Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βίαιο εκτοπισμό των παλαιστινίων σχεδιάζει ο Νετανιάχου και απειλεί ότι δε θα σταματήσει τις δολοφονικές επιχειρήσεις στη Γάζα

Απο­φα­σι­σμέ­νος να συνε­χί­σει τον πόλε­μο στη Λωρί­δα της Γάζας δήλω­σε ο Μπε­νια­μίν Νετα­νιά­χου, ο οποί­ος σε άρθρο στην εφη­με­ρί­δα Wall Street Journal είπε ότι για να υπάρ­ξει ειρή­νη στον παλαι­στι­νια­κό θύλα­κα, αυτός θα πρέ­πει να «απο­στρα­τιω­τι­κο­ποι­η­θεί» και να «απο­ρι­ζο­σπα­στι­κο­ποι­η­θεί» ο πληθυσμός.

Στο μετα­ξύ, σύμ­φω­να με την ισραη­λι­νή εφη­με­ρί­δα Haaretz, ο Μπε­νια­μίν Νετα­νιά­χου δήλω­σε δια­τε­θει­μέ­νος να ενθαρ­ρύ­νει την «εθε­λο­ντι­κή μετα­νά­στευ­ση των Παλαι­στι­νί­ων εκτός της Λωρί­δας της Γάζας», ουσια­στι­κά μιλώ­ντας για βίαιο εκτοπισμό.

Το «πρό­βλη­μα», είπε σε κοι­νο­βου­λευ­τι­κούς του κόμ­μα­τός του, του Λικούντ, «δεν είναι αν πρέ­πει να επι­τρέ­ψου­με την έξο­δο, αλλά αν θα βρε­θεί χώρα δια­τε­θει­μέ­νη να απορ­ρο­φή­σει» τον πλη­θυ­σμό που θα φύγει, είπε σύμ­φω­να με την ισραη­λι­νή εφημερίδα.

Η Χαμάς αντέ­δρα­σε χαρα­κτη­ρί­ζο­ντας «γελοίο σχέ­διο» τη δήλω­ση αυτή. Οι Παλαι­στί­νιοι, τόνι­σε, «αρνού­νται να απε­λα­θούν και να εκτο­πι­στούν», δεν πρό­κει­ται να δεχθούν «την εξο­ρία» και «δεν υπάρ­χει άλλη επι­λο­γή παρά να παρα­μεί­νουν στη γη μας», τόνι­σε σε ανα­κοί­νω­σή της.

Οι δηλώ­σεις αυτές έγι­ναν το βρά­δυ της Δευ­τέ­ρας 25 Δεκεμ­βρί­ου, ημέ­ρας στη διάρ­κεια της οποί­ας έχα­σαν τη ζωή τους του­λά­χι­στον 250 άνθρω­ποι από βομ­βαρ­δι­σμούς και επι­χει­ρή­σεις του ισραη­λι­νού στρα­τού και δεί­χνουν ότι η κυβέρ­νη­ση του Ισρα­ήλ κωφεύ­ει στις διε­θνείς εκκλή­σεις για εκε­χει­ρία και προ­στα­σία των αμάχων.

Οι Παλαιστίνιοι ψάχνουν θύματα στα συντρίμμια της Γάζας, το Ισραήλ μετράει κόστη, ζυγίζει ενδεχόμενη νέα ανακωχή

Η κυβέρ­νη­ση πολέ­μου του Ισρα­ήλ ανα­μέ­νε­ται να ζυγί­σει πρό­τα­ση της Αιγύ­πτου η οποία προ­βλέ­πει να κηρυ­χθεί καταρ­χήν ανα­κω­χή για δύο εβδο­μά­δες και κατό­πιν να «τερ­μα­τι­στεί» ο πόλε­μος στη Λωρί­δα της Γάζας, ανέ­φε­ρε χθες Δευ­τέ­ρα η εφη­με­ρί­δα Jerusalem Post, καθώς Παλαι­στί­νιοι και Ισραη­λι­νοί μετρούν τα κόστη της ένο­πλης σύρ­ρα­ξης, η οποία εισέρ­χε­ται στην 81η της ημέρα.

Γαζαί­οι ανα­ζη­τούν πτώ­μα­τα στα συντρίμ­μια αφού το υπουρ­γείο Υγεί­ας της Χαμάς ανα­κοί­νω­σε πως ισραη­λι­νός βομ­βαρ­δι­σμός στον καταυ­λι­σμό προ­σφύ­γων αλ Μαγά­ζι στοί­χι­σε τη ζωή σε του­λά­χι­στον 70 ανθρώπους.

Η ηγε­σία της Χαμάς ανέ­φε­ρε εξάλ­λου πως ο στρα­τιω­τι­κός της βρα­χί­ο­νας έχει κατα­φέ­ρει βαριές απώ­λειες στις ένο­πλες δυνά­μεις του Ισρα­ήλ, κάτι το οποίο μερί­δα του δυτι­κού Τύπου εκτι­μά πως αληθεύει.

Οι προ­σπά­θειες των μεσο­λα­βη­τών συνε­χί­ζο­νται εν μέσω των αιμα­τη­ρών βομ­βαρ­δι­σμών και εχθρο­πρα­ξιών. Στέ­λε­χος του Παλαι­στι­νια­κού Ισλα­μι­κού Τζι­χάντ είπε, κατά την Jerusalem Post, πως οι συνο­μι­λί­ες που διε­ξά­γει αντι­προ­σω­πεία του κινή­μα­τος αυτού, συμ­μά­χου της Χαμάς, έχουν σκο­πό να εξευ­ρε­θεί «τρό­πος να τερ­μα­τι­στεί η επί­θε­ση του Ισρα­ήλ ενα­ντί­ον του λαού μας».

Η εφη­με­ρί­δα Times of Israel ανέ­φε­ρε προ­χθές Κυρια­κή ότι ισραη­λι­νοί αξιω­μα­τού­χοι επι­βε­βαί­ω­σαν πως το Κάι­ρο υπέ­βα­λε νέα πρό­τα­ση που προ­βλέ­πει ανα­κω­χή, απε­λευ­θέ­ρω­ση ομή­ρων και «όρα­μα» για τον τερ­μα­τι­σμό της σύρ­ρα­ξης στη Λωρί­δα της Γάζας σε τρία στάδια.

Ωστό­σο με ανα­κοί­νω­σή της που δημο­σιο­ποι­ή­θη­κε χθες Δευ­τέ­ρα το βράδυ η Χαμάς ξεκα­θά­ρι­σε πως δεν έχει σκο­πό να αρκε­στεί σε προ­σω­ρι­νή ανα­κω­χή, πως θέλει μόνι­μη κατά­παυ­ση του πυρός. «Τονί­ζου­με ότι δεν θα δια­πραγ­μα­τευ­θού­με χωρίς (…) το τέλος της επί­θε­σης», επι­σή­μα­νε. Η ηγε­σία της Χαμάς πιέ­ζει «για πλή­ρες και όχι απλά προ­σω­ρι­νό τέλος στη σφα­γή του λαού μας», επέμεινε.

Στους μαζι­κούς βομ­βαρ­δι­σμούς από αέρα, γη και θάλασ­σα που άρχι­σαν την ίδια ημέ­ρα και στις χερ­σαί­ες επι­χει­ρή­σεις από την 27η Οκτω­βρί­ου έχουν σκο­τω­θεί 20.674 άνθρω­ποι, στη μεγά­λη πλειο­νό­τη­τά τους γυναί­κες και παι­διά, στη Λωρί­δα της Γάζας, σύμ­φω­να με το υπουρ­γείο Υγεί­ας της Χαμάς, , ενώ οι τραυ­μα­τί­ες είναι σχε­δόν 55.000.

Ο πόλε­μος αυτός εξάλ­λου ανά­γκα­σε 1,9 εκα­τομ­μύ­ρια κατοί­κους του παλαι­στι­νια­κού θυλά­κου ‑ή με άλλα λόγια το 85% του πλη­θυ­σμού- να εγκα­τα­λεί­ψουν τα σπί­τια τους.

Ο Τσα­χάλ λέει πως οι απώ­λειές του αφό­του άρχι­σε χερ­σαί­ες επι­χει­ρή­σεις πριν από σχε­δόν δυο μήνες ανέρ­χο­νται σε 156. Όμως ο Για­χία Σινουάρ, ο επι­κε­φα­λής της Χαμάς στη Λωρί­δα της Γάζας, λογα­ριά­ζει από τη δική του πλευ­ρά πως έχουν σκο­τω­θεί πάνω από 1.600 ισραη­λι­νοί στρα­τιω­τι­κοί κι έχουν τραυ­μα­τι­στεί άλλοι περί­που 3.400, με πολ­λούς από τους τελευ­ταί­ους να έχουν μεί­νει ανά­πη­ροι. Οι αριθ­μοί αυτοί δεν θα μπο­ρού­σαν να είναι πιο δια­φο­ρε­τι­κοί από τον επί­ση­μο ισραη­λι­νό απο­λο­γι­σμό. Σύμ­φω­να με τον ίδιο, 750 ισραη­λι­νά στρα­τιω­τι­κά οχή­μα­τα έχουν υπο­στεί ζημιές ή κατα­στρα­φεί ολοσχερώς.

Στο μετα­ξύ το ισραη­λι­νό υπουρ­γείο Οικο­νο­μι­κών υπο­λό­γι­σε πως ο πόλε­μος θα στοι­χί­σει του­λά­χι­στον ακό­μη 50 δισε­κα­τομ­μύ­ρια σέκελ (κάπου 13 δισεκ. ευρώ) το 2024 και θα τρι­πλα­σιά­σει το δημο­σιο­νο­μι­κό έλλειμ­μα. Ο υπο­λο­γι­σμός αυτός βασί­ζε­ται στην πρό­βλε­ψη πως οι εχθρο­πρα­ξί­ες θα διαρ­κέ­σουν ως τον Φεβρουάριο.

Νωρί­τε­ρα αυτόν τον μήνα, η Κνέ­σετ, η ισραη­λι­νή εθνι­κή αντι­προ­σω­πεία, ενέ­κρι­νε ειδι­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό πολέ­μου ύψους 30 δισεκ. σέκελ (κάπου 7,5 δισεκ. ευρώ).

Όσο για τις συνέ­πειες του πολέ­μου στην ανά­πτυ­ξη, το υπουρ­γείο Οικο­νο­μι­κών του Ισρα­ήλ υπο­λο­γί­ζει ότι η οικο­νο­μία θα συρ­ρι­κνω­θεί κατά 19% το τελευ­ταίο τρί­μη­νο της χρο­νιάς σε σχέ­ση με το προη­γού­με­νο σε ετή­σια βάση, ότι θα ανα­πτυ­χθεί κατά 2,5% όλο το 2023 και κατά 1,6% το 2024.

Κίνδυνος εξάπλωσης του πολέμου

Πέρα από τη Λωρί­δα της Γάζας, ο κίν­δυ­νος εξά­πλω­σης του πολέ­μου παραμένει.

Χθες, το Ιράν κατη­γό­ρη­σε το Ισρα­ήλ πως σκό­τω­σε ανώ­τε­ρο αξιω­μα­τι­κό των «Φρου­ρών της Επα­νά­στα­σης» που βρι­σκό­ταν στη Συρία. Σύμ­φω­να με το επί­λε­κτο σώμα αυτό, επρό­κει­το για τον Ραζί Μου­σα­βί που ήταν υπεύ­θυ­νος για τον συντο­νι­σμό της στρα­τιω­τι­κής συμ­μα­χί­ας μετα­ξύ Συρί­ας και Ιράν.

Ερω­τη­θείς για το πλήγ­μα αυτό ο ισραη­λι­νός στρα­τός αρνή­θη­κε να κάνει οποιο­δή­πο­τε σχό­λιο. Ο Ιρα­νός πρό­ε­δρος Εμπρα­χίμ Ραϊ­σί όμως προει­δο­ποί­η­σε πως το Ισρα­ήλ «θα πλη­ρώ­σει» για «αυτό το έγκλημα».

Οι ένο­πλες δυνά­μεις των ΗΠΑ εξα­πέ­λυ­σαν χθες Δευ­τέ­ρα πλήγ­μα­τα στο Ιράκ ενα­ντί­ον εγκα­τα­στά­σε­ων φιλοϊ­ρα­νι­κών ενό­πλων κινη­μά­των, σε αντί­ποι­να για επί­θε­ση με drone νωρί­τε­ρα που είχε απο­τέ­λε­σμα να τραυ­μα­τι­στούν «τρεις Αμε­ρι­κα­νοί στρα­τιω­τι­κοί», ο ένας από τους οποί­ους βρί­σκε­ται σε «κρί­σι­μη» κατά­στα­ση, ανα­φέ­ρει ανα­κοί­νω­ση Τύπου του Πεντα­γώ­νου. Δεν διευ­κρι­νί­ζε­ται στο δελ­τίο Τύπου αν υπήρ­ξαν θύμα­τα στα αμε­ρι­κα­νι­κά πλήγματα.

 

Να ακου­στεί μέχρι τη Γάζα: ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο