Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κραυγή αγωνίας των γιατρών Πάτμου, Λειψών και Αγαθονησίου — Επείγουσα έκκληση για γιατρούς

 Ενωση Ιατρών Κρατικού Θεραπευτηρίου — Νοσοκομείου Λέρου — Κ.Υ. Πάτμου — Π.Π.Ι Λειψών & Αγαθονησίου (ΕΙΘΕΛ)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στο πλαί­σιο απερ­για­κών κινη­το­ποι­ή­σε­ων την τέταρ­τη 23 Οκτω­βρη και συνά­ντη­σης της Ε.Γ της Ομο­σπον­δί­ας Ενώ­σε­ων Νοσο­κο­μεια­κών Για­τρών Ελλά­δος με τον Υφυ­πουρ­γό Υγεί­ας κ. Βασί­λη Κοντο­ζα­μά­νη ο Πρό­ε­δρος της Ε.Ι.ΘΕ.Λ παρου­σί­α­σε τα επεί­γο­ντα προ­βλή­μα­τα των μονά­δων υγεί­ας των νησιών μας. 

Αρχί­ζο­ντας από την τρα­γι­κή κατά­στα­ση στο Κ.Υ.Τ (κέντρο υπο­δο­χής ταυ­το­ποί­η­σης) της Λέρου και τον κίν­δυ­νο επι­δη­μί­ας . Άνθρω­ποι παρέα με ποντί­κια , η υπερ­πλη­ρό­τη­τα του hot-spot έχει οδη­γή­σει στην έγερ­ση σκη­νών παρα­θα­λάσ­σια, λίγα μέτρα από την ψυχια­τρι­κή κλι­νι­κή. Ενώ αρκε­τοί άλλοι κοι­μού­νται κάτω από τα δέντρα , προ­φα­νώς δεν υπάρ­χει πρό­σβα­ση σε τρε­χού­με­νο νερό, τουα­λέ­τες, κάδους απορ­ριμ­μά­των και παρο­χή ηλε­κτρι­κού ρεύ­μα­τος .To ιατρείο της δομής υπο­λει­τουρ­γεί με έναν για­τρό του ναυ­τι­κού για λίγες ώρες το πρωί. (Αυτή την στιγ­μή “φιλο­ξε­νού­νται” 2.500 προ­σφυ­γές-μετα­νά­στες με χωρη­τι­κό­τη­τα των εγκα­τα­στά­σε­ων μόλις 860 ατό­μων). Όλοι κατα­λα­βαί­νου­με πως είναι θέμα χρό­νου να εμφα­νι­στούν λοι­μώ­δεις ασθέ­νειες. Τονί­στη­κε η έλλει­ψη μετα­φρα­στών, που δυσχε­ραί­νει περαι­τέ­ρω το ιατρι­κό έργο, η κατάρ­γη­ση του Α.Μ.Κ.Α με απο­τέ­λε­σμα, εκτός των άλλων, πολ­λά παι­διά να μην μπο­ρούν να εμβο­λια­στούν. Παρα­δό­θη­κε στον Υφυ­πουρ­γό υπό­μνη­μα της Ένω­σης με προ­τά­σεις για άμε­σα μέτρα με γνώ­μο­να τις αρχές της αλλη­λεγ­γύ­ης και του ανθρω­πι­σμού άλλα και σεβα­σμού των δικαιω­μά­των των αιτού­ντων άσυ­λο και των μετα­να­στών, ταυ­τό­χρο­να με τον σεβα­σμό των δικαιω­μά­των και της ψυχι­κής ηρε­μί­ας των ασθε­νών μας . 

Συνε­χί­ζο­ντας, τονί­στη­κε ότι το Κρα­τι­κό Θερα­πευ­τή­ριο-Νοσο­κο­μείο-Κέντρο Υγεί­ας Λέρου λει­τουρ­γεί με πλη­ρό­τη­τα σε ειδι­κευ­μέ­νο προ­σω­πι­κό περί­που 48% των θέσε­ων που προ­βλέ­πει το οργα­νό­γραμ­μα. Το Νοσο­κο­μείο δέχε­ται καθη­με­ρι­νά πλή­θος περι­στα­τι­κών και από το Κ.Υ.Τ. Τονί­στη­καν κατά σει­ρά προ­τε­ραιό­τη­τας σε σχέ­ση κατά­τα­ξης του επεί­γο­ντος της επί­λυ­σης οι ελλεί­ψεις ιατρι­κού και άλλου προ­σω­πι­κού . Η έλλει­ψη παθο­λό­γων (έχει μεί­νει ένας ) με άμε­σο κίν­δυ­νο την ανα­στο­λή λει­τουρ­γί­ας της παθο­λο­γι­κής με ότι αυτό συνε­πά­γε­ται. Την έλλει­ψη Γυναι­κο­λό­γων (ένας εδώ και ένα χρό­νο). Την έλλει­ψη Ψυχιατρων,δυο ειδι­κευ­μέ­νοι για 230 ασθε­νείς στις δομές που είναι πολ­λα­πλές 12 δια­με­ρί­σμα­τα διά­σπαρ­τα σε όλη την πόλη, με άλλους 48 ασθε­νείς στο τμή­μα ΑμεΑ, δέχο­νται περι­στα­τι­κά από όλα τα Δωδε­κά­νη­σα . Το πρό­βλη­μα που θα προ­κύ­ψει και στην Χει­ρουρ­γι­κή κλι­νι­κή μετά την συντα­ξιο­δό­τη­ση του Διευ­θυ­ντή έως το τέλος του έτους ( θα μεί­νουν 2 για­τροί ο ένας εκ των οποί­ων με σχέ­ση εργα­σί­ας ορι­σμέ­νου χρό­νου). Τονί­στη­κε και η έλλει­ψη ειδι­κο­τή­των όπως ΩΡΛ,Ουρολόγου,Γενικής Ιατρι­κής .Άμε­σα θα πρέ­πει να λυθούν τα ανω­τέ­ρω προ­βλή­μα­τα που έχουν ανα­φερ­θεί με σει­ρά κατά­τα­ξης επεί­γο­ντος. Επι­πλέ­ον τονί­στη­κε ότι η Ένω­ση δεν απε­μπο­λή τις πάγιες διεκ­δι­κή­σεις της για πλή­ρη στε­λέ­χω­ση του Νοσο­κο­μεί­ου σε ιατρι­κό και λοι­πό προσωπικό. 

Για το Κ.Υ. Πάτμου 

Λει­τουρ­γεί με μετα­κι­νή­σεις ιατρι­κού προ­σω­πι­κού καθ’όλη την διάρ­κεια του χρό­νου, δια­φο­ρε­τι­κά θα ήταν αδύ­να­τη η εφη­μέ­ρευ­ση του. 

Ζητά­με την προ­κή­ρυ­ξη των κενών οργα­νι­κών θέσε­ων σε ιατρι­κό προσωπικό :

  • Δυο θέσε­ων Γενι­κής Ιατρι­κής η Παθο­λο­γί­ας Επι­με­λη­τή Α΄

  • Μια θέση Ακτι­νο­δια­γνω­στη Διευ­θυ­ντή η Επι­με­λη­τή Α΄

  • Μια θέση Μικρο­βιο­λό­γου Διευ­θυ­ντή η Επι­με­λη­τή Α΄

  • Τέσ­σε­ρεις θέσεις συνο­λι­κά Ιατρών υπη­ρε­σί­ας υπαί­θρου (αγρο­τι­κών)

  • Μια θέση Ιατρού υπη­ρε­σί­ας υπαί­θρου για το Ιατρείο Αρκιών 

Αλλα­γή οργα­νο­γράμ­μα­τος κυρί­ως όσο αφο­ρά τις θέσεις που προ­βλέ­πο­νται για το νοση­λευ­τι­κό προ­σω­πι­κό (με το παρόν μόνο 3 ) σε 10 συνο­λι­κά . Άμε­ση προ­κή­ρυ­ξη 4 θέσε­ων επι­κου­ρι­κού νοση­λευ­τι­κού έως ότου γίνει η αλλα­γή και προ­κη­ρυ­χτούν οι μόνι­μες θέσεις. Μονι­μο­ποί­η­ση του προ­σω­πι­κού με σχέ­σεις εργα­σί­ας ορι­σμέ­νου χρό­νου. Να πάρουν μετά­θε­ση οι υπάλ­λη­λοι που είναι σε μετα­κί­νη­ση επί μακρό χρο­νι­κό διά­στη­μα, έτσι ώστε να ελευ­θε­ρω­θούν οι οργα­νι­κές θέσεις και να προκηρυχτούν . 

Οδη­γοί –Πλη­ρώ­μα­τα ασθε­νο­φό­ρου , άμε­ση ανά­γκη μετα­κί­νη­σης τριών (υπη­ρε­τούν μόνο δύο με απο­τέ­λε­σμα να μένουν κενές βάρ­διες) . Η Ένω­ση ζητά την άμε­ση επί­λυ­ση του προ­βλή­μα­τος που θέτει σε κίν­δυ­νο ζωές συμπο­λι­τών μας. Άμε­ση προ­κή­ρυ­ξη των 3 κενών οργα­νι­κών θέσεων . 

Προ­κή­ρυ­ξη θέσης κοι­νω­νι­κού λειτουργού(δεν υπάρ­χει στο νησί) .

ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΛΕΙΨΩΝ 

  • Προ­κή­ρυ­ξη θέσης Γενι­κής Ιατρι­κής η Παθο­λο­γί­ας Διευθυντή 

  • Οι υπη­ρε­τού­ντες αγρο­τι­κοί για­τροί να είναι πάντα δύο 

  • Θέση Δ.Ε βοη­θών ιατρι­κών και βιολογικών 

  • Θέση Δ.Ε. χει­ρί­στων Εμφανιστών 

  • Θέση οδη­γού-πλη­ρώ­μα­τος ασθενοφόρου 

ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΑΓΑΘΟΝΗΣΙΟΥ 

  • Θέση Γενι­κής Ιατρι­κής η Παθο­λο­γί­ας Διευθυντή 

  • Δύο θέσεις αγρο­τι­κών Ιατρών συνολικά 

  • Δύο θέσεις Δ.Ε βοη­θών Νοσηλευτών. 

Ο πρό­ε­δρος της Ένω­σης ανα­φέρ­θη­κε και σε θέμα­τα προ­βλη­μά­των του ΕΚΑΒ την υπο­στε­λε­χω­ση, την έλλει­ψη πτη­τι­κών και πλω­τών μέσων με απο­τέ­λε­σμα την δυσχε­ρή και επι­κίν­δυ­νη αρκε­τές φορές μετα­φο­ρά ασθενών. 

Έγι­νε ανα­φο­ρά και στα κίνη­τρα προ­σέλ­κυ­σης και παρα­μο­νής του νόμου 1881/1990(Α.11 Παρ. 38) που έχουν κοπεί, από τους για­τρούς Λέρου και Πάτμου. Επί­σης το εντε­λώς παρά­δο­ξο γεγο­νός ότι το Κ.Υ. Πάτμου δεν ανα­φέ­ρε­ται ως άγο­νο στις προ­κη­ρύ­ξεις για για­τρούς υπη­ρε­σί­ας υπαίθρου. 

Τονί­στη­κε στον Υπουρ­γό ότι τα ανα­φε­ρό­με­να προ­βλή­μα­τα των δημό­σιων μονά­δων υγεί­ας είναι αυτά που πρέ­πει να λυθούν άμε­σα. Αυτό δεν σημαί­νει ότι η επί­λυ­ση τους απο­τε­λεί ολι­κή προ­σέγ­γι­ση για την πλή­ρη κάλυ­ψη των ανα­γκών του πλη­θυ­σμού, για σύγ­χρο­νες υπη­ρε­σί­ες πρω­το­βάθ­μιας και δευ­τε­ρο­βάθ­μιας φρο­ντί­δας υγεί­ας . Η Ένω­ση παρέ­δω­σε στον Υφυ­πουρ­γό ένα συνο­λι­κό κεί­με­νο υπο­μνή­μα­τος, με το πώς πιστεύ­ει ότι θα έπρε­πε να λει­τουρ­γούν οι μονά­δες υγεί­ας τον 21ο αιώ­να, με μονα­δι­κό όριο την πρό­ο­δο της επι­στή­μης και της τεχνολογίας . 

Ο Πρό­ε­δρος

Γεώρ­γιος Τσουκαλάς 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο