Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τι προβλέπεται για τα self tests μαθητών και εκπαιδευτικών του Λυκείου

Δημο­σιεύ­θη­κε σήμε­ρα στο ΦΕΚ (1440/B’/10.04.2021) η Κοι­νή Υπουρ­γι­κή Από­φα­ση που καθο­ρί­ζει τον τρό­πο με τον οποίο θα λει­τουρ­γή­σει ο αυτο­δια­γνω­στι­κός έλεγ­χος εν όψει της δια ζώσης λει­τουρ­γί­ας των λυκεί­ων της επι­κρά­τειας την ερχό­με­νη Δευ­τέ­ρα (12 Απριλίου).

Το υπουρ­γείο Παι­δεί­ας κάνει λόγο για «επι­στρο­φή όλων στο σχο­λείο με ασφά­λεια», ανα­φο­ρι­κά με την πραγ­μα­το­ποί­η­ση αυτο­δια­γνω­στι­κού τεστ (self test) από μαθη­τές και εκπαι­δευ­τι­κούς δύο φορές την εβδομάδα.Ειδικότερα, όπως ανα­φέ­ρε­ται σχε­τι­κά, το self test μπο­ρούν να προ­μη­θεύ­ο­νται δωρε­άν από τα φαρ­μα­κεία όλοι οι μαθη­τές, εκπαι­δευ­τι­κοί, βοη­θη­τι­κό και λοι­πό προ­σω­πι­κό με τον ΑΜΚΑ τους και μέσο ταυ­το­προ­σω­πί­ας (ταυ­τό­τη­τα, δια­βα­τή­ριο κτλ). Όλα τα μέλη της εκπαι­δευ­τι­κής κοι­νό­τη­τας που θα προ­σέλ­θουν στα λύκεια από τη Δευ­τέ­ρα 12 Απρι­λί­ου, οφεί­λουν να έχουν μαζί τους βεβαί­ω­ση αρνη­τι­κού τεστ.

Πότε πρέπει να γίνονται τα self test

Σύμ­φω­να με τα όσα προ­βλέ­πο­νται, τα τεστ θα πρέ­πει να διε­νερ­γού­νται δύο φορές την εβδο­μά­δα και πιο συγκε­κρι­μέ­να την προη­γού­με­νη ημέ­ρα της Δευ­τέ­ρας και Πέμ­πτης, κάθε σχο­λι­κής εβδο­μά­δας και πριν από την έναρ­ξη των μαθη­μά­των. Ο έλεγ­χος θα πρέ­πει να πραγ­μα­το­ποιεί­ται δηλα­δή κάθε Κυρια­κή και Τετάρ­τη, καθώς συνι­στά­ται η πραγ­μα­το­ποί­η­σή του να γίνε­ται έως και είκο­σι τέσ­σε­ρις (24) ώρες πριν από την προ­σέ­λευ­ση στο σχολείο.

Η διε­νέρ­γεια self test είναι υπο­χρε­ω­τι­κή για τους μαθητές/τριες, τους/τις εκπαι­δευ­τι­κούς, τα μέλη του Ειδι­κού Εκπαι­δευ­τι­κού Προ­σω­πι­κού (ΕΕΠ) και το Ειδι­κό Βοη­θη­τι­κό Προ­σω­πι­κό (ΕΒΠ), το διοι­κη­τι­κό και λοι­πό προ­σω­πι­κό των λυκεί­ων, καθώς και για τους εκπαι­δευ­τι­κούς και τα μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ, το διοι­κη­τι­κό και λοι­πό προ­σω­πι­κό των σχο­λεί­ων Ειδι­κής Αγω­γής. Τα self-tests θα διε­νερ­γού­νται στο σπί­τι και σύμ­φω­να με τις οδη­γί­ες που θα παρα­λά­βουν τα μέλη της εκπαι­δευ­τι­κής κοι­νό­τη­τας μαζί με το test, από το φαρμακείο.

Πώς προμηθεύονται οι ενδιαφερόμενοι τα tests

Η προ­μή­θεια του αυτο­δια­γνω­στι­κού ελέγ­χου γίνε­ται δωρε­άν από το φαρ­μα­κείο με την επί­δει­ξη του Αριθ­μού Μητρώ­ου Κοι­νω­νι­κής Ασφά­λι­σης (ΑΜΚΑ) και της αστυ­νο­μι­κής ταυ­τό­τη­τας. Εκ μέρους των ανη­λί­κων μαθη­τών και μαθη­τριών, το τεστ θα παρα­λαμ­βά­νουν οι κηδε­μό­νες τους, επι­δει­κνύ­ο­ντας τον ΑΜΚΑ του ανη­λί­κου και την αστυ­νο­μι­κή ταυ­τό­τη­τα των ιδίων.
Σε περί­πτω­ση που κάποιος δεν έχει ή συνα­ντά δυσκο­λία με τον ΑΜΚΑ, παρέ­χε­ται η δυνα­τό­τη­τα επί­σκε­ψης σε δομή που εμφα­νί­ζο­νται στη λίστα: https://self-testing.gov.gr/eody-stathera-simeia.pdf .

Για τους μαθητές/τριες των εσπε­ρι­νών λυκεί­ων έχει υπάρ­ξει ειδι­κή μέρι­μνα για την παρα­λα­βή των tests από τα σχο­λεία τους. Μετά την πρώ­τη ημέ­ρα, θα μπο­ρούν να παρα­λαμ­βά­νουν κανο­νι­κά τα tests από τα φαρμακεία.

Επι­ση­μαί­νε­ται, ότι οι ανή­λι­κοι μαθη­τές των 13 ετών και άνω θα πρέ­πει να κάνουν το test υπό την επι­μέ­λεια και επί­βλε­ψη των κηδε­μό­νων τους. Οι ανή­λι­κοι μαθη­τές, κάτω των 13 ετών και οι μαθη­τές της Ειδι­κής Αγω­γής, θα πρέ­πει να κάνουν το test με τη βοή­θεια του κηδε­μό­να τους.

Ιδιαί­τε­ρα για τους μαθη­τές με ανα­πη­ρία ή και ειδι­κές εκπαι­δευ­τι­κές ανά­γκες, που φοι­τούν σε λύκεια της Γενι­κής, της Επαγ­γελ­μα­τι­κής Εκπαί­δευ­σης και της Ειδι­κής Αγω­γής και Εκπαί­δευ­σης όλων των βαθ­μί­δων, ο δωρε­άν αυτο­δια­γνω­στι­κός έλεγ­χος δεν έχει υπο­χρε­ω­τι­κό χαρα­κτή­ρα και συνι­στά­ται να διε­νερ­γεί­ται εφό­σον είναι συμ­βα­τός με το βαθ­μό και το είδος της ανα­πη­ρί­ας ή και της ειδι­κής εκπαι­δευ­τι­κής ανά­γκης του μαθητή.

Για τους εκπαι­δευ­τι­κούς, τα μέλη του Ειδι­κού Εκπαι­δευ­τι­κού Προ­σω­πι­κού (ΕΕΠ) και του Ειδι­κού Βοη­θη­τι­κού Προ­σω­πι­κού (ΕΒΠ), καθώς και το διοι­κη­τι­κό και λοι­πό προ­σω­πι­κό λυκεί­ων όλης της χώρας, ο αυτο­δια­γνω­στι­κός έλεγ­χος είναι υπο­χρε­ω­τι­κός, ακό­μη και αν έχουν εμβολιαστεί.

Εάν το test είναι αρνητικό

Στην περί­πτω­ση που το self test βγει αρνη­τι­κό, μαθη­τές και εκπαι­δευ­τι­κοί θα εκτυ­πώ­νουν από την ηλε­κτρο­νι­κή πλατ­φόρ­μα την σχο­λι­κή κάρ­τα αρνη­τι­κού απο­τε­λέ­σμα­τος και θα τη φέρουν μαζί τους στο σχολείο.

Οι μαθη­τές θα επι­δει­κνύ­ουν –και δεν θα παρα­δί­δουν– τη σχο­λι­κή κάρ­τα εντός της τάξης, στον εκπαι­δευ­τι­κό της πρώ­της ώρας και θα τη φέρει μαζί του μέχρι τη διε­νέρ­γεια του επό­με­νου δια­γνω­στι­κού ελέγχου.

Οι εκπαι­δευ­τι­κοί και το λοι­πό προ­σω­πι­κό του λυκεί­ου θα επι­δει­κνύ­ουν τη δήλω­ση του αρνη­τι­κού απο­τε­λέ­σμα­τος στον διευ­θυ­ντή ή υπο­διευ­θυ­ντή του σχο­λεί­ου και θα φέρουν τη δήλω­ση επί­σης μέχρι τη διε­νέρ­γεια του επό­με­νου test.

Επι­ση­μαί­νε­ται, ότι στην περί­πτω­ση που κάποιος μαθη­τής δεν επι­δεί­ξει την σχο­λι­κή κάρ­τα κατά την είσο­δό του στην τάξη, δεν θα γίνε­ται δεκτός, θα λαμ­βά­νει απου­σία και θα απο­μα­κρύ­νε­ται από το σχο­λείο. Εάν ο μαθη­τής είναι ανή­λι­κος, θα παρα­μέ­νει στον ειδι­κό χώρο που έχει δια­μορ­φω­θεί στο σχο­λείο για την απο­φυ­γή περαι­τέ­ρω μετά­δο­σης του κορω­νοϊ­ού COVID-19, μέχρις ότου οι κηδε­μό­νες του τον παρα­λά­βουν, τηρου­μέ­νων όλων των ισχυό­ντων υγειο­νο­μι­κών μέτρων προστασίας.

Εάν το test είναι θετικό

Στην περί­πτω­ση που το test βγει θετι­κό, εκδί­δε­ται από την πλατ­φόρ­μα σχε­τι­κή κάρ­τα θετι­κού απο­τε­λέ­σμα­τος. Ο μαθη­τής ή εκπαι­δευ­τι­κός οφεί­λει να την εκτυ­πώ­σει και να μετα­βεί εντός 24 ωρών σε μια από τις δημό­σιες δομές (όπως αυτές είναι αναρ­τη­μέ­νες στην πλατ­φόρ­μα self-testing.gov.gr), για δωρε­άν επα­να­λη­πτι­κό έλεγ­χο. Μέχρι να μετα­βεί στη δημό­σια δομή και μέχρι την ολο­κλή­ρω­ση της κλι­νι­κής εκτί­μη­σης και της αξιο­λό­γη­σης των ευρη­μά­των, ο δια­γνω­σθείς θετι­κός μαθη­τής ή εκπαι­δευ­τι­κός, καθώς επί­σης και οι οικεί­οι τους θα πρέ­πει να παρα­μέ­νουν σε κατ’ οίκον περιο­ρι­σμό, ακο­λου­θώ­ντας τις οδη­γί­ες του Πρω­το­κόλ­λου του Εθνι­κού Οργα­νι­σμού Δημό­σιας Υγεί­ας (ΕΟΔΥ).

Εάν ο δωρε­άν επα­να­λη­πτι­κός έλεγ­χος είναι θετι­κός, θα ακο­λου­θεί­ται το Πρω­τό­κολ­λο του ΕΟΔΥ. Εάν ο δωρε­άν επα­να­λη­πτι­κός έλεγ­χος είναι αρνη­τι­κός, θα εκδί­δε­ται σχε­τι­κή βεβαί­ω­ση από δημό­σια δομή, με την οποία θα βεβαιώ­νε­ται το αρνη­τι­κό απο­τέ­λε­σμα και ο μαθη­τής ή εκπαι­δευ­τι­κός θα επι­στρέ­φει στο λύκειο επι­δει­κνύ­ο­ντας την εν λόγω βεβαίωση.
Ειδι­κό­τε­ρα για τους μαθη­τές που θα έχουν θετι­κό επι­βε­βαιω­τι­κό τεστ, προ­βλέ­πε­ται ό,τι και για τους μαθη­τές που νοσούν: Δίνε­ται η δυνα­τό­τη­τα σύγ­χρο­νης ταυ­τό­χρο­νης τηλεκ­παί­δευ­σης ή συμ­με­το­χής σε δια­δι­κτυα­κό τμή­μα, χωρίς η παρα­κο­λού­θη­ση να είναι υποχρεωτική.

Πού υποβάλλονται τα αποτελέσματα

Τα μέλη της εκπαι­δευ­τι­κής κοι­νό­τη­τας θα πρέ­πει να επι­σκέ­πτο­νται την ηλε­κτρο­νι­κή πλατ­φόρ­μα self-testing.gov.gr και να προ­χω­ρούν στην «αυθε­ντι­κο­ποί­η­ση χρή­στη», προ­κει­μέ­νου να υπο­βάλ­λουν τα απο­τε­λέ­σμα­τα του test. Οι κηδε­μό­νες και οι ενή­λι­κες μαθη­τές θα πρέ­πει να επι­λέ­γουν την κατη­γο­ρία «Σχο­λι­κή κάρ­τα για COVID19» και να ακο­λου­θούν τη δια­δι­κα­σία υπο­βο­λής του απο­τε­λέ­σμα­τος. Οι εκπαι­δευ­τι­κοί, το διοι­κη­τι­κό και λοι­πό προ­σω­πι­κό θα πρέ­πει να επι­λέ­γουν την κατη­γο­ρία «Δήλω­ση απο­τε­λέ­σμα­τος self-test για COVID-19» και να ακο­λου­θούν τη σχε­τι­κή διαδικασία.Σε περί­πτω­ση αδυ­να­μί­ας εκτύ­πω­σης της σχο­λι­κής κάρ­τας COVID-19 ή της δήλω­σης του απο­τε­λέ­σμα­τος, οι ενδια­φε­ρό­με­νοι θα μπο­ρούν να συντάσ­σουν και υπο­γρά­φουν χει­ρό­γρα­φη δήλω­ση που θα περιέ­χει τα ίδια στοι­χεία με τη σχο­λι­κή κάρτα/δήλωση αποτελέσματος.

Φώτης Αγγου­λές, ο προ­λε­τά­ριος ποιητής

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο