Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΒΟΛΙΒΙΑ: Σε διάλογο καλεί ο Μοράλες — Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης

Associated Press

Η έντα­ση στη Βολι­βία δεν λέει να κοπά­σει μετά τις προ­ε­δρι­κές εκλο­γές της Κυρια­κής 20 Οκτώ­βρη και την επι­κρά­τη­ση, σύμ­φω­να με τα μη επί­ση­μα απο­τε­λέ­σμα­τα, του σοσιαλ­δη­μο­κρά­τη νυν προ­έ­δρου της χώρας, Έβο Μορά­λες.

Στην σκιά της στά­σης μονά­δων της αστυ­νο­μί­ας, σε διά­φο­ρες πόλεις της χώρας, οπα­δοί της αντι­πο­λί­τευ­σης κατέ­λα­βαν χθες Σάβ­βα­το στη Λα Πας τις έδρες δύο δημό­σιων μέσων ενη­μέ­ρω­σης, του τηλε­ο­πτι­κού δικτύ­ου «Bolivia TV» και του ραδιο­φω­νι­κού δικτύ­ου «Radio Patria Nueva», ανα­γκά­ζο­ντας τους εργα­ζο­μέ­νους τους να εγκα­τα­λεί­ψουν τις εγκα­τα­στά­σεις, δήλω­σε στέ­λε­χος του ενός από τα μέσα.

«Εκδιω­χθή­κα­με δια της βίας αφού δεχθή­κα­με απει­λές από τους συγκε­ντρω­μέ­νους» μπρο­στά στο ακί­νη­το όπου βρί­σκο­νται τα δύο ΜΜΕ, είπε τηλε­φω­νι­κά στο Γαλ­λι­κό Πρα­κτο­ρείο ο Ιβάν Μαλ­δο­νά­δο, ο διευ­θυ­ντής του «Radio Patria Nueva».

Μετά την κατά­λη­ψή τους τα δύο ΜΜΕ δεν μετα­δί­δουν πλέ­ον παρά μόνο μουσική.

Ο πρό­ε­δρος της χώρας κατα­δί­κα­σε την κατά­λη­ψη των μέσων αυτών από δια­δη­λω­τές. Οι υπο­στη­ρι­κτές της δεξιάς, κατήγ­γει­λε, «λένε ότι υπε­ρα­σπί­ζο­νται τη δημο­κρα­τία, αλλά ενερ­γούν σαν να έχει επι­βλη­θεί δικτα­το­ρία», ανέ­φε­ρε μέσω Twitter.

Λίγη ώρα μετά την κατά­λη­ψη των δύο δημό­σιων ΜΜΕ, το ραδιο­φω­νι­κό δίκτυο της συνο­μο­σπον­δί­ας αγρο­τών CSUTCB στη Λα Πας επί­σης κυριεύ­θη­κε από οπα­δούς της αντι­πο­λί­τευ­σης. «Όπως και οι στρα­τιω­τι­κές δικτα­το­ρί­ες, οι πρα­ξι­κο­πη­μα­τί­ες επι­τί­θε­νται σε έδρες συν­δι­κά­των», πρό­σθε­σε, δήλω­σε ο Μοράλες.

Σε διάλογο καλεί ο Μοράλες

Ο Έβο Μορά­λες απηύ­θυ­νε έκκλη­ση να διε­ξα­χθεί διά­λο­γος ανά­με­σα στα πολι­τι­κά κόμ­μα­τα τα οποία κατέ­λα­βαν έδρες στο κοι­νο­βού­λιο στις εκλο­γές της 20ής Οκτώ­βρη, την ανα­μέ­τρη­ση στην οποία ο ίδιος εξα­σφά­λι­σε τέταρ­τη θητεία ‑απο­τέ­λε­σμα που συνε­χί­ζει να μην απο­δέ­χε­ται η αντιπολίτευση.

«Απευ­θύ­νω πρό­σκλη­ση σε διά­λο­γο με τα (σ.σ. τέσ­σε­ρα) κόμ­μα­τα που εξα­σφά­λι­σαν έδρες στο κοι­νο­βού­λιο στις εκλο­γές», ανέ­φε­ρε ο Μορά­λες σε διάγ­γελ­μά του προς τους πολίτες.

Αντί­θε­τα, δεν απηύ­θυ­νε πρό­σκλη­ση για διά­λο­γο στις οργα­νώ­σεις που πραγ­μα­το­ποιούν τις βίαιες επι­θέ­σεις και διαδηλώσεις.

Δύο κόμ­μα­τα της αντι­πο­λί­τευ­σης απέρ­ρι­ψαν την πρό­σκλη­ση του Μορά­λες, ένα τρί­το την απο­δέ­χθη­κε το από­γευ­μα του Σαββάτου.

Evo Morales

Ο πρό­ε­δρος είπε ότι θα καλέ­σει και άλλα μέρη να συμ­με­τά­σχουν στον διά­λο­γο, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων του Βατι­κα­νού, του ΟΗΕ και του Οργα­νι­σμού Αμε­ρι­κα­νι­κών Κρα­τών (ΟΑΚ), παρα­τη­ρη­τές του οποί­ου συνε­χί­ζουν τη δια­δι­κα­σία επα­λή­θευ­σης του απο­τε­λέ­σμα­τος των εκλο­γών του Οκτώβρη.

Ακό­μη, ο πρό­ε­δρος της Βολι­βί­ας απαί­τη­σε από τους αστυ­νο­μι­κούς οι οποί­οι έχουν στα­σιά­σει να βάλουν τέλος στην ανταρ­σία τους και να επι­στρέ­ψουν στα καθή­κο­ντά τους, να εγγυ­η­θούν την ασφά­λεια των πολιτών.

Ο στρα­τός της Βολι­βί­ας ξεκα­θά­ρι­σε στο μετα­ξύ ότι δεν έχει σκο­πό να «ανα­με­τρη­θεί ποτέ με τον λαό που υπη­ρε­τεί» και ότι «θα εγγυά­ται πάντα την ειρή­νη, την συνύ­παρ­ξη και την ανά­πτυ­ξη της πατρί­δας».

Ο Λουίς Φερ­νά­ντο Καμά­τσο, επι­κε­φα­λής μιας οργά­νω­σης που εκπρο­σω­πεί κυρί­ως επι­χει­ρη­μα­τί­ες της Σάντα Κρους, και ο Κάρ­λος Μέσα, ο κεντρο­δε­ξιός αντί­πα­λος του Μορά­λες στις προ­ε­δρι­κές εκλο­γές και πρώ­ην πρό­ε­δρος της Βολι­βί­ας, επα­νέ­λα­βαν χθες την απαί­τη­σή τους ο αρχη­γός του κρά­τους να απο­χω­ρή­σει από την εξουσία.

Ο Καμά­τσο σκο­πεύ­ει να τεθεί επι­κε­φα­λής μιας πορεί­ας προς την έδρα της προ­ε­δρί­ας αύριο Δευ­τέ­ρα για να επι­δώ­σει συμ­βο­λι­κά την επι­στο­λή παραί­τη­σης που απαι­τεί εδώ και μέρες να υπο­γρά­ψει ο πρόεδρος.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Reuters», «TeleSur»)

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο