Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ατζέντα κλιμάκωσης στην αντιπαράθεση ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ με τη Ρωσία | Ρωσικά αντίμετρα στις κυρώσεις με «μοχλό» τις πληρωμές για το φυσικό αέριο

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ & ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Την από­φα­ση της Ρωσί­ας να μη δέχε­ται πλέ­ον πλη­ρω­μές σε δολά­ρια ή ευρώ, αλλά μόνο σε ρού­βλια, για τις παρα­δό­σεις φυσι­κού αερί­ου και πετρε­λαί­ου στην ΕΕ, ανα­κοί­νω­σε χτες ο Πρό­ε­δρος Βλ. Πού­τιν.

Η απόφαση εντάσσεται στα αντίμετρα της Ρωσίας απέναντι στο μπαράζ ευρωατλαντικών κυρώσεων εναντίον της και όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσε άμεσα αντιδράσεις, με το Βερολίνο να κάνει λόγο για παραβίαση των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί για το φυσικό αέριο.

«Απο­φά­σι­σα να τεθεί σε εφαρ­μο­γή ένα σύνο­λο μέτρων ώστε να περά­σου­με στις πλη­ρω­μές σε ρού­βλια για το αέριό μας το οποίο παρα­δί­δε­ται σε εχθρι­κές χώρες και να εγκα­τα­λεί­ψου­με όλους τους δια­κα­νο­νι­σμούς με νομί­σμα­τα που συμ­βι­βά­στη­καν», είπε ο Βλ. Πού­τιν, επι­ση­μαί­νο­ντας πως πρό­κει­ται για αντί­δρα­ση στο «πάγω­μα» των περιου­σια­κών στοι­χεί­ων της Ρωσί­ας στη Δύση (έχουν «παγώ­σει» περί­που τα μισά από τα 600 δισ. δολά­ρια των απο­θε­μά­των της Τρά­πε­ζας της Ρωσίας).

Ο Ρώσος Πρό­ε­δρος ζήτη­σε από την κεντρι­κή τρά­πε­ζα και από την κυβέρ­νη­ση να δημιουρ­γή­σουν «μέσα σε μία εβδο­μά­δα» το νέο σύστη­μα που πρέ­πει να είναι «σαφές, δια­φα­νές» και να ρυθ­μί­ζει τη διε­ξα­γω­γή πλη­ρω­μών, περι­λαμ­βα­νο­μέ­νης «της από­κτη­σης ρου­βλιών στη ρωσι­κή αγο­ρά συναλλάγματος».

Η εν λόγω κίνη­ση της Μόσχας κλι­μα­κώ­νει τις πιέ­σεις αμφι­σβή­τη­σης του δολα­ρί­ου και του ευρώ ως νομι­σμά­των για την αγο­ρα­πω­λη­σία ρωσι­κού φυσι­κού αερί­ου και πετρε­λαί­ου, ενώ «κου­μπώ­νει» και με άλλα παζά­ρια που επι­τα­χύ­νο­νται, όπως π.χ. αυτά για την πώλη­ση πετρε­λαί­ου της Σαου­δι­κής Αρα­βί­ας στην Κίνα σε κινε­ζι­κό νόμι­σμα (γουάν).

Μετά τις χτε­σι­νές ανα­κοι­νώ­σεις Πού­τιν, η ισο­τι­μία του δολα­ρί­ου προς το ρωσι­κό νόμι­σμα έπε­σε κάτω από τα 95 ρού­βλια για πρώ­τη φορά από τις 2 Μάρ­τη. Η μεί­ω­ση είναι της τάξης του 8,3%.

Νωρί­τε­ρα, ο αντι­πρό­ε­δρος της ρωσι­κής κυβέρ­νη­σης, Αλ. Νόβακ, «προει­δο­ποί­η­σε» ότι θα καταρ­ρεύ­σει η αγο­ρά Ενέρ­γειας και οι τιμές θα γνω­ρί­σουν πρω­τό­γνω­ρη «έκρη­ξη» εφό­σον οι δυτι­κές χώρες απο­φα­σί­σουν να επι­βά­λουν εμπάρ­γκο στους ρωσι­κούς υδρογονάνθρακες.

«Είναι απο­λύ­τως ξεκά­θα­ρο ότι χωρίς τους ρωσι­κούς υδρο­γο­νάν­θρα­κες, αν επι­βλη­θούν κυρώ­σεις, οι αγο­ρές του φυσι­κού αερί­ου και του πετρε­λαί­ου θα καταρ­ρεύ­σουν. Η άνο­δος των τιμών των ενερ­γεια­κών πόρων ενδέ­χε­ται να είναι απρό­βλε­πτη», δήλω­σε ο Νόβακ μιλώ­ντας στη Δού­μα. Χαρα­κτή­ρι­σε επί­σης «παρά­λο­γη» την από­φα­ση της Γερ­μα­νί­ας να ενδώ­σει στις πιέ­σεις των ΗΠΑ και να μπλο­κά­ρει την έναρ­ξη λει­τουρ­γί­ας του ήδη έτοι­μου ρωσο-γερ­μα­νι­κού αγω­γού «Νord Stream 2».

Την ίδια ώρα, στη Γερ­μα­νία, ο καγκε­λά­ριος, Ο. Σολτς, επα­νέ­λα­βε ότι πιθα­νή δια­κο­πή της εισα­γω­γής Ενέρ­γειας από τη Ρωσία «δεν είναι εφι­κτή από τη μία μέρα έως την άλλη», δια­βε­βαιώ­νο­ντας εντού­τοις ότι η εξάρ­τη­ση από τη Μόσχα «θα τερ­μα­τι­στεί το συντο­μό­τε­ρο δυνα­τό». Εξή­γη­σε, από την άλλη, πως «με βεβια­σμέ­νες κινή­σεις η Γερ­μα­νία θα κιν­δύ­νευε με σοβα­ρή ύφε­ση και θα απει­λού­νταν εκα­το­ντά­δες χιλιά­δες θέσεις εργασίας».

Ο δε υπουρ­γός Οικο­νο­μί­ας και αντι­κα­γκε­λά­ριος, Ρ. Χάμπεκ, σχο­λιά­ζο­ντας την απαί­τη­ση της Μόσχας οι παραγ­γε­λί­ες Ενέρ­γειας να εξο­φλού­νται στο εξής σε ρού­βλια από τις «εχθρι­κές χώρες», δήλω­σε ότι η κυβέρ­νη­ση θα συζη­τή­σει το θέμα με τους Ευρω­παί­ους εταί­ρους, ενώ σημεί­ω­σε ότι «αυτό δεί­χνει για μία ακό­μη φορά πως η Ρωσία δεν είναι στα­θε­ρός εταί­ρος».

Προειδοποιήσεις για σοβαρές διεθνείς ελλείψεις στο ντίζελ

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της γαλλικής εταιρείας «Total Energies», Π. Πουγιανέ, δήλωσε ότι η εταιρεία μπορεί έως το τέλος του χρόνου να απεξαρτηθεί πλήρως από το ρωσικό πετρέλαιο. Διευκρίνισε ωστόσο ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει και για το ρωσικό φυσικό αέριο, διότι αυτό θα έπληττε σημαντικό τμήμα της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Ο Που­για­νέ είπε επί­σης ότι η βιω­σι­μό­τη­τα της «Total» δεν τίθε­ται σε κίν­δυ­νο από τη δια­κο­πή των δρα­στη­ριο­τή­των της στη Ρωσία, λαμ­βα­νο­μέ­νου υπό­ψη ότι αυτές αντι­προ­σω­πεύ­ουν περί­που το 10% του τζί­ρου της. Υπο­γράμ­μι­σε ότι η εται­ρεία δεν σκο­πεύ­ει να εγκα­τα­λεί­ψει πλή­ρως τη Ρωσία διό­τι αυτό θα σήμαι­νε ότι χαρί­ζει στους Ρώσους περί­που 13 δισ. ευρώ, δηλα­δή το ποσό που έχει έως σήμε­ρα επενδύσει.

Την ίδια ώρα, σε συνέ­δριο που οργά­νω­σε στη Λοζά­νη η εφη­με­ρί­δα «Financial Times», στε­λέ­χη εται­ρειών Ενέρ­γειας προει­δο­ποί­η­σαν πως υπάρ­χει κίν­δυ­νος σοβα­ρών ελλεί­ψε­ων στο ντί­ζελ παγκο­σμί­ως και πολύ περισ­σό­τε­ρο στην ευρω­παϊ­κή αγορά.

Η δε επι­κε­φα­λής της Ευρω­παϊ­κής Κεντρι­κής Τρά­πε­ζας, Κρι­στίν Λαγκάρντ, επέ­στη­σε την προ­σο­χή στο ενδε­χό­με­νο χρη­σι­μο­ποί­η­σης των κρυ­πτο­νο­μι­σμά­των από Ρώσους ολι­γάρ­χες για να παρα­κάμ­ψουν τις κυρώ­σεις της ΕΕ. Παρα­δέ­χθη­κε ότι η πρα­κτι­κή αυτή έχει αυξη­θεί σημα­ντι­κά το τελευ­ταίο διά­στη­μα, προει­δο­ποιώ­ντας όσους ανταλ­λάσ­σουν, συναλ­λάσ­σο­νται και προ­σφέ­ρουν υπη­ρε­σί­ες ένα­ντι κρυ­πτο­νο­μι­σμά­των πως «γίνο­νται συνέ­νο­χοι στην παρα­βί­α­ση των κυρώσεων».

Συμφωνία για άρση δασμών ΗΠΑ-Βρετανίας

Παράλ­λη­λα με τις ευρω­α­τλα­ντι­κές κυρώ­σεις κατά της Ρωσί­ας και τα αντί­με­τρα της Μόσχας, επι­τα­χύ­νο­νται και μια σει­ρά από άλλες διερ­γα­σί­ες και ανα­κα­τα­τά­ξεις διεθνώς.

Οι ΗΠΑ και η Βρε­τα­νία, συντο­νί­ζο­ντας παρα­πέ­ρα τις κινή­σεις τους σε αυτό το πλαί­σιο, συμ­φώ­νη­σαν να άρουν τους αμε­ρι­κα­νι­κούς δασμούς στον βρε­τα­νι­κό χάλυ­βα και αλου­μί­νιο — που είχαν επι­βλη­θεί το 2018 επί προ­ε­δρί­ας Τραμπ — όπως και τα βρε­τα­νι­κά αντί­ποι­να σε αμε­ρι­κα­νι­κά προ­ϊ­ό­ντα. Ουά­σιγ­κτον και Λον­δί­νο επι­χει­ρούν να κλι­μα­κώ­σουν τις πιέ­σεις τους σε βάρος της Κίνας, την οποία κατη­γο­ρούν για «αθέ­μι­τες εμπο­ρι­κές πρακτικές».

Την ίδια ώρα, τη χει­ρό­τε­ρη επι­δεί­νω­ση του βιο­τι­κού επι­πέ­δου στη Βρε­τα­νία από τη δεκα­ε­τία του 1950 κατα­γρά­φει ο Τύπος της χώρας, με βάση στοι­χεία του Γρα­φεί­ου Ευθύ­νης Προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού της Βου­λής, που δεί­χνουν πως η τάση αυτή θα κρα­τή­σει του­λά­χι­στον έως το 2024.

Κατα­γρά­φε­ται επί­σης η μεγα­λύ­τε­ρη αύξη­ση του πλη­θω­ρι­σμού εδώ και του­λά­χι­στον 30 χρό­νια (6,2%). Επι­χει­ρώ­ντας να εκτο­νώ­σει τη μεγά­λη λαϊ­κή δυσα­ρέ­σκεια για την έκρη­ξη της ακρί­βειας σε καύ­σι­μα, τρό­φι­μα, υπη­ρε­σί­ες, ο υπουρ­γός Οικο­νο­μι­κών, Ρ. Σου­νάκ, ανα­κοί­νω­σε μέτρα για φορο­ε­λα­φρύν­σεις σε πολί­τες που ανή­κουν στο πιο «ευά­λω­το» οικο­νο­μι­κά τμή­μα του πλη­θυ­σμού και για μεί­ω­ση φόρων σε εργα­ζό­με­νους. Σημειώ­νε­ται ότι σε δημο­σκό­πη­ση του YouGov, το 63% των ερω­τη­θέ­ντων (εκ των οποί­ων το 40% ανέ­φε­ραν πως είναι ψηφο­φό­ροι των Συντη­ρη­τι­κών) δήλω­σαν δυσα­ρε­στη­μέ­νοι από την κυβερ­νη­τι­κή οικο­νο­μι­κή πολιτική.

Στο μετα­ξύ, στην άλλη άκρη του ιμπε­ρια­λι­στι­κού αντα­γω­νι­σμού, στο Πεκί­νο, η Εθνι­κή Επι­τρο­πή Ανά­πτυ­ξης και Μεταρ­ρύθ­μι­σης (NDRC) ανα­κοί­νω­σε πως θα αυξή­σει έως το 2025 κατά 200.000 τόνους ετη­σί­ως την παρα­γω­γή «πρά­σι­νου» υδρο­γό­νου (που παρά­γε­ται από ηλε­κτρό­λυ­ση νερού με τη δύνα­μη Ανα­νε­ώ­σι­μων Πηγών Ενέρ­γειας). Ανα­κοί­νω­σε επί­σης πως θα κυκλο­φο­ρή­σουν στους δρό­μους της Κίνας περί­που 50.000 οχή­μα­τα υδρο­γό­νου μέσα στην επό­με­νη τριετία.

“Χαλάρωση” για τις κρατικές ενισχύσεις σε επιχειρήσεις της ΕΕ

Χτες, η Ευρω­παϊ­κή Επι­τρο­πή ανα­κοί­νω­σε την προ­σω­ρι­νή χαλά­ρω­ση των κανό­νων κρα­τι­κών ενι­σχύ­σε­ων προς τις επι­χει­ρή­σεις για την υπο­στή­ρι­ξη της οικο­νο­μί­ας απέ­να­ντι στις επι­πτώ­σεις του πολέ­μου στην Ουκρα­νία. Οπως ανα­κοι­νώ­θη­κε, οι χώρες της ΕΕ έχουν τη δυνα­τό­τη­τα χορή­γη­σης επι­δο­τού­με­νων δανεί­ων στις επι­χει­ρή­σεις που υφί­στα­νται τις επι­πτώ­σεις των κυρώ­σε­ων και της αύξη­σης των τιμών του φυσι­κού αερί­ου, υπό ορι­σμέ­νες συνθήκες.

Παράλ­λη­λα, παρου­σί­α­σε βρα­χυ­πρό­θε­σμες και μεσο­πρό­θε­σμες δρά­σεις για την ενί­σχυ­ση της παγκό­σμιας «επι­σι­τι­στι­κής ασφά­λειας» και την «υπο­στή­ρι­ξη» των αγρο­τών και των κατα­να­λω­τών στην ΕΕ. Εκτι­μή­θη­κε ότι προς το παρόν η δια­θε­σι­μό­τη­τα τρο­φί­μων δεν δια­κυ­βεύ­ε­ται στην ΕΕ, ωστό­σο ο αγρο­τι­κός τομέ­ας είναι εισα­γω­γέ­ας συγκε­κρι­μέ­νων προ­ϊ­ό­ντων, όπως τα λιπά­σμα­τα και οι ζωο­τρο­φές. Παρα­δέ­χε­ται την αύξη­ση των τιμών των παγκό­σμιων εμπο­ρευ­μά­των που επι­τα­χύν­θη­κε περαι­τέ­ρω από την εισβο­λή της Ρωσί­ας στην Ουκρα­νία και δια­πι­στώ­νει την ανά­γκη ενί­σχυ­σης της γεωρ­γί­ας και των αλυ­σί­δων εφο­δια­σμού τροφίμων.

Με τα ευρω­παϊ­κά μονο­πώ­λια να επι­χει­ρούν να ενι­σχύ­σουν τη θέση τους στον τομέα των τρο­φί­μων, η Επι­τρο­πή δια­βε­βαιώ­νει πως θα πάρει όλα τα απα­ραί­τη­τα μέτρα για να δια­σφα­λί­σει ότι η ΕΕ συμ­βάλ­λει στην παγκό­σμια «επι­σι­τι­στι­κή ασφά­λεια», ιδιαί­τε­ρα στην Ουκρα­νία, στη Βόρεια Αφρι­κή και τη Μέση Ανα­το­λή, που βασί­ζο­νται σε μεγά­λο βαθ­μό στις εισα­γω­γές δημη­τρια­κών, καθώς και στην Ασία και την Υπο­σα­χά­ρια Αφρική.

Ο εκτε­λε­στι­κός αντι­πρό­ε­δρος της Επι­τρο­πής, Β. Ντο­μπρόβ­σκις, πρό­τει­νε να μην υπάρ­ξουν περιο­ρι­σμοί στις εξα­γω­γές για να απο­φευ­χθούν περαι­τέ­ρω κύμα­τα ακρί­βειας. Ισχυ­ρί­στη­κε ότι η ΕΕ δεν αντι­με­τω­πί­ζει κίν­δυ­νο επι­σι­τι­στι­κής ασφά­λειας, τονί­ζο­ντας πως θα πρέ­πει να εξα­σφα­λι­στούν οι τιμές των τρο­φί­μων σε προ­σι­τά επί­πε­δα και η ενί­σχυ­ση της γεωρ­γί­ας και των αλυ­σί­δων εφο­δια­σμού ώστε να γίνουν βιώ­σι­μες απέ­να­ντι σε μελ­λο­ντι­κές κρίσεις.

Ανα­κοι­νώ­θη­κε επί­σης και πρό­γραμ­μα Υπο­στή­ρι­ξης Έκτα­κτης Ανά­γκης της ΕΕ ύψους 330 εκατ. ευρώ για την Ουκρα­νία που θα αφο­ρά βασι­κά αγα­θά και υπηρεσίες.

Τέλος, πλη­ρο­φο­ρί­ες του πρα­κτο­ρεί­ου «Ρόι­τερς» που επι­κα­λεί­ται έγγρα­φο της Κομι­σιόν, ανέ­φε­ραν ότι θα ανοί­ξει ο δρό­μος για κρα­τι­κή βοή­θεια έως 400.000 ευρώ σε επι­χει­ρή­σεις της ΕΕ που επη­ρε­ά­ζο­νται άσχη­μα από τις κυρώ­σεις κατά της Ρωσί­ας. Στην πρώ­τη γραμ­μή φαί­νε­ται πως θα είναι εται­ρεί­ες που σχε­τί­ζο­νται με την αλιεία και την αγρο­τι­κή παρα­γω­γή και οι οποί­ες θα μπο­ρούν να πάρουν επι­δο­τή­σεις έως 35.000 ευρώ.

Σταθερά στο «τραπέζι» «χημικά όπλα», εγκλήματα πολέμου,  ενίσχυση ΝΑΤΟικών στρατευμάτων, ένα μήνα μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής

Με «ατζέ­ντα» την παρα­πέ­ρα όξυν­ση της αντι­πα­ρά­θε­σης, οι σημε­ρι­νές Σύνο­δοι Κορυ­φής του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και του G7 θα εξε­τά­σουν νέες και αυστη­ρό­τε­ρες κυρώ­σεις, πιο μακρο­πρό­θε­σμη ανά­πτυ­ξη ΝΑΤΟι­κών στρα­τευ­μά­των στην Ανα­το­λι­κή Ευρώ­πη, ενώ η Πολω­νία σχε­διά­ζει να θέσει στο ΝΑΤΟ ζήτη­μα ανά­πτυ­ξης διε­θνούς «ειρη­νευ­τι­κής δύνα­μης» στην Ουκρανία.

Η απο­στο­λή «ειρη­νευ­τι­κών» δυνά­με­ων στην Ουκρα­νία μπο­ρεί να οδη­γή­σει σε ευθεία αντι­πα­ρά­θε­ση μετα­ξύ Ρωσί­ας και ΝΑΤΟ, προει­δο­ποί­η­σε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ.
«Ελπί­ζω να αντι­λαμ­βά­νο­νται τι λένε», είπε ο Λαβρόφ, «αυτή θα είναι η ευθεία αντι­πα­ρά­θε­ση μετα­ξύ των Ρώσων και των Ενό­πλων Δυνά­με­ων του ΝΑΤΟ, την οποία όλοι όχι μόνο έχουν προ­σπα­θή­σει να απο­φύ­γουν αλλά έχουν πει ότι δεν θα πρέ­πει να συμ­βεί καταρχάς».

Η Ουκρα­νία «έχει το δικαί­ω­μα» να προ­σκα­λέ­σει «όποιον επι­θυ­μεί» να εισέλ­θει στη χώρα, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων των «ειρη­νευ­τι­κών» δυνά­με­ων του ΝΑΤΟ, επέ­μει­νε ο Πολω­νός πρω­θυ­πουρ­γός, Μ. Μορα­βιέ­τσκι, εκφρά­ζο­ντας βεβαιό­τη­τα ότι η Ρωσία «δεν θα τολ­μή­σει να επι­τε­θεί στη Συμμαχία».

«Θα ήταν μια εξαι­ρε­τι­κά επι­κίν­δυ­νη από­φα­ση» και «οι συνέ­πειες μιας πιθα­νής εμπλο­κής μετα­ξύ των στρα­τευ­μά­των μας και του ΝΑΤΟ θα ήταν ανε­πα­νόρ­θω­τες», υπο­γράμ­μι­σε ο εκπρό­σω­πος του Κρεμ­λί­νου, Ντμ. Πεσκόφ.

Νέες ομάδες μάχης του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη

«Το ΝΑΤΟ δεν θα στεί­λει στρα­τεύ­μα­τα στην Ουκρα­νία», δήλω­σε χτες ο γγ της λυκο­συμ­μα­χί­ας, Γ. Στόλ­τεν­μπεργκ, ενώ ενι­σχύ­ο­νται συνε­χώς οι ΝΑΤΟι­κές δυνά­μεις στην Ανα­το­λι­κή Ευρώπη.

Σύμ­φω­να με τον ίδιο, οι ηγέ­τες του ΝΑΤΟ ανα­μέ­νε­ται να απο­φα­σί­σουν σήμε­ρα τέσ­σε­ρις νέες ομά­δες μάχης (battlegroups) σε Βουλ­γα­ρία, Ρου­μα­νία, Ουγ­γα­ρία και Σλο­βα­κία. Με τις νέες ομά­δες μάχης και τις υπάρ­χου­σες δυνά­μεις στις χώρες της Βαλ­τι­κής και την Πολω­νία, το ΝΑΤΟ θα έχει 8 πολυ­ε­θνι­κές ομά­δες κατά μήκος της ανα­το­λι­κής πλευ­ράς, από τη Βαλ­τι­κή ως τη Μαύ­ρη Θάλασσα.

Παρα­μο­νή της Συνό­δου Κορυ­φής, η Εσθο­νία κάλε­σε το ΝΑΤΟ να δημιουρ­γή­σει μια μόνι­μη στρα­τιω­τι­κή δύνα­μη στην περιο­χή, ικα­νή να στα­μα­τή­σει μια ρωσι­κή επί­θε­ση και όχι απλά μια μικρή στρα­τιω­τι­κή δύνα­μη που λει­τουρ­γεί απο­τρε­πτι­κά, όπως δήλω­σε αξιω­μα­τού­χος του ΥΠΕΞ της χώρας.

Περισ­σό­τε­ροι από 20.000 στρα­τιώ­τες του ΝΑΤΟ, Αμε­ρι­κα­νοί στη συντρι­πτι­κή τους πλειο­ψη­φία, έχουν ανα­πτυ­χθεί στις χώρες της Βαλ­τι­κής, στην Πολω­νία και την υπό­λοι­πη Ανα­το­λι­κή Ευρώ­πη μετά τη ρωσι­κή εισβο­λή στην Ουκρα­νία, ενώ συνο­λι­κά στην Ευρώ­πη βρί­σκο­νται περί­που 100.000 στρα­τιώ­τες των ΗΠΑ.

Ο Πρό­ε­δρος της Ουκρα­νί­ας, Β. Ζελέν­σκι, θα συμ­με­τά­σχει μέσω βιντε­ο­κλή­σης στη Σύνο­δο Κορυ­φής του ΝΑΤΟ και ενδέ­χε­ται να συμ­με­τά­σχει στη συνέ­χεια και στις συνομιλίες.

«Θα είναι μια ευκαι­ρία για τους ηγέ­τες των συμ­μα­χι­κών χωρών να ακού­σουν απευ­θεί­ας για την κατα­στρο­φι­κή κατά­στα­ση στην οποία βρί­σκε­ται ο ουκρα­νι­κός λαός λόγω της επι­θε­τι­κό­τη­τας της Ρωσί­ας», ανέ­φε­ρε αξιω­μα­τού­χος του ΝΑΤΟ, προ­σθέ­το­ντας ότι οι χώρες — μέλη που παρέ­χουν «σημα­ντι­κή ποσό­τη­τα βασι­κού στρα­τιω­τι­κού εξο­πλι­σμού» στο Κίε­βο θα εξε­τά­σουν «τι άλλο μπο­ρούν να κάνουν για να εντεί­νουν» τη στή­ρι­ξή τους.

«Επι­θε­τι­κά όπλα» για την Ουκρα­νία ζήτη­σε χτες ο προ­σω­πάρ­χης του Ουκρα­νού Προ­έ­δρου, καθώς οι Ενο­πλες Δυνά­μεις δεν μπο­ρούν να κερ­δί­σουν τον πόλε­μο χωρίς πυραύ­λους μέσου βελη­νε­κούς και χωρίς ένα αξιό­πι­στο σύστη­μα αντια­ε­ρο­πο­ρι­κής άμυ­νας, ικα­νό να καταρ­ρί­πτει μεγά­λου βελη­νε­κούς πυραύ­λους του εχθρού. Ωστό­σο, «δεν μας δίνουν τέτοιους», ανέ­φε­ρε, «όπως δεν μας δίνουν αερο­πλά­να». «Ο φόβος για την κλι­μά­κω­ση της σύγκρου­σης είναι κατα­νοη­τός, αλλά δεν θα βοη­θή­σει», εκτί­μη­σε ο Ουκρα­νός αξιω­μα­τού­χος, απο­τυ­πώ­νο­ντας ουσια­στι­κά σενά­ρια και σχε­δια­σμούς που περι­λαμ­βά­νουν και την παρα­πέ­ρα επέ­κτα­ση της σύγκρουσης.

Οι ΝΑΤΟι­κοί εξε­τά­ζουν πώς θα ενι­σχύ­σουν περαι­τέ­ρω στρα­τιω­τι­κά την Ουκρα­νία. Επι­σή­μως του­λά­χι­στον και μέχρι στιγ­μής, δεν συζη­τιέ­ται πλέ­ον η απο­στο­λή μαχη­τι­κών αερο­σκα­φών, ενώ δεν έχει ξεκα­θα­ρι­στεί κατά πόσο είναι εφι­κτή σε αυτήν τη φάση η απο­στο­λή πυραυ­λι­κών συστη­μά­των αερά­μυ­νας «S‑300». Σε κάθε περί­πτω­ση, η Ρωσία έχει ξεκα­θα­ρί­σει πως κάθε απο­στο­λή εξο­πλι­σμού στην Ουκρα­νία απο­τε­λεί «νόμι­μο στό­χο» της.

Από την πλευ­ρά της, η Ρωσία προει­δο­ποιεί ότι δια­τη­ρεί το «δικαί­ω­μα» να χρη­σι­μο­ποι­ή­σει πυρη­νι­κά όπλα αν αντι­με­τω­πί­σει μια «υπαρ­ξια­κή απειλή».

Το αμε­ρι­κα­νι­κό Πεντά­γω­νο κατα­δί­κα­σε την άρνη­ση εκπρο­σώ­που του Κρεμ­λί­νου να απο­κλεί­σει τη χρή­ση πυρη­νι­κών όπλων κατά τη διάρ­κεια της σύγκρου­σης στην Ουκρα­νία, κάνο­ντας λόγο για επι­κίν­δυ­να σχόλια.

Ο Ρώσος Πρό­ε­δρος, έθε­σε τις πυρη­νι­κές δυνά­μεις της χώρας σε ειδι­κό συνα­γερ­μό λίγες μέρες μετά τη ρωσι­κή εισβο­λή, αλλά Δυτι­κοί στρα­τιω­τι­κοί αξιω­μα­τού­χοι δήλω­σαν ότι δεν υπάρ­χει κάποιο σημά­δι κινη­το­ποί­η­σης των στρα­τη­γι­κών βομ­βαρ­δι­στι­κών, πυραύ­λων και υποβρυχίων.

Στην Ευρώπη ο Αμερικανός Πρόεδρος

Με στό­χο να δια­σφα­λί­σει ότι οι Δυτι­κοί θα μιλούν «με μία φωνή» απέ­να­ντι στη Ρωσία, αλλά και στην Κίνα, ο Αμε­ρι­κα­νός Πρό­ε­δρος, Τζο Μπάι­ντεν, έφτα­σε χτες στις Βρυ­ξέλ­λες για μπα­ράζ επα­φών σήμε­ρα στις Συνό­δους Κορυ­φής του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, του G7, στέλ­νο­ντας «ισχυ­ρό μήνυ­μα ότι θα είμα­στε προ­ε­τοι­μα­σμέ­νοι και δεσμευ­μέ­νοι για όσο και­ρό χρειαστεί».
Αύριο Παρα­σκευή και μεθαύ­ριο Σάβ­βα­το θα επι­σκε­φτεί την Πολω­νία, όπου θα συνα­ντη­θεί με τον Πρό­ε­δρο, Αντρ. Ντού­ντα, με Αμε­ρι­κα­νούς στρα­τιώ­τες και Ουκρα­νούς πρόσφυγες.

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ θα εξε­τά­σουν «νέες κυρώ­σεις στη Ρωσία και θα ενι­σχύ­σουν τις υπάρ­χου­σες» προ­κει­μέ­νου η Μόσχα να μην μπο­ρέ­σει να τις παρα­κάμ­ψει, ενώ ο Μπάι­ντεν θα ανα­κοι­νώ­σει «μια κοι­νή δρά­ση για την ενί­σχυ­ση της ενερ­γεια­κής ασφά­λειας της Ευρώ­πης», όπως είπε ο σύμ­βου­λος Εθνι­κής Ασφά­λειας του Λευ­κού Οίκου.

Ο Αμε­ρι­κα­νός Πρό­ε­δρος επί­σης «θα εξε­τά­σει με τους συμ­μά­χους τις μακρο­πρό­θε­σμες διευ­θε­τή­σεις» σχε­τι­κά με την παρου­σία του ΝΑΤΟ στην Ανα­το­λι­κή Ευρώπη.
Εξάλ­λου, όσο περισ­σό­τε­ρο διαρ­κεί ο πόλε­μος στην Ουκρα­νία μεγα­λώ­νουν και οι «προ­κλή­σεις» για την ενό­τη­τα του ευρω­α­τλα­ντι­κού άξο­να, που δια­περ­νά­ται από σημα­ντι­κές αντιθέσεις.
Ενδει­κτι­κά, οι ΗΠΑ και κρά­τη — μέλη της ΕΕ δια­φω­νούν για την επι­βο­λή επι­πλέ­ον κυρώ­σε­ων ή εμπάρ­γκο στον ρωσι­κό ενερ­γεια­κό τομέα, καθώς η Ευρώ­πη εξαρ­τά­ται σημα­ντι­κά από τη ρωσι­κή Ενέργεια.

«Μια δια­κο­πή της εισα­γω­γής Ενέρ­γειας από τη Ρωσία δεν είναι εφι­κτή από τη μία μέρα στην άλλη», επα­νέ­λα­βε χτες στη Βου­λή ο Γερ­μα­νός καγκε­λά­ριος, Ολ. Σολτς, υπο­σχό­με­νος ότι η εξάρ­τη­ση από τη ρωσι­κή Ενέρ­γεια «θα τερ­μα­τι­στεί το συντο­μό­τε­ρο δυνα­τό». «Με βεβια­σμέ­νες κινή­σεις η Γερ­μα­νία θα κιν­δύ­νευε με σοβα­ρή ύφε­ση», είπε.

Ο καγκε­λά­ριος απέρ­ρι­ψε ξανά το ενδε­χό­με­νο το ΝΑΤΟ να επι­βά­λει ζώνη απα­γό­ρευ­σης πτή­σε­ων ή να στεί­λει στρα­τεύ­μα­τα στην Ουκρα­νία. «Οσο δύσκο­λο και αν είναι αυτό, η Γερ­μα­νία δεν θα υπο­χω­ρή­σει», υπο­γράμ­μι­σε. «Το ΝΑΤΟ δεν θα γίνει εμπό­λε­μη πλευ­ρά. Σε αυτό συμ­φω­νού­με τόσο με τους Ευρω­παί­ους εταί­ρους μας όσο και με τις ΗΠΑ», πρόσθεσε.

Η Πολω­νία, που πρω­το­στα­τεί στην όξυν­ση της ιμπε­ρια­λι­στι­κής αντι­πα­ρά­θε­σης σε όλα τα μέτω­πα, ανα­κοί­νω­σε χτες ότι απε­λαύ­νει «45 Ρώσους κατα­σκό­πους που υπο­δύ­ο­νταν τους διπλω­μά­τες» και δηλώ­νει πως «συγκρο­τη­μέ­να και απο­φα­σι­στι­κά θα δια­λύ­σου­με το δίκτυο των ειδι­κών υπη­ρε­σιών της Ρωσί­ας στη χώρα μας». Είχαν προη­γη­θεί απε­λά­σεις Ρώσων διπλω­μα­τών από τις χώρες της Βαλ­τι­κής και τη Βουλ­γα­ρία, την περα­σμέ­νη βδομάδα.

Η δε Λευ­κο­ρω­σία ανα­κοί­νω­σε χτες ότι οι Ουκρα­νοί διπλω­μά­τες — εκτός από τον πρέ­σβη και άλλους τέσ­σε­ρις — θα πρέ­πει να φύγουν εντός 72 ωρών και ότι το ουκρα­νι­κό προ­ξε­νείο στην πόλη Μπρεστ θα κλεί­σει λόγω έλλει­ψης προ­σω­πι­κού, επι­κα­λού­με­νη μη φιλι­κές ενέρ­γειες και ανά­μει­ξη στις εσω­τε­ρι­κές της υποθέσεις.
Στο μετα­ξύ, η Λευ­κο­ρω­σία χορή­γη­σε πολι­τι­κό άσυ­λο σε έναν Αμε­ρι­κα­νό που κατα­ζη­τεί­ται στις ΗΠΑ για τη συμ­με­το­χή του στην επί­θε­ση στο Καπι­τώ­λιο, τον Γενά­ρη του 2021, μετέ­δω­σε το κρα­τι­κό λευ­κο­ρω­σι­κό πρα­κτο­ρείο «Belta».

Σταθερό «χαρτί» χημικά όπλα και εγκλήματα πολέμου

Σε αυτό το φόντο, το ζήτη­μα ενδε­χό­με­νης χρή­σης χημι­κών ή βιο­λο­γι­κών όπλων, αλλά και των εγκλη­μά­των πολέ­μου από τη Ρωσία «δου­λεύ­ε­ται» στα­θε­ρά από αξιω­μα­τού­χους της Δύσης, ως πρό­σχη­μα για μεγα­λύ­τε­ρη εμπλο­κή στη σύγκρου­ση, για δια­τή­ρη­ση ή επέ­κτα­ση των κυρώ­σε­ων κ.λπ.

«Οποια­δή­πο­τε χρή­ση χημι­κών όπλων θα άλλα­ζε εντε­λώς τη φύση της σύγκρου­σης, θα ήταν κατά­φω­ρη παρα­βί­α­ση του Διε­θνούς Δικαί­ου και θα είχε εκτε­τα­μέ­νες συνέ­πειες», δήλω­σε χτες με νόη­μα ο γγ του ΝΑΤΟ.

Μια ρωσι­κή επί­θε­ση με χημι­κά «πιστεύω ότι απο­τε­λεί πραγ­μα­τι­κό κίν­δυ­νο», επα­νέ­λα­βε ο Αμε­ρι­κα­νός Πρό­ε­δρος κατά την ανα­χώ­ρη­σή του για την Ευρώπη.

Ο Γερ­μα­νός καγκε­λά­ριος προει­δο­ποί­η­σε τον Ρώσο Πρό­ε­δρο στις τηλε­φω­νι­κές συνο­μι­λί­ες τους να μη χρη­σι­μο­ποι­ή­σει βιο­λο­γι­κά ή χημι­κά όπλα στην Ουκρα­νία, καθώς κάτι τέτοιο «θα ήταν απα­ρά­δε­κτο και ασυγχώρητο».

Αλλη­λο­κα­τη­γο­ρί­ες για το ενδε­χό­με­νο επί­θε­σης με χημι­κά όπλα στην Ουκρα­νία αντάλ­λα­ξαν προ­χτές βρά­δυ στο Συμ­βού­λιο Ασφα­λεί­ας του ΟΗΕ η Ρωσία με τις ΗΠΑ και τη Βρε­τα­νία, χωρίς καμία πλευ­ρά πάντως να παρου­σιά­ζει αποδείξεις.

Η Ρωσία έθε­σε το ζήτη­μα διαρ­ρο­ής τοξι­κής αμμω­νί­ας στην πολιορ­κού­με­νη πόλη Σού­μι της βορειο­α­να­το­λι­κής Ουκρα­νί­ας, κατη­γο­ρώ­ντας «ουκρα­νι­κές υπε­ρε­θνι­κι­στι­κές ομά­δες ενθαρ­ρυ­μέ­νες από χώρες της Δύσης» ότι «δεν θα διστά­σουν να εκφο­βί­σουν συμπο­λί­τες τους και να σκη­νο­θε­τή­σουν ψεύ­τι­κες επι­θέ­σεις για να κατη­γο­ρή­σουν τη Ρωσία». Είναι η τρί­τη φορά που η Ρωσία εγεί­ρει ζήτη­μα βιο­λο­γι­κών ή χημι­κών όπλων από την έναρ­ξη της εισβολής.

«Δεδο­μέ­νου του ιστο­ρι­κού τους στη Βρε­τα­νία, στη Ρωσία ενα­ντί­ον του Ναβάλ­νι, όσων έχου­με δει στη Συρία, μπο­ρεί να είναι προ­οί­μιο για να σκη­νο­θε­τή­σουν οι ίδιοι οι Ρώσοι μια ψεύ­τι­κη επί­θε­ση με χημι­κά όπλα», δήλω­σε η πρέ­σβει­ρα της Βρε­τα­νί­ας στον ΟΗΕ.

Αντί­στοι­χα και η πρέ­σβει­ρα των ΗΠΑ έκα­νε λόγο για «προ­άγ­γε­λο σχε­δί­ων της Ρωσί­ας να χρη­σι­μο­ποι­ή­σει χημι­κά όπλα».

Ο Ρώσος εκπρό­σω­πος παρο­μοί­α­σε την κατά­στα­ση με εκεί­νη στη Συρία, όπου ανέ­φε­ρε ότι επι­θέ­σεις με χημι­κά από «τρο­μο­κρα­τι­κές ομά­δες» απο­δό­θη­καν στις συρια­κές αρχές. Τότε πόρι­σμα του ΟΗΕ και του Οργα­νι­σμού για την Απα­γό­ρευ­ση των Χημι­κών Οπλων (OPCW) είχε ανα­φέ­ρει πως η κυβέρ­νη­ση της Συρί­ας έκα­νε χρή­ση του νευ­ρο­το­ξι­κού αερί­ου σαρίν και του χλω­ρί­ου. Επί­σης, είχαν προ­κύ­ψει απο­δεί­ξεις για χρή­ση αερί­ου μου­στάρ­δας από το «Ισλα­μι­κό Κράτος».

Η κυβέρ­νη­ση των ΗΠΑ εκτι­μά ότι μέλη των ρωσι­κών στρα­τιω­τι­κών δυνά­με­ων έχουν δια­πρά­ξει εγκλή­μα­τα πολέ­μου, δήλω­σε ο ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίν­κεν, επι­κα­λού­με­νος «μια προ­σε­κτι­κή ανα­σκό­πη­ση των δια­θέ­σι­μων πλη­ρο­φο­ριών από δημό­σιες πηγές και τις υπη­ρε­σί­ες πληροφοριών».

Σφοδρές μάχες — βομβαρδισμοί στη Μαριούπολη

Σφο­δρές μάχες και συνε­χείς βομ­βαρ­δι­σμοί συνε­χί­ζο­νται στη στρα­τη­γι­κής σημα­σί­ας Μαριού­πο­λη, όπου οι κάτοι­κοι λιμο­κτο­νούν και είναι χωρίς ρεύ­μα και νερό περί­που δύο βδο­μά­δες. Πτώ­μα­τα κεί­το­νται στους δρό­μους και του­λά­χι­στον 100.000 άνθρω­ποι παρα­μέ­νουν εγκλω­βι­σμέ­νοι στην πόλη.

Ο Ζελέν­σκι κατήγ­γει­λε προ­χτές βρά­δυ ότι οι ρωσι­κές δυνά­μεις αιχ­μα­λώ­τι­σαν ανθρω­πι­στι­κή αυτο­κι­νη­το­πο­μπή. Για τον εφο­δια­σμό της πόλης με τρό­φι­μα και φάρ­μα­κα «όλες οι προ­σπά­θειές μας, δυστυ­χώς, εκμη­δε­νί­στη­καν από τις ρωσι­κές δυνά­μεις κατο­χής», με «βομ­βαρ­δι­σμούς» και «τρο­μο­κρα­τία», είπε.

Από την άλλη, η ρωσι­κή πλευ­ρά καθώς και μαρ­τυ­ρί­ες ανθρώ­πων που έχουν δια­φύ­γει ανα­δει­κνύ­ουν τον ρόλο των νεο­να­ζι­στι­κών Ταγ­μά­των Αζόφ που χρη­σι­μο­ποιούν τους αμά­χους σαν ασπί­δα και απει­λούν όσους επι­χει­ρούν να απεγκλωβιστούν.

Η κατά­λη­ψη αυτής της πόλης — λιμά­νι στη νότια Ουκρα­νία θα δημιουρ­γή­σει μια ασφα­λή χερ­σαία σύν­δε­ση με τη χερ­σό­νη­σο της Κρι­μαί­ας στη Μαύ­ρη Θάλασ­σα, δήλω­σε ανοι­χτά αξιω­μα­τού­χος στην ομο­σπον­δια­κή περι­φέ­ρεια της Νότιας Ρωσί­ας, τονί­ζο­ντας τη μεγά­λη σημα­σία που έχει για τη Ρωσία.

Μόλις ο ρωσι­κός στρα­τός θέσει υπό τον έλεγ­χό του τον αυτο­κι­νη­τό­δρο­μο M14, η Κρι­μαία θα συν­δέ­ε­ται με ασφά­λεια με τις ανα­το­λι­κές περι­φέ­ρειες του Ντο­νέ­τσκ και του Λου­γκάνσκ μέσω ενός δια­δρό­μου μετα­φο­ρών, πρό­σθε­σε σε δηλώ­σεις στο πρα­κτο­ρείο «Ria Novosti».

Η Ουκρα­νία είχε κλεί­σει τις σιδη­ρο­δρο­μι­κές γραμ­μές με τη χερ­σό­νη­σο μετά την ενσω­μά­τω­ση της Κρι­μαί­ας το 2014 στη Ρωσία.

Σχε­δόν 400.000 άνθρω­ποι έχουν φτά­σει στη Ρωσία από το Ντο­νέ­τσκ και το Λου­γκάνσκ, καθώς και από την Ουκρα­νία, ανα­κοί­νω­σε χτες η ρωσι­κή πλευρά.

Δυτικές παρατηρήσεις  για «στασιμότητα» των ρωσικών δυνάμεων

Ο ρωσι­κός στρα­τός εξα­πέ­λυ­σε νέες πυραυ­λι­κές επι­θέ­σεις ενα­ντί­ον στρα­τιω­τι­κών στό­χων στη βορειο­δυ­τι­κή Ουκρα­νία την Τρί­τη, δήλω­σε διοι­κη­τής των ουκρα­νι­κών δυνά­με­ων. Από την πλευ­ρά του, ο ρωσι­κός στρα­τός είχε ανα­κοι­νώ­σει επι­θέ­σεις στην περιο­χή αυτή, όπου πάνω από 80 μαχη­τές της ουκρα­νι­κής πλευ­ράς σκο­τώ­θη­καν σε χώρο στρα­τιω­τι­κής εκπαί­δευ­σης στη Νόβα Λιου­μπό­μιρ­κα, στην επαρ­χία Ρίβνε.

Στο Κίε­βο παρα­τη­ρεί­ται στα­σι­μό­τη­τα, ενώ οι ρωσι­κές δυνά­μεις δεν έχουν προ­ε­λά­σει ακό­μη στο Μικο­λάιφ, το Χάρ­κο­βο έχει σχε­δόν κυκλω­θεί, αλλά δεν έχει κατα­λη­φθεί. Στην Οδησ­σό σημειώ­νο­νται χτυ­πή­μα­τα σε γύρω περιο­χές, από τη Μαύ­ρη Θάλασσα.

Ο Ουκρα­νός προ­ε­δρι­κός σύμ­βου­λος, Αλ. Αρε­στό­βιτς, εκτί­μη­σε πως η ενερ­γή φάση της ρωσι­κής εισβο­λής θα έχει ολο­κλη­ρω­θεί μέχρι το τέλος Απρί­λη καθώς η προ­έ­λα­ση των ρωσι­κών στρα­τιω­τι­κών δυνά­με­ων είναι ήδη στά­σι­μη σε πολ­λές περιοχές.

Το δε αμε­ρι­κα­νι­κό Πεντά­γω­νο ανα­φέ­ρει ότι οι Ουκρα­νοί «έχουν περά­σει πλέ­ον, σε ορι­σμέ­νες περι­πτώ­σεις, στην επί­θε­ση», «κατα­διώ­κουν και απω­θούν τους Ρώσους» από περιο­χές που κατεί­χαν, ενώ κάνει λόγο για προ­βλή­μα­τα επι­με­λη­τεί­ας, ανε­φο­δια­σμού, συντο­νι­σμού, διοί­κη­σης, επι­κοι­νω­νί­ας του ρωσι­κού στρατού.

Η Ρωσία κατηγορεί την Ουκρανία για τη μικρή πρόοδο στα παζάρια

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, επι­κα­λέ­στη­κε εκ νέου «έγγρα­φα που έχου­με τώρα στα χέρια μας και δεί­χνουν ξεκά­θα­ρα» ότι οι ουκρα­νι­κές Ενο­πλες Δυνά­μεις «επρό­κει­το να ξεκι­νή­σουν άμε­ση επι­θε­τι­κό­τη­τα και προ­σπά­θεια κατά­λη­ψης του Ντον­μπάς με τα όπλα», πριν από τη ρωσι­κή εισβο­λή. Υπεν­θύ­μι­σε πως οι ουκρα­νι­κές αρχές «είχαν συγκε­ντρώ­σει 100.000 στρα­τιώ­τες κατά μήκος της γραμ­μής επα­φής στο Ντον­μπάς, είχαν εντα­θεί από­το­μα οι βομ­βαρ­δι­σμοί, μιλού­σαν για το σχέ­διο Β».

Σχε­τι­κά με την πορεία των δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων, ο Λαβρόφ είπε πως δύσκο­λα θα επι­τευ­χθεί πρό­ο­δος καθώς «η ουκρα­νι­κή πλευ­ρά διαρ­κώς αλλά­ζει άπο­ψη και υπα­να­χω­ρεί από τις ίδιες τις προ­τά­σεις της».

Σύμ­φω­να με τον Β. Ζελέν­σκι, οι συνο­μι­λί­ες με τη Ρωσία είναι δύσκο­λες και ορι­σμέ­νες φορές χαρα­κτη­ρί­ζο­νται από έντο­νη αντι­πα­ρά­θε­ση, αλλά «βήμα βήμα προ­χω­ρά­με μπροστά».

Παράλ­λη­λα, συνε­χί­ζε­ται το μπα­ράζ επα­φών μετα­ξύ δια­φό­ρων ιμπε­ρια­λι­στι­κών κέντρων. Νέα τηλε­φω­νι­κή επι­κοι­νω­νία με τον Ισραη­λι­νό πρω­θυ­πουρ­γό, Ν. Μπέ­νετ, είχε χτες ο Βλ. Πού­τιν. Ο Μπέ­νετ ανέ­λυ­σε «την αξιο­λό­γη­σή του για την κατά­στα­ση στην Ουκρα­νία, λαμ­βά­νο­ντας υπό­ψη τις επα­φές του με ηγέ­τες ορι­σμέ­νων ξένων χωρών, ενώ εξέ­φρα­σε αρκε­τές ιδέ­ες σε σχέ­ση με τις δια­πραγ­μα­τεύ­σεις που βρί­σκο­νται σε εξέ­λι­ξη», ανα­φέ­ρει η σχε­τι­κή ανακοίνωση.

Ο Πού­τιν είχε τηλε­φω­νι­κή επι­κοι­νω­νία με τον Γερ­μα­νό καγκε­λά­ριο, Ο. Σολτς, και προ­χτες βρά­δυ με τον Γάλ­λο Πρό­ε­δρο, Εμ. Μακρόν.

Στο μετα­ξύ, ο Ρώσος ειδι­κός εκπρό­σω­πος για το κλί­μα, Αν. Τσου­μπάις (θεω­ρού­με­νος ως «αρχι­τέ­κτο­νας» των καπι­τα­λι­στι­κών «οικο­νο­μι­κών μεταρ­ρυθ­μί­σε­ων» μετά τις ανα­τρο­πές και υψη­λό­βαθ­μο κρα­τι­κό στέ­λε­χος επί των προ­ε­δριών Γέλ­τσιν και Πού­τιν), παραι­τή­θη­κε και έφυ­γε από τη χώρα, επι­κα­λού­με­νος την αντί­θε­σή του στον πόλε­μο, σύμ­φω­να με το «Bloomberg». Την περα­σμέ­νη βδο­μά­δα, ο Αρκ. Ντβόρ­κο­βιτς, πρό­ε­δρος της Διε­θνούς Ομο­σπον­δί­ας Σκα­κιού, ο οποί­ος ήταν ανώ­τε­ρος οικο­νο­μι­κός σύμ­βου­λος του τέως προ­έ­δρου Ντμ. Μεντ­βέ­ντεφ και ανα­πλη­ρω­τής πρω­θυ­πουρ­γός μέχρι το 2018, παραι­τή­θη­κε από επι­κε­φα­λής του κρα­τι­κού ταμεί­ου τεχνο­λο­γί­ας Skolkovo, αφού κατα­δί­κα­σε την εισβολή.

Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από τον Ριζο­σπά­στη

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο