Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αυστρία: Έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις για την αγορά 1 εκατ. “Sputnik V”

Οι δια­πραγ­μα­τεύ­σεις για μία σύμ­βα­ση αγο­ράς του ρωσι­κού εμβο­λί­ου “Sputnik V” κατά του νέου κορο­νοϊ­ού από την Αυστρία έχουν πρα­κτι­κά ολο­κλη­ρω­θεί, ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα ο Αυστρια­κός ομο­σπον­δια­κός καγκε­λά­ριος και αρχη­γός του Λαϊ­κού Κόμ­μα­τος Σεμπά­στιαν Κουρτς.

Μιλώ­ντας σε δημο­σιο­γρά­φους στη Βιέν­νη, ο Σεμπά­στιαν Κουρτς τόνι­σε χαρα­κτη­ρι­στι­κά ότι “μία αγο­ρά για εμάς στην Αυστρία είναι δυνα­τή”, προ­σθέ­το­ντας ότι με ένα εκα­τομ­μύ­ριο επι­πλέ­ον δόσεις εμβο­λί­ων, αυτό θα ήταν ένα “επι­πλέ­ον turbo” για την αυστρια­κή εκστρα­τεία εμβολιασμού.

Μετά την κρί­ση, ο καγκε­λά­ριος — ο οποί­ος υπο­στη­ρί­ζει εδώ και μήνες την προ­μή­θεια του ρωσι­κού εμβο­λί­ου από την Αυστρία– προ­τί­θε­ται να θέσει εντός της Ευρώ­πης το ερώ­τη­μα, τι θα μπο­ρού­σε κανείς να είχε κάνει δια­φο­ρε­τι­κά προ­κει­μέ­νου να υπάρ­χει η ίδια ταχύ­τη­τα όπως στη Βρε­τα­νία και στις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες τόσο όσον αφο­ρά την προ­μή­θεια όσο και την έγκρι­ση εμβολίων.

Της προ­μή­θειας του ρωσι­κού εμβο­λί­ου “Sputnik V” από την Αυστρία υπε­ρα­μύν­θη­κε σε σημε­ρι­νή συνέ­ντευ­ξή του στη δημό­σια Αυστρια­κή Ραδιο­φω­νία και ο αρχη­γός της Κοι­νο­βου­λευ­τι­κής Ομά­δας του Λαϊ­κού Κόμ­μα­τος ‘Αου­γκουστ Βέγκιν­γκερ, τονί­ζο­ντας ότι κατά την προ­μή­θεια εμβο­λί­ων, δεν θα πρέ­πει να υπάρ­χουν “παρω­πί­δες”.

“Βρι­σκό­μα­στε στα τελευ­ταία μέτρα, και μία παραγ­γε­λία του εμβο­λί­ου “Sputnik V” μπο­ρεί πιθα­νόν να γίνει ήδη την ερχό­με­νη εβδο­μά­δα”, είχε δηλώ­σει στις 31 Μαρ­τί­ου ο Αυστρια­κός καγκε­λά­ριος, μετά τη συνά­ντη­ση που είχε με τον πρέ­σβη της Ρωσι­κής Ομο­σπον­δί­ας στην Αυστρία Ντμί­τρι Λιουμπίνσκι.

“Εάν παραγ­γεί­λου­με το ‘Sputnik ‘, θα λάβου­με 300.000 δόσεις του εμβο­λί­ου τον Απρί­λιο, 500.000 δόσεις τον Μάιο και 200.000 δόσεις στις αρχές Ιου­νί­ου”, είχε παρα­τη­ρή­σει ο ίδιος, ανα­κοι­νώ­νο­ντας ότι έχει δημιουρ­γη­θεί ένας χώρος δεδο­μέ­νων και βρί­σκο­νται σε εξέ­λι­ξη οι δια­πραγ­μα­τεύ­σεις μετα­ξύ της Ομο­σπον­δια­κής Καγκε­λα­ρί­ας, του υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας και της Οικο­νο­μι­κής Υπη­ρε­σί­ας με τη ρωσι­κή πλευρά.

Σημειώ­νε­ται ότι στο πλαί­σιο επί­σκε­ψής του στη Βιέν­νη, ο Κιρίλ Ντμι­τρί­εφ, ο επι­κε­φα­λής του Ρωσι­κού Ταμεί­ου Άμε­σων Επεν­δύ­σε­ων, αρμό­διος για την προ­ώ­θη­ση του ρωσι­κού εμβο­λί­ου “Sputnik‑V” κατά του κορο­νοϊ­ού, είχε στις 5 Μαρ­τί­ου συνά­ντη­ση στην αυστρια­κή πρω­τεύ­ου­σα με τον Σεμπά­στιαν Κουρτς.

Ο Αυστρια­κός καγκε­λά­ριος είχε ήδη στις 26 Φεβρουα­ρί­ου, τηλε­φω­νι­κή συνο­μι­λία με τον πρό­ε­δρο της Ρωσι­κής Ομο­σπον­δί­ας Βλα­ντί­μιρ Πού­τιν, κατά τη διάρ­κεια της οποί­ας συζή­τη­σαν το ενδε­χό­με­νο να προ­μη­θευ­θεί η Αυστρία το ρωσι­κό εμβό­λιο “Sputnik V”, αλλά και να υπάρ­ξει μία από κοι­νού παρα­γω­γή του εμβολίου.

Ήδη στις αρχές Φεβρουα­ρί­ου, ο Σεμπά­στιαν Κουρτς δήλω­νε ότι θέλει να υπάρ­ξει στη χώρα του παρα­γω­γή του ρωσι­κού και του κινε­ζι­κού εμβο­λί­ου κατά του κορο­νοϊ­ού, σημειώ­νο­ντας πως “εάν εγκρι­θούν τα δύο εμβό­λια, η Αυστρία θα προ­σπα­θού­σε σίγου­ρα να δια­θέ­σει τις παρα­γω­γι­κές ικα­νό­τη­τες εγχώ­ριων εται­ρειών για ρωσι­κά ή κινέ­ζι­κα εμβό­λια, όπως και άλλων χωρών”.

Ο ίδιος, είχε επί­σης δηλώ­σει ότι θα εμβο­λια­ζό­ταν με το ρωσι­κό εμβό­λιο Sputnik V ή με ένα κινε­ζι­κό εμβό­λιο, εάν τα εμβό­λια θα έχουν εγκρι­θεί στην Ευρώ­πη, επι­ση­μαί­νο­ντας ότι “στα εμβό­λια μετρά­ει απο­κλει­στι­κά και μόνον η απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα, η ασφά­λεια και η γρή­γο­ρη δια­θε­σι­μό­τη­τα, και όχι οι γεω­πο­λι­τι­κές διαμάχες”.

Φώτης Αγγου­λές, ο προ­λε­τά­ριος ποιητής

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο