Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βερολίνο: Βανδάλισαν το Μνημείο του Σοβιετικού Στρατιώτη

Η Τομε­α­κή Επι­τρο­πή Γερ­μα­νί­ας του ΚΚΕ καταγ­γέλ­λει τη βεβή­λω­ση του μεγα­λειώ­δους μνη­μεί­ου του Σοβιε­τι­κού Στρα­τιώ­τη-Απε­λευ­θε­ρω­τή στο Τρέ­πτο­ου­ερ Παρκ του Βερο­λί­νου. Με φασι­στι­κά σύμ­βο­λα και ρατσι­στι­κά συν­θή­μα­τα τόλ­μη­σαν θρα­σύ­δει­λοι να λερώ­σουν το παγκό­σμιο σύμ­βο­λο της Αντι­φα­σι­στι­κής Νίκης των Λαών.

Ένα μνη­μεια­κό συγκρό­τη­μα που εγκαι­νιά­στη­κε 4 χρό­νια μετά τη συν­θη­κο­λό­γη­ση της Γερ­μα­νί­ας και απο­τε­λεί τόπο ταφής για 7.000 στρα­τιώ­τες του Κόκ­κι­νου Στρα­τού, από δια­φο­ρε­τι­κά έθνη και εθνό­τη­τες της Σοβιε­τι­κής Ένω­σης, που έδω­σαν τη ζωή τους στις μάχες για την απε­λευ­θέ­ρω­ση του Βερο­λί­νου, τον Απρί­λη και τον Μάη του 1945.

Η ανι­στό­ρη­τη ταύ­τι­ση της ΕΣΣΔ και του Κόκ­κι­νου Στρα­τού με τη σημε­ρι­νή καπι­τα­λι­στι­κή Ρωσία του Πού­τιν ανα­δει­κνύ­ει την επι­χεί­ρη­ση αλλοί­ω­σης της ιστο­ρί­ας. Γελιού­νται όμως αν νομί­ζουν ότι οι λαοί της Ρωσί­ας και της Ουκρα­νί­ας, των άλλων λαών της περιο­χής θα ξεχά­σουν έτσι απλά τα 70 χρό­νια ειρη­νι­κής συμ­βί­ω­σής τους. 70 χρό­νια συνερ­γα­σί­ας, αλλη­λο­σε­βα­σμού, οικο­δό­μη­σης μιας σοσια­λι­στι­κής κοι­νω­νί­ας που έπνι­ξε το φίδι του ναζισμού.

Τη βεβήλωση του Μνημείου του Σοβιετικού Στρατιώτη στο πάρκο Τρέπτοουερ του Βερολίνου καταγγέλλει η Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ) και η Διεθνής Ομοσπονδία Αντιστασιακών — Αντιφασιστών (FIR).

Στην ανα­κοί­νω­σή της η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ σημειώνει:

«Πλη­ρο­φο­ρη­θή­κα­με από τη Διε­θνή Ομο­σπον­δία Αντι­στα­σια­κών — Ένω­ση Αντι­φα­σι­στών (FIR) τη βάρ­βα­ρη πρά­ξη βεβή­λω­σης του Σοβιε­τι­κού Μνη­μεί­ου στο πάρ­κο Berlin-Treptow του Βερο­λί­νου που έχει ανε­γερ­θεί στη μνή­μη των Σοβιε­τι­κών κόκ­κι­νων φαντά­ρων και αξιω­μα­τι­κών και εκφρά­ζου­με την αγα­νά­κτη­σή μας για αυτή την αθλιότητα.

Το μνη­μείο των μαχη­τών που απε­λευ­θέ­ρω­σαν την Ευρώ­πη από το ναζι­στι­κό ζυγό, αλλά και τη Γερ­μα­νία από το χιτλε­ρι­κό ζυγό. Το μνη­μείο-σύμ­βο­λο στην πόλη του Βερο­λί­νου που τιμά τους Σοβιε­τι­κούς απε­λευ­θε­ρω­τές, που στις 9 Μάη του 1945 σήκω­σαν το Κόκ­κι­νο Λάβα­ρο στο Ράιχ­σταγκ — αιώ­νιο σύμ­βο­λο της Μεγά­λης Αντι­φα­σι­στι­κής Νίκης των Λαών.

Η βεβή­λω­ση έγι­νε με το πρό­σχη­μα του ιμπε­ρια­λι­στι­κού πολέ­μου στην Ουκρα­νία… ενώ καμία σχέ­ση δεν έχει ο σημε­ρι­νός ρωσο-ουκρα­νι­κός πόλε­μος με τον αντι­φα­σι­στι­κό αγώ­να του Κόκ­κι­νου Στρα­τού, ούτε βέβαια η σημε­ρι­νή καπι­τα­λι­στι­κή Ρωσία με τη Σοσια­λι­στι­κή Σοβιε­τι­κή Ένωση.

Η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ κατα­δι­κά­ζει με τον πιο κατη­γο­ρη­μα­τι­κό τρό­πο τη βεβή­λω­ση του Σοβιε­τι­κού Μνη­μεί­ου. Υπε­ρα­σπί­ζου­με με αυτόν τον τρό­πο τα μνη­μεία-σύμ­βο­λα της ανυ­πέρ­βλη­της συμ­βο­λής της ΕΣΣΔ στην απε­λευ­θέ­ρω­ση των λαών από το ναζι­στι­κό τέρας.

Ως Πανελ­λή­νια Ένω­ση Αγω­νι­στών Εθνι­κής Αντί­στα­σης και Δημο­κρα­τι­κού Στρα­τού Ελλά­δας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ) έχου­με καθα­ρό ότι, όπως και ο Β’ ΠΠ ήταν ένας ιμπε­ρια­λι­στι­κός πόλε­μος έτσι και σήμε­ρα στην Ουκρα­νία είναι σε εξέ­λι­ξη ένας ιμπε­ρια­λι­στι­κός πόλε­μος ανά­με­σα σε δύο αντι­μα­χό­με­να στρα­τό­πε­δα: Από τη μια βρί­σκε­ται η καπι­τα­λι­στι­κή Ρωσία και από την άλλη βρί­σκο­νται οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ που στη­ρί­ζουν την αντι­δρα­στι­κή κυβέρ­νη­ση της Ουκρα­νί­ας, τους παρα­στρα­τιω­τι­κούς μηχα­νι­σμούς και τα φασι­στι­κά τάγ­μα­τα εφό­δου που στη­ρί­ζουν την κυβέρ­νη­ση Ζελέν­σκι η οποία τα ενέ­τα­ξε στο στρα­τό και στον κρα­τι­κό μηχανισμό.

Ο σημε­ρι­νός ιμπε­ρια­λι­στι­κός πόλε­μος στην Ουκρα­νία γίνε­ται από τις αστι­κές τάξεις των εμπλε­κό­με­νων χωρών με επί­κε­ντρο τις σφαί­ρες επιρ­ρο­ής, τα μερί­δια των αγο­ρών, τα ενερ­γεια­κά σχέ­δια και τους δρό­μους μετα­φο­ράς γι’αυ­τό και οι λαοί δεν πρέ­πει να συντάσ­σο­νται με κανέ­να από τα δυο αυτά στρατόπεδα.

Όσον αφο­ρά τη βεβή­λω­ση του Σοβιε­τι­κού Μνη­μεί­ου στο πάρ­κο Berlin Treptow, θέλου­με να επι­ση­μά­νου­με ότι, δυστυ­χώς, δεν πρό­κει­ται για μεμο­νω­μέ­νη περί­πτω­ση, αλλά για μια ακό­μα περί­πτω­ση βεβή­λω­σης μνη­μεί­ων του αντι­στα­σια­κού — αντι­φα­σι­στι­κού αγώ­να, που γίνε­ται με υπό­βα­θρο την αντι­κομ­μου­νι­στι­κή υστε­ρία που καλ­λιερ­γεί­ται από τα επι­τε­λεία της ΕΕ, η οποία έχει υιο­θε­τή­σει ως ιδε­ο­λο­γία της τον αντι­κομ­μου­νι­σμό. Ανέ­χε­ται και στη­ρί­ζει τις αντι­δρα­στι­κές κυβερ­νή­σεις πολ­λών χωρών της Ένω­σης ‑όπως Βαλ­τι­κές χώρες, άλλες πρώ­ην σοσια­λι­στι­κές χώρες- που κατα­στρέ­φουν μνη­μεία και σύμ­βο­λα της Αντι­φα­σι­στι­κής Νίκης και της Αντί­στα­σης, του απε­λευ­θε­ρω­τή Κόκ­κι­νου Στρα­τού, απα­γο­ρεύ­ουν την ανα­φο­ρά στην αντι­στα­σια­κή — αντι­φα­σι­στι­κή δρά­ση, διώ­κουν τους αντι­στα­σια­κούς αγω­νι­στές και τιμούν δηλω­μέ­νους και πολ­λούς κατα­δι­κα­σμέ­νους συνερ­γά­τες των Γερ­μα­νών ναζί κατακτητών!

Το ίδιο γίνε­ται και στην Ουκρα­νία όπου η ΕΕ στη­ρί­ζει την αντι­δρα­στι­κή κυβέρ­νη­σή της, που έχει ανα­γνω­ρί­σει τους συνερ­γά­τες των κατα­κτη­τών ναζί (Μπα­ντέ­ρα, Αζόφ και Σία) και έχει απα­γο­ρεύ­σει τη λει­τουρ­γία και δρά­ση του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος Ουκρα­νί­ας και της Κομ­μου­νι­στι­κής Νεο­λαί­ας, ενώ συλ­λαμ­βά­νει, φυλα­κί­ζει και εκτο­ξεύ­ει απει­λές ακό­μη και για τη ζωή τους, όπως συμ­βαί­νει με τους δύο νεο­λαί­ους κομ­μου­νι­στές που συνέ­λα­βαν και βασανίζουν.

Καλού­με τους αντι­φα­σί­στες — αντι­στα­σια­κούς να υψώ­σουν φωνή δια­μαρ­τυ­ρί­ας μαζί με τη FIR, που επί­σης καταγ­γέλ­λει και κατα­δι­κά­ζει τέτοιες πρά­ξεις βεβή­λω­σης μνη­μεί­ων που τιμούν τον απε­λευ­θε­ρω­τή Κόκ­κι­νο Στρα­τό και τους αντι­στα­σια­κούς — αντι­φα­σί­στες του Β’ ΠΠ. Η πολι­τι­κή κατα­δί­κη τέτοιων ενερ­γειών και η δική μας λαϊ­κή πάλη μπο­ρεί να βάζει εμπό­δια σε τέτοιες βέβη­λες πρά­ξεις και να υπε­ρα­σπί­ζει τέτοια μνη­μεία-σύμ­βο­λα της Ιστο­ρί­ας που γρά­φουν οι λαοί».

902.gr

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο