Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βέλγιο: Οδηγός του Μετρό απολύθηκε επειδή τάχθηκε υπέρ της Παλαιστίνης

Στην από­λυ­ση ενός οδη­γού συρ­μών επει­δή τάχθη­κε υπέρ της Παλαι­στί­νης προ­χώ­ρη­σε η διοί­κη­ση του μετρό των Βρυ­ξελ­λών στο Βέλ­γιο, στο πλαί­σιο των απει­λών και των διώ­ξε­ων που εφαρ­μό­ζουν πολ­λές ευρω­παϊ­κές κυβερ­νή­σεις για να στα­μα­τή­σουν την πολύ­μορ­φη έκφρα­ση λαϊ­κής αλλη­λεγ­γύ­ης στον αγώ­να των Παλαιστινίων.

Σύμ­φω­να το δημο­σί­ευ­μα βελ­γι­κής εφη­με­ρί­δας, στις 13 Οκτώ­βρη ένας οδη­γός στις γραμ­μές 2 και 6 του Μετρό (STIB) των Βρυ­ξελ­λών αρνή­θη­κε να στα­μα­τή­σει στη στά­ση Trone ως ένδει­ξη δια­μαρ­τυ­ρί­ας και έκα­νε μια αναγ­γε­λία από το μικρό­φω­νο υπέρ της Παλαιστίνης.

Σε βάρος του έγι­ναν καταγ­γε­λί­ες από επι­βά­τες επει­δή κρά­τη­σε κλει­στές τις πόρ­τες του συρ­μού, η εται­ρεία τον απέ­λυ­σε τώρα ενώ είχε ήδη ανα­στα­λεί η εργα­σία του από τις 13/10 που έγι­νε το συμ­βάν. Σύμ­φω­να με το άρθρο, ο ίδιος εξή­γη­σε ότι ήταν αντί­θε­το με τα ανθρώ­πι­να δικαιώ­μα­τα η εκδί­ω­ξη εκα­τομ­μυ­ρί­ων από τη Γάζα και πως η πρά­ξη του ήταν σε ένδει­ξη διαμαρτυρίας.

Η διοί­κη­ση του Stib επι­βε­βαιώ­νει την από­λυ­ση επι­κα­λού­με­νη «σοβα­ρό παρά­πτω­μα» του οδη­γού. Τα αίτια: Το γεγο­νός της άρνη­σης να ανοί­ξουν οι πόρ­τες του Μετρό και η επί­θε­ση στην «αρχή της ουδε­τε­ρό­τη­τας των κανο­νι­σμών εργα­σί­ας με τη διά­δο­ση μηνυ­μά­των με πολι­τι­κή χροιά που συν­δέ­ο­νται με την Παλαιστίνη».

Παρό­μοια αντι­με­τώ­πι­ση είχε και οδη­γός στο Λον­δί­νο που φώνα­ξε «Ελευ­θε­ρία στην Παλαι­στί­νη» και το σύν­θη­μα «From the river to the sea, Palestine will be free» (Από το ποτά­μι μέχρι τη θάλασ­σα, η Παλαι­στί­νη θα ελευ­θε­ρω­θεί) από τα μικρό­φω­να του συρ­μού και ανε­στά­λη η εργα­σία του. Μάλι­στα ο επι­κε­φα­λής επι­χει­ρη­σια­κός διευ­θυ­ντής του TfL δήλω­σε ότι «έχου­με διε­ρευ­νή­σει επει­γό­ντως και διε­ξο­δι­κά τις εικό­νες» (που δια­κι­νή­θη­καν στο X). Ένας οδη­γός έχει πλέ­ον ταυ­το­ποι­η­θεί και έχει ανα­στα­λεί, ενώ συνε­χί­ζου­με την έρευνα».

Η ισραη­λι­νή πρε­σβεία στο Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο θεώ­ρη­σε «βαθιά ανη­συ­χη­τι­κό να βλέ­πει τέτοια μισαλ­λο­δο­ξία στα μετρό του Λονδίνου».

902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο