Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αυστρία: Πέθανε η μέτζο σοπράνο Κρίστα Λούντβιχ — Μια από τις μεγαλύτερες φωνές του 20ου αιώνα

Η Γερ­μα­νί­δα τρα­γου­δί­στρια Κρί­στα Λού­ντ­βιχ, που θεω­ρεί­ται μια από τις μεγα­λύ­τε­ρες φωνές του δεύ­τε­ρου μισού του 20ού αιώ­να, πέθα­νε το Σάβ­βα­το σε ηλι­κία 93 ετών, μετέ­δω­σε σήμε­ρα το αυστρια­κό πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων APA.

Η μέτζο σοπρά­νο, η οποία γεν­νή­θη­κε στο Βερο­λί­νο, ζού­σε σε προ­ά­στιο της Βιένης.

Εισήλ­θε στην Όπε­ρα της Βιέ­νης το 1955, εμφα­νί­στη­κε στο Φεστι­βάλ του Σάλτσ­μπουργκ υπό τη διεύ­θυν­ση του Αυστρια­κού μαέ­στρου Καρλ Μπεμ.

Η Κρί­στα Λού­ντ­βιχ θριάμ­βευ­σε στις μεγα­λύ­τε­ρες σκη­νές, ερμη­νεύ­ο­ντας κυρί­ως στη Σκά­λα του Μιλά­νου, στη Βασι­λι­κή Όπε­ρα του Λον­δί­νου αλλά και στη Μητρο­πο­λι­τι­κή Όπε­ρα της Νέας Υόρκης.

Υπό τη διεύ­θυν­ση σπου­δαί­ων διευ­θυ­ντών ορχή­στρας όπως ο Όττο Κλέ­μπε­ρερ, ο Χέρ­μπερτ φον Κάρα­γιαν, ο Καρλ Μπεμ και ο Λέο­ναρντ Μπερν­στάιν, η μέτζο σοπρά­νο ερμή­νευ­σε στις πιο σημα­ντι­κό­τες σκη­νές παγκο­σμί­ως επί σχε­δόν μισό αιώ­να, μετα­ξύ του 1946 και του 1994, τη χρο­νιά που απο­σύρ­θη­κε λόγω της συντα­ξιο­δό­τη­σής της.

Η τρα­γου­δί­στρια της όπε­ρας είχε τιμη­θεί με το παρά­ση­μο της Λεγε­ώ­νας της Τιμής το 2010 για το σύνο­λο της καριέ­ρας της.

Έπει­τα από έναν πρώ­το γάμο με τον Αυστρια­κό βαρύ­το­νο Βάλ­τερ Μπέ­ρι, το 1972 παντρεύ­τη­κε τον Γάλ­λο ηθο­ποιό και σκη­νο­θέ­τη Πολ-Εμίλ Ντε­μπέρ, ο οποί­ος πέθα­νε το 2011.

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο