Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βίντεο της ΟΓΕ για τα σύγχρονα δικαιώματα της νέας γυναίκας, φοιτήτριας και σπουδάστριας

Καμπά­νια με θέμα τα σύγ­χρο­να δικαιώ­μα­τα της νέας γυναί­κας, φοι­τή­τριας και σπου­δά­στριας στα πανε­πι­στή­μια και τα ΤΕΙ, ξεκί­νη­σε η ΟΓΕ.

«Μέσα από το θέμα αυτό θέλου­με να ανα­πτύ­ξου­με τις πλευ­ρές της γυναι­κεί­ας ανι­σο­τι­μί­ας που αφο­ρούν τις φοι­τή­τριες, να ανα­δεί­ξου­με πού βρί­σκο­νται οι αιτί­ες της, αλλά και να δια­τυ­πώ­σου­με τα αιτή­μα­τα μας», σημεί­ω­σε η πρό­ε­δρος της ΟΓΕ, Χρι­στί­να Σκα­λού­μπα­κα. Όπως εξή­γη­σε στό­χος της πρω­το­βου­λί­ας είναι να γίνει αφορ­μή να γνω­ρί­σουν οι φοι­τή­τριες και οι σπου­δά­στριες την ΟΓΕ, μέσα από τα υλι­κά της καμπά­νιας, τις εκδη­λώ­σεις και τις άλλες πρω­το­βου­λί­ες που προ­γραμ­μα­τί­ζο­νται στις σχο­λές. «Επι­διώ­κου­με να γνω­ρί­σουν το ριζο­σπα­στι­κό γυναι­κείο κίνη­μα στη χώρα μας, για τι παλεύ­ει, για­τί χρειά­ζε­ται να υπάρ­χει σήμε­ρα, σε ποιες γυναί­κες απευ­θύ­νε­ται. Να τις μπο­λιά­σου­με με τη σημα­σία της συλ­λο­γι­κής δρά­σης, της συμ­με­το­χής τους στη δρά­ση του ριζο­σπα­στι­κού γυναι­κεί­ου κινή­μα­τος, γενι­κό­τε­ρα του εργα­τι­κού λαϊ­κού κινή­μα­τος», τόνι­σε η Χρ. Σκα­λού­μπα­κα. Πρό­σθε­σε ακό­μα πως η καμπά­νια μπο­ρεί να συμ­βά­λει ώστε να γίνει ένα ουσια­στι­κό βήμα στην κοι­νή δρά­ση της ΟΓΕ με φοι­τη­τι­κούς Συλ­λό­γους, με Επι­τρο­πές Αγώ­να που συσπει­ρώ­νο­νται στο Μέτω­πο Αγώ­να Σπου­δα­στών (ΜΑΣ).

Μπο­ρεί το πτυ­χίο να εξα­σφα­λί­σει στη νέα γυναί­κα μόνι­μη και στα­θε­ρή εργα­σία; Πόσο «ελεύ­θε­ρη» είναι η επι­λο­γή για τη δημιουρ­γία οικο­γέ­νειας; Τι εξυ­πη­ρε­τούν οι σύγ­χρο­νες «θεω­ρί­ες του φύλου» που πλα­σά­ρο­νται μέσα και έξω από τις σχο­λές; Μπο­ρεί ο ατο­μι­κός τρό­πος σκέ­ψης και δρά­σης που καλ­λιερ­γεί­ται, από τα σύγ­χρο­να κανά­λια χει­ρα­γώ­γη­σης, τα μέσα κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης να δώσει λύση στα σημε­ρι­νά αδιέ­ξο­δα; Ερω­τή­μα­τα όπως τα παρα­πά­νω στά­θη­καν οι άξο­νες γύρω από τους οποί­ους η ΟΓΕ σχε­διά­ζει να ξετυ­λί­ξει το περιε­χό­με­νο των πρω­το­βου­λιών της.

Η πρό­ε­δρος της ΟΓΕ τόνι­σε ότι «με την καμπά­νια μας θέλου­με να φτά­σει στις νέες γυναί­κες το μήνυ­μά μας: Ατο­μι­κή λύση δεν υπάρ­χει, ατο­μι­κά δεν μπο­ρού­με να ξεφύ­γου­με από τις συνέ­πειες του “επι­χει­ρη­μα­τι­κού αντα­γω­νι­στι­κού πανε­πι­στη­μί­ου” και τη θύελ­λα των αντερ­γα­τι­κών μέτρων», και κάλε­σε τις νέες γυναί­κες στις σχο­λές «να σκε­φτούν, να μελε­τή­σουν, να μάθουν ποια είναι η αιτία που σήμε­ρα, παρ’ όλες τις δυνα­τό­τη­τες, είναι τόσο δύσκο­λο να πραγ­μα­το­ποι­ή­σουν τα όνει­ρά τους». Τις κάλε­σε να δρά­σουν συλ­λο­γι­κά και οργα­νω­μέ­να μέσα από τους Συλ­λό­γους και τις Ομά­δες της ΟΓΕ, να παλέ­ψουν «για μόρ­φω­ση, εργα­σία, δημιουρ­γι­κή ζωή κόντρα σε αυτούς που μας τα στε­ρούν, την ΕΕ, τις κυβερ­νή­σεις, τους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομίλους».

Πρω­το­βου­λία που μπο­ρεί να φωτί­σει πλευ­ρές που αφο­ρούν τη ζωή των φοι­τη­τριών, της νέας βάρ­διας των εργα­ζο­μέ­νων, χαρα­κτή­ρι­σε την καμπά­νια η Γιώ­τα Ταβουλάρη.

Ανα­φέρ­θη­κε στη μάχη που δίνουν τα συν­δι­κά­τα που συσπει­ρώ­νο­νται στο ΠΑΜΕ κόντρα στα εμπό­δια που συνα­ντά η συμ­με­το­χή των γυναι­κών στο εργα­τι­κό κίνη­μα, στον αγώ­να για Συλ­λο­γι­κές Συμ­βά­σεις Εργα­σί­ας με αυξή­σεις στους μισθούς και διεύ­ρυν­ση των δικαιω­μά­των των εργα­ζο­μέ­νων, καθώς και μέτρα προ­στα­σί­ας της μητρότητας.

Ως την καλύ­τε­ρη τιμή στην 8η Μάρ­τη παρου­σί­α­σε την ενί­σχυ­ση των γραμ­μών του ΜΑΣ και της ΟΓΕ με δεκά­δες φοι­τή­τριες η Κατε­ρί­να Αϊβα­λιώ­τη, ενώ στην ανά­γκη συλ­λο­γι­κής πάλης των φοι­τη­τριών της Φιλο­σο­φι­κής, μέσα από το φοι­τη­τι­κό Σύλ­λο­γο, τους Συλ­λό­γους της ΟΓΕ και τα σωμα­τεία στους κλά­δους που δου­λεύ­ουν, στά­θη­κε η Δώρα Τσαλίκη.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο