Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βενεζουέλα: Αποτροπή του πραξικοπήματος Guaidó;

Συντα­ρα­κτι­κές φαί­νε­ται να είναι οι εξε­λί­ξεις στη Βενε­ζου­έ­λα: Το ανδρεί­κε­λο των αμε­ρι­κά­νων Juan Guaidó έκα­νε χτες 30-Απρ το μεση­μέ­ρι, δια­δι­κτυα­κό κάλε­σμα –με παρου­σία ως συνή­θως δίπλα του κάποιων στρα­τιω­τι­κών, “να δοθεί τέρ­μα στην «υφαρ­πα­γή της εξου­σί­ας» από τον Μαδού­ροεπι­μέ­νο­ντας να συνε­χι­στούν και σήμε­ρα οι δια­δη­λώ­σεις (καλεί τον στρα­τό να συνε­χί­σει την «Επι­χεί­ρη­ση Ελευ­θε­ρία»)

v2

v3

Ο λαός ‑μεγά­λες οργα­νω­μέ­νες και μη ομά­δες βγή­καν από τα σπί­τια τους, ενώ στρα­τιω­τι­κά τμή­μα εμφα­νί­στη­καν στους δρό­μους και κοντά στην αερο­πο­ρι­κή βάση όπου ο Guaidó βιντε­ο­σκό­πη­σε το μήνυ­μα του, υπάρ­χουν εικό­νες με ρίψη δακρυγόνων.

Η κυβέρ­νη­ση Μαδού­ρο ανα­κοί­νω­σε πως όλα είναι υπό έλεγ­χο, ωστό­σο αρμό­διος υπουρ­γός έκα­νε λόγο ‑δεν είναι η πρώ­τη φορά για «μικρή ομά­δα στρα­τιω­τι­κών» που επι­διώ­κουν να πραγ­μα­το­ποι­ή­σουν πρα­ξι­κό­πη­μα.

Στο μετα­ξύ σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες του πρα­κτο­ρεί­ου telesurtv.net κατά σει­ρά ‑μέχρι πριν λίγο

  • Ο Maduro συγ­χαί­ρει τη γεν­ναία στά­ση των Ενό­πλων Δυνάμεων
  • Maduro: Αντι­με­τω­πί­σα­με μέχρι τώρα διά­φο­ρες μορ­φές επι­θε­τι­κό­τη­τας, θα τα καταφέρουμε
  • Πρό­ε­δρος της Νικα­ρά­γουα: Ο λαός της Βενε­ζου­έ­λας δεν παρα­δί­δε­ται ούτε ξεπουλιέται
  • Η ζωή συνε­χί­ζε­ται κανο­νι­κά στο Caracas και σε άλλα σημεία της Βενεζουέλας.
  • Ο λαός στο Miraflores εκφρά­ζει την υπο­στή­ρι­ξή του προς την κυβέρνηση
  • Στη Βενε­ζου­έ­λα γνω­ρί­ζουν ότι οι ΗΠΑ είναι ένο­χος του τι συμ­βαί­νει εδώ
  • Ελέγ­χε­ται η αερο­πο­ρι­κή βάσης La Carlota
  •  Οι πολί­τες της Βενε­ζου­έ­λας κινη­το­ποιού­νται για να υπε­ρα­σπι­στούν τη Βολι­βιαρ­νή Επανάσταση
[πηγή]

PCV 1o de Mayo

Στο μετα­ξύ το ΚΚ Βενε­ζου­έ­λας μέσω twitter μετά την αρχι­κή ανα­κοί­νω­ση «το PCV κατα­δι­κά­ζει τη νέα απο­στα­θε­ρο­ποι­η­τι­κή από­πει­ρα της ακρο­δε­ξιάς της Βενε­ζου­έ­λας στην υπη­ρε­σία του αμε­ρι­κα­νι­κού ιμπε­ρια­λι­σμού, επι­διώ­κο­ντας την ανά­πτυ­ξη πρα­ξι­κο­πή­μα­τος. Να συντρί­ψου­με την απο­στα­θε­ρο­ποι­η­τι­κή συνω­μο­σία της ακρο­δε­ξιάς!» - όπως και η Tribuna Popular, όργα­νο της ΚΕ του PCV, έκα­νε πριν μια ώρα έκκλη­ση — διάγ­γελ­μα για λαϊ­κή κινη­το­ποί­η­ση εν όψει και της Πρωτομαγιάς

Ήδη από πολύ νωρίς, τις πρω­ι­νές ώρες, ο πρό­ε­δρος της (κατα­στα­τι­κής) Εθνο­συ­νέ­λευ­σης της Βενε­ζου­έ­λας (Asamblea Nacional Constituyente de Venezuela), Diosdado Cabello, αρνή­θη­κε κατη­γο­ρη­μα­τι­κά την κατά­λη­ψη της αερο­πο­ρι­κής βάσης La Carlota, όπου συμ­με­τεί­χε μια μικρή ομά­δα αξιω­μα­τι­κών του στρα­τού με στό­χο το ξεκί­νη­μα ενός ακό­μη δεξιού πρα­ξι­κο­πή­μα­τος, συμπλη­ρώ­νο­ντας ότι «δεν έχουν παρα­βια­στεί στρα­τιω­τι­κές εγκα­τα­στά­σεις στη χώρα, που βρί­σκο­νται στον οδι­κό άξο­να Altamira, αντί­θε­τα είμα­στε εμείς που διευ­θύ­νου­με τις επι­χει­ρή­σεις από την συγκε­κρι­μέ­νη βάση».

  • Οι οπα­δοί η μαριο­νέ­τας των ΗΠΑ Juan Guaidó επι­μέ­νουν σε επι­θέ­σεις γύρω από τη La Carlota
  • Η κυβέρ­νη­ση κάλε­σε τον λαό να συγκε­ντρω­θεί μπρο­στά στο Miraflores (ΣΣ |> προ­ε­δρι­κή κατοι­κία) κατα­δι­κά­ζο­ντας για μια ακό­μη φορά την από­πει­ρα πραξικοπήματος.
  • Οι φοι­τη­τές του πανε­πι­στη­μί­ου μπαί­νουν κι αυτοί στο παι­χνί­δι υπε­ρά­σπι­σης της κυβέρ­νη­σης Μαδούρο
  • ΗΠΑ: οι αντι­κα­θε­στω­τι­κοί έξω από την πρε­σβεία της Βενε­ζου­έ­λας στην Ουάσινγκτον
  • Ricardo Menéndez: Η αντι­πο­λί­τευ­ση απο­πει­ρά­θη­κε να δώσει ένα ακό­μη δει­λό πλήγ­μα στη Βενεζουέλα
  • Η αντα­πο­κρί­τρια του TeleSUR Madelein García ανέ­φε­ρε ότι η αερο­πο­ρι­κή βάση «κρα­τά­ει», παρά τις συνε­χείς επι­θέ­σεις από δυνά­μεις κρού­σης της αντιπολίτευσης.
  • Τις πρώ­τες πρω­ι­νές ώρες ο Αντι­πρό­ε­δρος Επι­κοι­νω­νιών, Jorge Rodriguez, ανέ­φε­ρε ότι μια ομά­δα στρα­τιω­τών κατά μήκος του Altamira στο ανα­το­λι­κό Καρά­κας, για την προ­ώ­θη­ση ενός πρα­ξι­κο­πή­μα­τος από την άκρα δεξιά.
  • Η Βενε­ζου­έ­λα έχει υπο­στεί τους τελευ­ταί­ους μήνες σε ένα διε­θνές πολιορ­κία που έχει συμπε­ρι­λά­βει την υπο­στή­ρι­ξη των ΗΠΑ προς την αυτο-ανα­κή­ρυ­ξη ως προ­σω­ρι­νός πρό­ε­δρος του νομο­θέ­τη της αντι­πο­λί­τευ­σης Juan Guaidó, το οποίο έχει καταγ­γελ­θεί ως πρα­ξι­κό­πη­μα συνε­χί­ζε­ται από την εθνι­κή κυβέρνηση.
  • Οι αρχές των δια­φό­ρων θεσμι­κών οργά­νων του κρά­τους καθό­ρι­σαν μια θέση απόρ­ρι­ψης του από­πει­ρα πραξικοπήματος.

v 4

Θυμί­ζου­με πως ο Guaidó από τις αρχές της χρο­νιάς αυτο­α­να­κη­ρύ­χτη­κε προ­σω­ρι­νός πρό­ε­δρος (επι­κα­λού­με­νος το Σύνταγ­μα ‑sic!)  υπο­στη­ρί­ζο­ντας πως η εκλο­γή του Μαδού­ρο ήταν παρά­νο­μη και περι­φέ­ρε­ται μετα­ξύ ΗΠΑ (προ­φα­νώς για να πάρει οδη­γί­ες) κλπ «φίλιων» χωρών εκβιά­ζο­ντας τον Μαδού­ρο σε παραί­τη­ση. Εκτός από τους Αμε­ρι­κά­νους κάπου 45 ακό­μη χώρες τον έχουν ανα­γνω­ρί­σει σαν «προ­σω­ρι­νό νόμι­μο πρό­ε­δρο» μετα­ξύ αυτών από την πρώ­τη κιό­λας μέρα 11 κυβερ­νή­σεις από τις 14 χώρες της λεγό­με­νης Ομά­δας της Λίμα  |> Ιαν-2019 (φυσι­κά) το Ευρω­παϊ­κό Κοι­νο­βού­λιο, καλώ­ντας όλες τις χώρες της Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης να κάνουν το ίδιο, υιο­θε­τώ­ντας μία «ενιαία και αυστη­ρή θέση». Οι ευρω­βου­λευ­τές σύμ­φω­να με το κεί­με­νο της από­φα­σης που προ­τά­θη­κε από κοι­νού από τις «κύριες» ομά­δες δηλ. «συντη­ρη­τι­κών», «Ευρω­παϊ­κού Λαϊ­κού Κόμ­μα­τος», «σοσια­λι­στών» και «φιλε­λεύ­θε­ρων — ALDE (με απλά λόγια πολ­λά κόμ­μα­τα μία πολι­τι­κή και στον αντί­πο­δα οι κομ­μου­νι­στές ευρω­βου­λευ­τές) του Ευρω­παϊ­κού Κοι­νο­βου­λί­ου εξέ­φρα­σαν και «την αμέ­ρι­στη υπο­στή­ρι­ξη προς το πρό­γραμ­μά του» (οι νοού­ντες νοεί­τω­σαν!). Προ­με­τω­πί­δα ‑στά­χτη στα μάτια του κόσμου και πάλι τα «ανθρώ­πι­να δικαιώ­μα­τα»: «κατα­δι­κά­ζει αυστη­ρά την βάρ­βα­ρη κατα­στο­λή και τις βιαιό­τη­τες, που έχουν προ­κα­λέ­σει θανά­τους και τραυ­μα­τι­σμούς» και ζητεί από «τις αρχές της Βενε­ζου­έ­λας να θέσουν τέλος στις παρα­βιά­σεις των ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των».

kke logo

Η στάση του ΚΚΕ

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ: Μόνο ο λαός της Βενε­ζου­έ­λας έχει την ευθύ­νη για την υπε­ρά­σπι­ση των συμ­φε­ρό­ντων του

Στη συζή­τη­ση του Ευρω­κοι­νο­βου­λί­ου (Ιαν 2019) για την «κατά­στα­ση στη Βενε­ζου­έ­λα», όπου οι πολι­τι­κοί εκπρό­σω­ποι του κεφα­λαί­ου στή­ρι­ξαν την επέμ­βα­ση ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ στα εσω­τε­ρι­κά της χώρας, παρε­νέ­βη ο ευρω­βου­λευ­τής του ΚΚΕ Κώστας Παπα­δά­κης, τονί­ζο­ντας τα παρακάτω:

  • «Καταγ­γέλ­λου­με την ωμή επέμ­βα­ση των ΗΠΑ, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, κυβερ­νή­σε­ων της Λατι­νι­κής Αμε­ρι­κής στα εσω­τε­ρι­κά της Βενε­ζου­έ­λας και την από­πει­ρά τους να επι­βά­λουν με πρα­ξι­κό­πη­μα έναν πρό­ε­δρο — μαριο­νέ­τα. Κι εκεί απει­λούν με στρα­τιω­τι­κή επέμ­βα­ση για την προ­ώ­θη­ση των επι­κίν­δυ­νων ιμπε­ρια­λι­στι­κών σχε­δί­ων τους, όπως κάνουν παντού διεθνώς.
  • Καταγ­γέλ­λου­με τη στά­ση κυβερ­νή­σε­ων όπως της Γερ­μα­νί­ας, της Ισπα­νί­ας, της Πορ­το­γα­λί­ας κ.ά. Οσο για την ελλη­νι­κή, δεν βγά­ζει άχνα για την επέμ­βα­ση των ΗΠΑ στη Βενε­ζου­έ­λα και ισχυ­ρί­ζε­ται ότι η ΕΕ δήθεν “αδυ­να­τεί να έχει δική της εξω­τε­ρι­κή πολι­τι­κή”, ενώ είναι η ίδια η ΕΕ που δεν ανα­γνω­ρί­ζει τον Πρό­ε­δρο Μαδού­ρο και προ­κλη­τι­κά απει­λεί με τελεσίγραφα.
  • Μόνο ο λαός της Βενε­ζου­έ­λας έχει την ευθύ­νη για την υπε­ρά­σπι­ση των συμ­φε­ρό­ντων του και την εκλο­γή της ηγε­σί­ας της χώρας του.
  • Εκφρά­ζου­με την αλλη­λεγ­γύη μας στον βενε­ζου­ε­λά­νι­κο λαό που βιώ­νει την καπι­τα­λι­στι­κή εκμε­τάλ­λευ­ση και κρί­ση. Στη­ρί­ζου­με το ΚΚ Βενε­ζου­έ­λας στη μάχη του για τα δικαιώ­μα­τα της εργα­τι­κής τάξης, για να ζήσει ο λαός χωρίς εκμε­τάλ­λευ­ση και ιμπε­ρια­λι­στι­κές επεμβάσεις».

Σε ανα­κοί­νω­σή του «Το ΚΚΕ κατα­δι­κά­ζει κατη­γο­ρη­μα­τι­κά την από­πει­ρα πρα­ξι­κο­πή­μα­τος στη Βενε­ζου­έ­λα για την ανα­τρο­πή του εκλεγ­μέ­νου προ­έ­δρου της χώρας και την επι­βο­λή ως προ­έ­δρου του Guaido ή άλλου αχυ­ράν­θρω­που των ιμπε­ρια­λι­στών.

  • Η από­πει­ρα πρα­ξι­κο­πή­μα­τος είναι μέρος της βρώ­μι­κης επέμ­βα­σης των ΗΠΑ, της ΕΕ και των συμ­μά­χων τους στη Βενε­ζου­έ­λα και ο λαός μας πρέ­πει να την κατα­δι­κά­σει αποφασιστικά.
  • Το ΚΚΕ εκφρά­ζει τη διε­θνι­στι­κή του αλλη­λεγ­γύη στο λαό της Βενε­ζου­έ­λας, στο Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα και την Κομ­μου­νι­στι­κή Νεο­λαία που μάχο­νται για τα λαϊ­κά συμφέροντα».

Επί­σης, με την ευκαι­ρία των “περί νίκης των «προ­ο­δευ­τι­κών δυνά­με­ων»” στην Ισπα­νία το ΓT της ΚΕ του ΚΚΕ ανα­φέ­ρει: «Επει­δή κάποιοι πανη­γύ­ρι­ζαν χτες για τον “προ­ο­δευ­τι­κό” Σάν­τσεθ, απλά να θυμί­σου­με, με αφορ­μή και τις τελευ­ταί­ες εξε­λί­ξεις στη Βενε­ζου­έ­λα, ότι ο σοσιαλ­δη­μο­κρά­της πρω­θυ­πουρ­γός Σάν­τσεθ ήταν από τους πρώ­τους που στή­ρι­ξαν το αμε­ρι­κα­νι­κό πρα­ξι­κό­πη­μα στη Βενε­ζου­έ­λα και ανα­γνώ­ρι­σαν τον αρχι­πρα­ξι­κο­πη­μα­τία Γκουαϊ­δό ως μετα­βα­τι­κό της πρό­ε­δρο, μαζί με άλλους σοσια­λι­στές συμ­μά­χους του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και με δεξιά κόμ­μα­τα. Για τέτοια …“πρό­ο­δο” μιλάμε!».

Ο 902.gr σε ρεπορ­τάζ με τίτλο «Σε δια­δη­λώ­σεις κατά της από­πει­ρας πρα­ξι­κο­πή­μα­τος καλεί η κυβέρ­νη­ση» ανα­φέ­ρει: Μαζι­κό κάλε­σμα για συγκέ­ντρω­ση έξω από το προ­ε­δρι­κό μέγα­ρο Μιρα­φλό­ρες, στο Καρά­κας, απευ­θύ­νει η κυβέρ­νη­ση της χώρας, για να υπε­ρα­σπι­στούν την κυβέρ­νη­ση ενά­ντια στην από­πει­ρα πρα­ξι­κο­πή­μα­τος υπό τον αχυ­ράν­θρω­πο των ΗΠΑ, Χ. Γκουαϊ­δό. Ο πρό­ε­δρος της Εθνι­κής Συντα­κτι­κής Συνέ­λευ­σης Ντιοσ­δά­δο Καμπέ­γιο, απευ­θύ­νο­ντας το κάλε­σμα, δήλω­σε ότι οι πρα­ξι­κο­πη­μα­τί­ες στρα­τιω­τι­κοί δεν έχουν κατα­λά­βει την αερο­πο­ρι­κή βάση «Λα Καρ­λό­τα», αλλά βρί­σκο­νται στους δρό­μους της επαρ­χί­ας Αλτα­μί­ρα, ανα­το­λι­κά της πρω­τεύ­ου­σας. «Απορ­ρί­πτου­με αυτό το κίνη­μα πρα­ξι­κο­πή­μα­τος, το οποίο έχει σκο­πό να γεμί­σει τη χώρα με βία», είπε ο υπουρ­γός Άμυ­νας Βλα­ντί­μιρ Παντρί­νο. Είπε πως οι ένο­πλες δυνά­μεις εξα­κο­λου­θούν «να υπε­ρα­σπί­ζο­νται σθε­να­ρά το εθνι­κό Σύνταγ­μα και τις νόμι­μες αρχές» και πως όλες οι στρα­τιω­τι­κές μονά­δες στη χώρα στις ανα­φο­ρές τους κάνουν λόγο για «κανο­νι­κό­τη­τα» στους στρα­τώ­νες και στις στρα­τιω­τι­κές βάσεις. Νωρί­τε­ρα, ο εκπρό­σω­πος της κυβέρ­νη­σης Χόρ­χε Ροντρί­γκεζ, δήλω­σε μέσω Τwitter ότι βρί­σκε­ται σε εξέ­λι­ξη η επι­χεί­ρη­ση αντι­με­τώ­πι­σης των πρα­ξι­κο­πη­μα­τιών και κάλε­σε το λαό να βρί­σκε­ται σε επα­γρύ­πνη­ση |> (Πηγή: «Telesur»)


Επι­μέ­λεια  Ομά­δα ¡H.lV.S!

Επι­κοι­νω­νία — [ FaceBook |>1<|-|>2<| ] — Blog

 

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο