Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βέλγιο: 20 μετανάστες βρέθηκαν σε δύο φορτηγά

Έντε­κα μετα­νά­στες βρέ­θη­καν σήμε­ρα το πρωί μέσα στο κοντέι­νερ ενός φορ­τη­γού στο Σεν Τρον, στο ανα­το­λι­κό Βέλ­γιο, ενώ άλλοι 9 βρέ­θη­καν στη Μπριζ (βορειο­δυ­τι­κά), σύμ­φω­να με τις εισαγ­γε­λι­κές αρχές.

Οι ένδε­κα άνθρω­ποι που βρέ­θη­καν στο Σεν Τρον (περί­που 65 χιλιό­με­τρα ανα­το­λι­κά των Βρυ­ξελ­λών), μετα­ξύ των οποί­ων γυναί­κες και παι­διά, είναι αφρι­κα­νι­κής κατα­γω­γής, κυρί­ως από την Ερυ­θραία, ανέ­φε­ρε στο Γαλ­λι­κό Πρα­κτο­ρείο η εισαγ­γε­λία της Λιμ­βουρ­γί­ας. Η κατά­στα­ση της υγεί­ας τους είναι καλή.

Ο οδη­γός του φορ­τη­γού, το οποίο κατευ­θυ­νό­ταν στη Βρε­τα­νία, συνε­λή­φθη για ένα τεχνι­κό πρό­βλη­μα σε έναν χώρο στάθ­μευ­σης. Εκεί, οι αρχές βρή­καν τους μετανάστες.

Επι­πλέ­ον, η αστυ­νο­μία ανα­κά­λυ­ψε σήμε­ρα το πρωί εννέα άνδρες, ιρα­κι­νής υπη­κο­ό­τη­τας, που ήταν κρυμ­μέ­νοι σε ένα φορ­τη­γό, το οποίο κινεί­το σε δρό­μο ταχεί­ας κυκλο­φο­ρί­ας στη Μπριζ, έγι­νε γνω­στό από την εισαγ­γε­λία της δυτι­κής Φλάν­δρας, όπως μετέ­δω­σε το πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων Belga, διευ­κρι­νί­ζο­ντας ότι η υγεία των ανδρών δεν δια­τρέ­χει κίν­δυ­νο. Η αστυ­νο­μία έλα­βε μια πλη­ρο­φο­ρία για την παρου­σία μετα­να­στών μέσα στο φορ­τη­γό, που κατευ­θυ­νό­ταν στο λιμά­νι του Ζεε­μπρού­γκε, σύμ­φω­να με την ίδια πηγή.

Άλλαξε το modus operandi των διακινητών

Σύμ­φω­να με την αστυ­νο­μία, το βαγό­νι με το ανθρώ­πι­νο φορ­τίο, μετα­φέρ­θη­κε από το βελ­γι­κό λιμά­νι Ζεε­μπρί­γκε. Οι εξο­νυ­χι­στι­κοί έλεγ­χοι έχουν κάνει αδια­πέ­ρα­στη την είσο­δο από το Καλαί, με απο­τέ­λε­σμα να αλλά­ξει το modus operandi των δια­κι­νη­τών. Δια­κι­νούν τους μετα­νά­στες από βελ­γι­κά λιμά­νια που είναι πλημ­με­λώς φυλασ­σό­με­να. Παρά­νο­μοι μετα­νά­στες που βρί­σκο­νται σε ανα­μο­νή στο Ζεε­μπρί­γκε, απο­κα­λύ­πτουν στο BBC, ότι οι δια­κι­νη­τές είναι κυρί­ως Κινέ­ζοι που τους χορη­γούν πλα­στά κινε­ζι­κά δια­βα­τή­ρια, τους φέρ­νουν αερο­πο­ρι­κώς από το Βιετ­νάμ στην Γαλ­λία απ΄ όπου τους μετα­φέ­ρουν στα σύνο­ρα με το Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο για το τελευ­ταίο σκέ­λος της επιχείρησης.

Κατά τα λεγό­με­να τους, ένας από το δίκτυο των δια­κι­νη­τών από το Αφγα­νι­στάν, φόρ­τω­σε τους 39 στο βαγό­νι ντα­λί­κας που πέρα­σε σε βρε­τα­νι­κό έδα­φος με μηχα­νή που έφε­ρε βελ­γι­κές πινα­κί­δες. Κάθε μετα­νά­στης κατέ­βα­λε ποσό 30.000 ευρώ για πτή­ση μέσω Ρωσί­ας, Πολω­νί­ας, Γερ­μα­νί­ας και Γαλ­λί­ας. “Προ­ο­ρι­σμός μου είναι η Αγγλία όπου υπάρ­χουν δου­λειές που θα με βοη­θή­σουν να εξο­φλή­σω το δάνειο που πήρα για την μετα­φο­ρά μου και να ζήσω σαν άνθρω­πος”, λέει στην απε­σταλ­μέ­νη του BBC ένας μετα­νά­στης από το Βιετ­νάμ. Πολ­λοί εξ αυτών έχουν πάρει επι­πλέ­ον στε­γα­στι­κό δάνειο στη πατρί­δα τους, προ­κει­μέ­νου να καλύ­ψουν τα έξο­δα της μετα­φο­ράς τους στη Γη της Επαγ­γε­λί­ας, όπως φαντά­ζο­νται τη Βρε­τα­νία. Δυστυ­χώς, για τα 39 θύμα­τα το κόστος ήταν πολύ μεγά­λο: η ζωή τους.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο