Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βενεζουέλα: «Persona non grata» η πρέσβειρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

«Ανε­πι­θύ­μη­το πρό­σω­πο» κήρυ­ξε την πρέ­σβει­ρα της ΕΕ στη Βενε­ζου­έ­λα, Ισα­μπέλ Μπρι­λιά­ντε Πεδρό­σο, η κυβέρ­νη­ση της χώρας ως ένδει­ξη δια­μαρ­τυ­ρί­ας στη συνε­χι­ζό­με­νη επεμ­βα­τι­κή πολι­τι­κή, που τη Δευ­τέ­ρα εκφρά­στη­κε με νέα περιο­ρι­στι­κά μέτρα κατά 19 Βενε­ζου­ε­λα­νών αξιω­μα­τού­χων, με πρό­σχη­μα τις «μη δημο­κρα­τι­κές» εκλο­γές στις 6/12/2020, που έρχο­νται να προ­στε­θούν στις εκα­το­ντά­δες κυρώ­σεις που έχουν επι­βά­λει οι ΗΠΑ.

Είχε προη­γη­θεί η από­φα­ση του Κοι­νο­βου­λί­ου που καλού­σε την κυβέρ­νη­ση να διώ­ξει την διπλω­μά­τη της ΕΕ και να επα­νε­ξε­τά­σει τη λει­τουρ­γία του Γρα­φεί­ου της ΕΕ στη χώρα. Η διπλω­μά­της, σύμ­φω­να με τα προ­βλε­πό­με­να, έχει 72 ώρες προ­θε­σμία για να αποχωρήσει.

Σύμ­φω­να με την από­φα­ση του Κοι­νο­βου­λί­ου, «η ΕΕ παρα­βιά­ζει νομι­κούς κανό­νες που ανα­γνω­ρί­ζο­νται από τα πολι­τι­σμέ­να έθνη, προ­σπα­θώ­ντας να κατευ­θύ­νει και να αξιο­λο­γή­σει την από­δο­ση των αξιω­μα­τού­χων αυτών των χωρών, επι­διώ­κο­ντας να υπο­βαθ­μί­σει την κυριαρ­χία της Βενε­ζου­έ­λας και την αξιο­πρέ­πεια του ελεύ­θε­ρου λαού της, αγνο­ώ­ντας τη δια­φα­νή και δημο­κρα­τι­κή εκλο­γι­κή δια­δι­κα­σία της 6ης Δεκεμ­βρί­ου». Επί­σης, επι­ση­μαί­νε­ται ότι «οι επι­θέ­σεις της Ευρω­παϊ­κής Ενω­σης αγνο­ούν την έκθε­ση του ΟΗΕ, η οποία έδει­ξε τις κατα­στρο­φι­κές συνέ­πειες που προ­κα­λού­νται από αυτά τα μονο­με­ρή μέτρα κατά της Βενεζουέλας».

Από την πλευ­ρά τους, Ευρω­παί­οι διπλω­μά­τες σημεί­ω­σαν ότι η απέ­λα­ση της πρέ­σβει­ρας της Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης στο Καρά­κας είναι μια ανε­πι­θύ­μη­τη κίνη­ση, αλλά δεν θα αλλά­ξει τις προ­σπά­θειες του ευρω­παϊ­κού μπλοκ να μεσο­λα­βή­σει για την εξεύ­ρε­ση ενός δρό­μου προς τη διε­ξα­γω­γή νέων προ­ε­δρι­κών εκλογών.

Την ίδια ώρα, όπως έχει ανα­δεί­ξει το ΚΚ Βενε­ζου­έ­λας που πρω­το­στα­τεί στον αγώ­να ενά­ντια στις επεμ­βά­σεις ΗΠΑ και ΕΕ, η σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κή κυβέρ­νη­ση του Νικο­λάς Μαδού­ρο συνε­χί­ζει μια αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή με νεο­φι­λε­λεύ­θε­ρα μέτρα και χτύ­πη­μα δικαιω­μά­των των εργα­ζο­μέ­νων σε κρα­τι­κές επι­χει­ρή­σεις, με χαρα­κτη­ρι­στι­κή περί­πτω­ση την πετρε­λαιο­βιο­μη­χα­νία PDVSA, για τη δια­χεί­ρι­ση της βαθιάς καπι­τα­λι­στι­κής κρίσης.

Ριζοσπάστης/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όσκαρ Φιγκέ­ρα: «Μια νέα συμ­μα­χία ελίτ έχει δημιουρ­γη­θεί στη Βενεζουέλα»

Κοι­νή Ανα­κοί­νω­ση: Οι συκο­φα­ντί­ες και οι απει­λές ενά­ντια στο ΚΚ Βενε­ζου­έ­λας είναι απαράδεκτες

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο