.00. Δευ­τέ­ρα κλειστά.

💥  Κατά την είσο­δο στην έκθε­ση τηρού­νται όλες οι οδη­γί­ες του ΕΟΔΥ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο