Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αυστραλία: Νέο στρατιωτικό δόγμα με την Κίνα στο στόχαστρο

Η Αυστρα­λία παρου­σί­α­σε σήμε­ρα μια μεγά­λη ανα­θε­ώ­ρη­ση του αμυ­ντι­κού της δόγ­μα­τος, βάζο­ντας ανοι­χτά στο στό­χα­στρό της την Κίνα, καθώς οι ιμπε­ρια­λι­στι­κοί αντα­γω­νι­σμοί στην στρα­τη­γι­κής σημα­σί­ας περιο­χή του Ινδο-Ειρη­νι­κού αυξάνονται.

«Σήμε­ρα για πρώ­τη φορά εδώ και 35 χρό­νια επα­να­προσ­διο­ρί­ζου­με την απο­στο­λή των αυστρα­λια­νών ενό­πλων δυνά­με­ων», δήλω­σε ο Αυστρα­λός υπουρ­γός Άμυ­νας Ρίτσαρντ Μαλρς.

Σε σχε­τι­κή έκθε­σή του, το υπουρ­γείο Άμυ­νας της Αυστρα­λί­ας δικαιο­λο­γεί την αλλα­γή αυτή, επι­κα­λού­με­νο την ενί­σχυ­ση των στρα­τιω­τι­κών ικα­νο­τή­των του Πεκί­νου, η οποία «πραγ­μα­το­ποιεί­ται χωρίς δια­φά­νεια και χωρίς να καθη­συ­χά­ζει την περιο­χή του Ινδι­κού — Ειρη­νι­κού για τις στρα­τη­γι­κές προ­θέ­σεις της Κίνας».

«Ο ισχυ­ρι­σμός της Κίνας για την κυριαρ­χία της επί της θάλασ­σας της Νότιας Κίνας απει­λεί την παγκό­σμια τάξη (…) στον Ινδι­κό — Ειρη­νι­κό, με έναν τρό­πο που επη­ρε­ά­ζει αρνη­τι­κά τα εθνι­κή συμ­φέ­ρο­ντα της Αυστρα­λί­ας», επι­ση­μαί­νει η έκθεση.

Η επι­στρο­φή του στρα­τη­γι­κού αντα­γω­νι­σμού μετα­ξύ της Κίνας και των ΗΠΑ «θα πρέ­πει να θεω­ρη­θεί ως το καθο­ρι­στι­κό χαρα­κτη­ρι­στι­κό της περιο­χής μας και της επο­χής μας», ανα­φέ­ρει ακό­μη η έκθε­ση του υπουργείου.

Η Καμπέ­ρα έχει ήδη ανα­κοι­νώ­σει την ανά­πτυ­ξη νέου στό­λου πυρη­νο­κί­νη­των υπο­βρυ­χί­ων. Σήμε­ρα ο Μαρλς δήλω­σε ότι οι ένο­πλες δυνά­μεις της χώρας θα απο­κτή­σουν επί­σης ικα­νό­τη­τες να εξα­πο­λύ­ουν πλήγ­μα­τα μεγά­λου βελη­νε­κούς, τόσο χερ­σαία όσο και εναέρια.

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι η Αυστρα­λία έχει ήδη συμπή­ξει στρα­τιω­τι­κή συμ­μα­χία με τις ΗΠΑ και τη Βρε­τα­νία (AUKUS), στο­χεύ­ο­ντας στην ανά­σχε­ση της ολο­έ­να αυξα­νό­με­νης στρα­τιω­τι­κής (αλλά και οικο­νο­μι­κο-πολι­τι­κής) παρου­σί­ας της Κίνας στον Ινδι­κό και τον Ειρη­νι­κό Ωκε­α­νό, περιο­χή που απο­τε­λεί άλλω­στε το κυρί­ως θέα­τρο της αντι­πα­ρά­θε­σης ανά­με­σα στις δύο ισχυ­ρό­τε­ρες καπι­τα­λι­στι­κές οικο­νο­μί­ες του πλανήτη.

Πηγή: 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο