Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βενεζουέλα: Απεβίωσε Χοσέ Αντόνιο Αμπρέου, ο ιδρυτής του προγράμματος μουσικής εκπαίδευσης παιδιών και νέων

Ο Χοσέ Αντό­νιο Αμπρέ­ου, ο ιδρυ­τής του El Sistema, του προ­γράμ­μα­τος μου­σι­κής εκπαί­δευ­σης νέων στη Βενε­ζου­έ­λα που έσω­σε χιλιά­δες παι­διά από έναν κόσμο εγκλή­μα­τος κι ανέ­χειας κι απέ­κτη­σε φήμη σε όλο τον κόσμο, απε­βί­ω­σε το Σάβ­βα­το στο Καρά­κας σε ηλι­κία 79 ετών, γνω­στο­ποί­η­σαν οι αρχές.

«Ένας σπου­δαί­ος πολί­της της Βενε­ζου­έ­λας μας εγκα­τέ­λει­ψε. Ευχα­ρι­στού­με, Μαέ­στρο Χοσέ Αντό­νιο Αμπρέ­ου, για την όμορ­φη κλη­ρο­νο­μιά που αφή­σα­τε στα παι­διά και στους νέους της Βενε­ζου­έ­λας», ανέ­φε­ρε σε ανάρ­τη­σή του στο Twitter ο υπουρ­γός Παι­δεί­ας της Βενε­ζου­έ­λας, ο Ελί­ας Χάουα.

«Σας ευχα­ρι­στού­με για τη στορ­γή σας, για την ευκαι­ρία να συμ­βάλ­λου­με στο έργο σας. Θα σας έχου­με για πάντα στις καρ­διές μας», πρό­σθε­σε ο υπουργός.

Ο πρό­ε­δρος της Βενε­ζου­έ­λας Νικο­λάς Μαδού­ρο απέ­τι­σε επί­σης φόρο τιμής στον μου­σι­κό. «Μας αφή­νει σπου­δαία κλη­ρο­νο­μιά, ηθι­κή και πολι­τι­σμι­κή», τόνι­σε. «Το έργο του μένει σε όλες τις γει­το­νιές της Βενεζουέλας.»

Γεν­νη­μέ­νος την 7η Μαΐ­ου 1939 στη Βαλέ­ρα, μια πόλη στην Πολι­τεία Τρου­χί­γιο, ο Αμπρέ­ου ίδρυ­σε το 1975 το Sistema de Orquestas Infantiles y Juveniles (Σύστη­μα Ορχη­στρών Παι­διών κι Εφή­βων), που θα γινό­ταν γνω­στό απλά με το όνο­μα El Sistema, Το Σύστημα.

Επρό­κει­το για ένα κυβερ­νη­τι­κό σχέ­διο με σκο­πό να απο­κτή­σουν μου­σι­κή παι­δεία παι­διά από λαϊ­κές, φτω­χές συνοικίες.

Το μοντέ­λο ανα­πα­ρή­χθη έκτο­τε σε πάνω από 50 χώρες, με απο­τέ­λε­σμα ο Αμπρέ­ου να απο­κτή­σει ευρύ­τα­τη διε­θνή ανα­γνώ­ρι­ση: το 1993, του απο­νε­μή­θη­κε το Διε­θνές Βρα­βείο Μου­σι­κής της Ουνέ­σκο, ενώ το 2008, έλα­βε το Principe de Asturias de las Artes, την κορυ­φαία τιμη­τι­κή διά­κρι­ση της Ισπανίας.

Το όνο­μα του Χοσέ Αντό­νιο Αμπρέ­ου είχε ακου­στεί στις συζη­τή­σεις ακό­μη και για το βρα­βείο Νόμπελ Ειρήνης.

Ίσως η γνω­στό­τε­ρη μορ­φή του El Sistema σε διε­θνές επί­πε­δο είναι ο Γκου­στά­βο Ντου­ντα­μέλ, που απέ­κτη­σε την μου­σι­κή του παι­δεία χάρη στο πρό­γραμ­μα αυτό κι είναι σήμε­ρα ο διευ­θυ­ντής της Φιλαρ­μο­νι­κής Ορχή­στρας του Λος Άντζελες.

Ο Ντου­ντα­μέλ ανέ­βα­σε στο Twitter έναν συγκι­νη­σια­κά φορ­τι­σμέ­νο απο­χαι­ρε­τι­σμό, «με όλη μου την αγά­πη και την αιώ­νια ευγνω­μο­σύ­νη μου στον πατέ­ρα μας, τον ιδρυ­τή του El Sistema», κάτω από μια ασπρό­μαυ­ρη φωτο­γρα­φία του ιδί­ου με τον Αμπρέου.

Στο πρό­γραμ­μα σήμε­ρα συμ­με­τέ­χουν 900.000 παι­διά και έφη­βοι, που εκπαι­δεύ­ο­νται από 10.000 δασκά­λους, σε πάνω από 1.500 ορχή­στρες και χορω­δί­ες σε όλη τη Βενεζουέλα.

Ο Αμπρέ­ου, γνω­στός απλά με το προ­σω­νύ­μιο El Maestro στη Βενε­ζου­έ­λα, ασχο­λή­θη­κε με τη μου­σι­κή και την πολι­τι­κή. Ήταν πάντα πολύ δια­κρι­τι­κός όσον αφο­ρά την προ­σω­πι­κή του ζωή. Δεν άφη­σε σύζυ­γο, ούτε παιδιά.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο