Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βρέθηκε νεκρή η φάλαινα του Αλίμου — «Πολλά λάθη στην επιχείρηση διάσωσης»

Η νεα­ρή ραμ­φο­φά­λαι­να (Ziphius cavirostris), η οποία είχε εμφα­νι­στεί το προη­γού­με­νο Σάβ­βα­το 29 Ιανουα­ρί­ου στα αβα­θή του όρμου Σελή­νια στη Σαλα­μί­να μετά από δια­δο­χι­κές παρου­σί­ες το περα­σμέ­νο διά­στη­μα στα παρά­λια της Αττι­κής, εντο­πί­στη­κε νεκρή χτες από το Λιμε­ναρ­χείο Σαλα­μί­νας στα παρά­λια της Χερ­σο­νή­σου Κυνό­σου­ρα στην ανα­το­λι­κή πλευ­ρά του νησιού.

Πολλά λάθη στην επιχείρηση διάσωσης, λέει η οργάνωση «Αρχιπέλαγος»

Για «ευκαι­ρια­κή» ευαι­σθη­το­ποί­η­ση σε ό,τι αφο­ρά το θέμα των κητω­δών, για ανε­πάρ­κεια σχε­τι­κών υπο­δο­μών καθώς και για έλλει­ψη παι­δεί­ας για αυτά τα ζητή­μα­τα, κάνει λόγο σε ανα­κοί­νω­σή της η περι­βαλ­λο­ντι­κή οργά­νω­ση «Αρχι­πέ­λα­γος» με αφορ­μή την πρό­σφα­τη επι­χεί­ρη­ση διά­σω­σης τραυ­μα­τι­σμέ­νης φάλαινας.

Όπως χαρα­κτη­ρι­στι­κά ανα­φέ­ρε­ται στην ανα­κοί­νω­ση: «Το κατα­βε­βλη­μέ­νο ζώο χρη­σι­μο­ποι­ή­θη­κε απλά ως σκη­νι­κό σε ένα επι­κοι­νω­νια­κό παι­χνί­δι επι­φα­νεια­κών εντυ­πώ­σε­ων, που τελι­κά τονί­ζει ακό­μα περισ­σό­τε­ρο την γενι­κό­τε­ρη έλλει­ψη παι­δεί­ας, ευαι­σθη­σί­ας και σοβα­ρό­τη­τας που απαι­τού­νται σε κάθε επα­φή μας με τα άγρια ζώα».

«Οι δύτες και οι δια­σώ­στες που, παρά τις δύσκο­λες συν­θή­κες και το κρύο, παρέ­μει­ναν επί ώρες στο σημείο περι­γρά­φουν μία εικό­να που δεν τιμά τη χώρα μας. Οι κτη­νια­τρι­κές επεμ­βά­σεις, έγι­ναν από ανθρώ­πους που δεν είχαν τις γνώ­σεις χει­ρι­σμού ενός τέτοιου ζώου. Επι­χεί­ρη­σαν δεκά­δες φορές να κάνουν αιμο­λη­ψία, κατα­φέρ­νο­ντας πολ­λα­πλά ανε­πι­τυ­χή τρυ­πή­μα­τα ενώ, σε ένα ζώο βαρύ­τε­ρο από 2 τόνους, χορη­γή­θη­κε ποσό­τη­τα ορού κατάλ­λη­λη για κατοι­κί­διο ζώο.

Το μεγά­λο λάθος, όμως, είναι ότι επι­χει­ρή­θη­κε, ενά­ντια σε κάθε πρω­τό­κολ­λο και λογι­κή, η επα­να­προ­ώ­θη­ση του άρρω­στου ζώου στα ανοι­χτά, την ώρα που μετά βίας κατόρ­θω­νε να κρα­τη­θεί στην επι­φά­νεια, ενώ έφε­ρε, όπως ανα­φέ­ρε­ται, πολ­λα­πλά κατάγ­μα­τα στο ρύγ­χος και ορα­τά τραύ­μα­τα στο σώμα του.

Δυστυ­χώς, δεν έλει­ψαν ούτε τα κωμι­κο­τρα­γι­κά γεγο­νό­τα. Εν τω μέσω γενι­κό­τε­ρης οχλα­γω­γί­ας, οι διά­φο­ροι αυτο­α­πο­κα­λού­με­νοι “ειδι­κοί” απαι­τού­σαν από τους δύτες να βγαί­νουν από το “κάδρο” για να έχουν την απο­κλει­στι­κή εικό­να στην κάμερα.

Ομά­δα αυτο­α­πο­κα­λού­με­νων “δια­σω­στών” απαί­τη­σαν, με το πρό­σχη­μα της παρο­χής βοή­θειας, να απο­σπά­σουν τον ζιφιό από τους δύτες. Τελι­κά τον απο­μά­κρυ­ναν για να κινη­μα­το­γρα­φή­σουν μέλος της να τρα­γου­δά­ει στο ζώο. Μάλι­στα μετά το τέλος του τρα­γου­διού, απο­μα­κρύν­θη­καν βια­στι­κά και, εντός ολί­γων ωρών, το εν λόγω βίντεο ανα­με­τα­δό­θη­κε από κοι­νω­νι­κά δίκτυα και κανάλια».

«Η επα­να­προ­ώ­θη­ση του άρρω­στου ζώου στα ανοι­χτά, σε αυτή την κατά­στα­ση, που επι­πλέ­ει μετά βίας, έχει, όπως ανα­φέ­ρε­ται, πολ­λα­πλά κατάγ­μα­τα στο ρύγ­χος και ορα­τά τραύ­μα­τα, είναι απα­ρά­δε­κτη και αντι­βαί­νει τα επι­στη­μο­νι­κά πρω­τό­κολ­λα και τη λογι­κή», σημειώ­νε­ται μετα­ξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Ναπο­λέ­ων Σου­κα­τζί­δης Το μεγα­λείο ενός αγω­νι­στή της Αντί­στα­σης, του Θέμου Κορνάρου

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο