Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βενεζουέλα-Εκλογές: Νικητής ο σοσιαλδημοκρατικός συνασπισμός του Μαδούρο — Υψηλό ποσοστό αποχής

Ο συνα­σπι­σμός «Μεγά­λος Πατριω­τι­κός Πόλος» (Gran Polo Patriótico Simón Bolívar — GPPSB), που στη­ρί­ζει τον πρό­ε­δρο Μαδού­ρο, ανα­δεί­χθη­κε νικη­τής στις κοι­νο­βου­λευ­τι­κές εκλο­γές που έγι­ναν χθες στη Βενε­ζου­έ­λα και οι οποί­ες ήταν απο­τέ­λε­σμα μιας δια­πραγ­μά­τευ­σης ανά­με­σα στη σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κή κυβέρ­νη­ση του Μαδού­ρο και τμή­μα της αντιπολίτευσης.

Όπως ανα­κοί­νω­σε η πρό­ε­δρος του Εθνι­κού Εκλο­γι­κού Συμ­βου­λί­ου (CNE) Ίντι­ρα Αλφόν­σο, ο GPPSB έλα­βε το 67,7% των ψηφι­σά­ντων, που ήταν 5,2 εκατ., κάτι που σημαί­νει ότι η συμ­με­το­χή ανήλ­θε σε μόλις 31%. Το κομ­μά­τι της αντι­πο­λί­τευ­σης που συμ­με­τεί­χε στην ψηφο­φο­ρία έλα­βε το 18% των ψήφων, δήλω­σε η ίδια.

Το ΚΚ Βενε­ζου­έ­λας, που στή­ρι­ξε το 2018 στις προ­ε­δρι­κές εκλο­γές τον πρό­ε­δρο Μαδού­ρο, κατήλ­θε μαζί με άλλες δυνά­μεις υπό τη συμ­μα­χία «Λαϊ­κή Επα­να­στα­τι­κή Εναλ­λα­κτι­κή» (Alternativa Popular Revolucionaria PCV) και έλα­βε ποσο­στό 2,8%.

Ο αχυ­ράν­θρω­πος των ΗΠΑ και αυτο­α­να­κη­ρυ­χθείς «πρό­ε­δρος» Χουάν Γκουαϊ­δό, είχε καλέ­σει σε μποϊ­κο­τάζ των εκλο­γών. Μάλι­στα σε δηλώ­σεις του επι­χεί­ρη­σε να οικειο­ποι­η­θεί την απο­χή, υπο­στη­ρί­ζο­ντας πως «η Βενε­ζου­έ­λα γύρι­σε την πλά­τη στον Μαδού­ρο και την απά­τη του», χρη­σι­μο­ποιώ­ντας την ίδια φρα­σε­ο­λο­γία με τον Αμε­ρι­κα­νό υπουρ­γό Εξω­τε­ρι­κών, Μάικ Πομπέο, ο οποί­ος έγρα­ψε χθες στο Twitter ότι «αυτό που συμ­βαί­νει σήμε­ρα στη Βενε­ζου­έ­λα είναι μια απά­τη, μια μασκα­ρά­τα, όχι εκλογές».

Εκτός από την Ουά­σιγ­κτον, και ο Οργα­νι­σμός Αμε­ρι­κα­νι­κών Κρα­τών ανα­κοί­νω­σε χθες ότι δεν ανα­γνω­ρί­ζει την εγκυ­ρό­τη­τα αυτών των βου­λευ­τι­κών εκλο­γών, ενώ η Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση, που είχε ζητή­σει ανε­πι­τυ­χώς να ανα­βλη­θούν, καθώς σύμ­φω­να με την εκτί­μη­σή της δεν θα ήταν ούτε «δια­φα­νείς» ούτε «αξιό­πι­στες», θα εξε­τά­σει τη στά­ση της, στη σημε­ρι­νή συνε­δρί­α­ση των ΥΠΕΞ.

902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο