Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βραζιλία: Εισβολή υποστηρικτών του Μπολσονάρου στο Κογκρέσο, το προεδρικό μέγαρο και το Ανώτατο Δικαστήριο

Εκα­το­ντά­δες μπολ­σο­να­ρι­στές, τυλιγ­μέ­νοι με βρα­ζι­λιά­νι­κες σημαί­ες ή φορώ­ντας κίτρι­να μπλου­ζά­κια, έσπα­σαν τον αστυ­νο­μι­κό κλοιό και εισέ­βα­λαν στο Κογκρέ­σο και σε κτί­ρια υπουρ­γεί­ων στην Μπρα­ζί­λια, σύμ­φω­να με πλά­να που μετα­δί­δουν τα τοπι­κά τηλε­ο­πτι­κά δίκτυα αλλά και με βίντεο που ανάρ­τη­σαν σε ιστο­τό­πους κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης ομά­δες προ­σκεί­με­νες στον πρώ­ην πρό­ε­δρο Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Το CNN Brasil μετέ­δω­σε ότι οι δια­δη­λω­τές κατέ­κλυ­σαν επί­σης τον χώρο στάθ­μευ­σης του προ­ε­δρι­κού μεγά­ρου Πλα­νάλ­το. Άλλοι μπή­καν στο κτί­ριο του Ανω­τά­του Δικαστηρίου.

Οι δια­δη­λω­τές δια­μαρ­τύ­ρο­νται για την επι­στρο­φή στην εξου­σία, την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα, του σοσιαλ­δη­μο­κρά­τη Λουίς Ινά­σιο Λού­λα ντα Σίλ­βα, ο οποί­ος ανα­δεί­χθη­κε νικη­τής στις προ­ε­δρι­κές εκλο­γές της 30ής Οκτωβρίου.

Η ζώνη γύρω από το Κογκρέ­σο είχε απο­κλει­στεί από ισχυ­ρές δυνά­μεις της αστυ­νο­μί­ας. Ωστό­σο, οι υπο­στη­ρι­κτές του Μπολ­σο­νά­ρου, που αρνού­νται να απο­δε­χτούν την εκλο­γή του Λού­λα στην προ­ε­δρία, κατά­φε­ραν να δια­σπά­σουν τον κλοιό. Δεκά­δες από αυτούς σκαρ­φά­λω­σαν στη ράμπα του κτι­ρί­ου και ανέ­βη­καν μέχρι τη στέγη.

Τα εντυ­πω­σια­κά πλά­να, που θυμί­ζουν την εισβο­λή στο Καπι­τώ­λιο των ΗΠΑ, δεί­χνουν ένα πλή­θος ανθρώ­πων να κατευ­θύ­νε­ται στο Κογκρέσο.

Στο κτί­ριο του Κογκρέ­σου στε­γά­ζο­νται η Βου­λή και η Γερου­σία της Βραζιλίας.

Δια­δη­λω­τές κατέ­λα­βαν επί­σης την πρα­σιά γει­το­νι­κών κτι­ρί­ων, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νου και του προ­ε­δρι­κού μεγά­ρου Πλανάλτο.

Ο Μπολ­σο­νά­ρου, που ηττή­θη­κε από τον Λού­λα στον δεύ­τε­ρο γύρο των προ­ε­δρι­κών εκλο­γών, έφυ­γε από τη χώρα στα τέλη της προη­γού­με­νης εβδο­μά­δας και βρί­σκε­ται στις ΗΠΑ.

Βρα­ζι­λιά­νι­κα μέσα ενη­μέ­ρω­σης ανέ­φε­ραν ότι ο Λού­λα δεν βρί­σκε­ται στην Μπρα­ζί­λια αλλά στο Σάο Πάουλο.

 

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο