Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βραζιλία: 580 φραστικές επιθέσεις του Μπολσονάρου και των γιων του εναντίον μέσων ενημέρωσης το 2020

Ο Βρα­ζι­λιά­νος πρό­ε­δρος Ζαΐχ Μπολ­σο­νά­ρου και τα μέλη της οικο­γέ­νειάς του, εξα­πέ­λυ­σαν φρα­στι­κές επι­θέ­σεις ενά­ντια στον βρα­ζι­λιά­νι­κο Τύπο 580 φορές το 2020 και τις πρώ­τες μέρες του τρέ­χο­ντος έτους, κατη­γο­ρώ­ντας τα μέσα ενη­μέ­ρω­σης για «πανι­κό» και για τους θανά­τους εξαι­τί­ας του νέου κορο­νοϊ­ού, ανέ­φε­ρε σήμε­ρα σε έκθε­σή τους η οργά­νω­ση Δημο­σιο­γρά­φοι Χωρίς Σύνορα.

Για το έτος που ξεκί­νη­σε «ο τόνος έχει δοθεί», σύμ­φω­να με τη διε­θνή ΜΚΟ που εδρεύ­ει στη Γαλ­λία, η οποία παρέ­θε­σε δήλω­ση του ακρο­δε­ξιού Βρα­ζι­λιά­νου προ­έ­δρου που είπε ότι τα μέσα ενη­μέ­ρω­σης είναι «χει­ρό­τε­ρα από σκου­πί­δια, καθώς τα σκου­πί­δια είναι ανακυκλώσιμα».

«Ο Τύπος είναι υπεύ­θυ­νος για τον πανι­κό στη χώρα και για την απώ­λεια ανθρώ­πι­νων ζωών λόγω της παν­δη­μί­ας, μια εθνι­κή ντρο­πή», είπε αυτό τον μήνα ο Μπολ­σο­νά­ρου, ο οποί­ος επι­κρί­νε­ται ότι υπο­βαθ­μί­ζει διαρ­κώς την παν­δη­μία από το ξεκί­νη­μά της, ενώ περισ­σό­τε­ροι από 217.000 άνθρω­ποι στην χώρα έχουν πεθά­νει λόγω της Covid-19 και η Βρα­ζι­λία κατα­τάσ­σε­ται δεύ­τε­ρη παγκο­σμί­ως ως προς τον αριθ­μό των θυμά­των της παν­δη­μί­ας και τρί­τη ως προς τον αριθ­μό των μολύν­σε­ων σε από­λυ­τα μεγέθη.

Για το 2020, η ΔΧΣ κατα­δί­κα­σε «τον τρό­πο με τον οποίο ο πρό­ε­δρος, η οικο­γέ­νειά του και το περι­βάλ­λον του, τελειο­ποί­η­σαν (…) ένα σύστη­μα που απο­σκο­πεί στη δυσφή­μι­ση του Τύπου και στη φίμω­ση επι­κρι­τι­κών και ανε­ξάρ­τη­των δημοσιογράφων».

Σε αυτή την εντο­νό­τα­τα επι­κρι­τι­κή έκθε­ση με τίτλο: «Σκο­τει­νό Έτος για την Ελευ­θε­ρία του Τύπου στην Βρα­ζι­λία», η οργά­νω­ση τόνι­σε πως «το 85% των επι­θέ­σε­ων (…) που εξα­πέ­λυ­σε το “σύστη­μα Μπολ­σο­νά­ρου” το 2020 προ­ήλ­θε από τον πρό­ε­δρο και τους γιους του», συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων των τριών μεγα­λύ­τε­ρων που κατέ­χουν πολι­τι­κά αξιώματα.

Ο Ζαΐχ Μπολ­σο­νά­ρου επι­τέ­θη­κε στον Τύπο 103 φορές, ο βου­λευ­τής Εντουάρ­ντο Μπολ­σο­νά­ρου 208, ο Κάρ­λος, δημο­τι­κός σύμ­βου­λος στο Ρίο ντε Τζα­νέι­ρο, 89 και ο γερου­σια­στής Φλά­βιο 69. Τις φρα­στι­κές τους επι­θέ­σεις τις δημο­σί­ευ­σαν ως επί το πλεί­στον σε μέσα κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης, κατά κύριο λόγο στο twitter.

Οι δημο­σιο­γρα­φι­κοί όμι­λοι Globo και Folha de S. Paulo, επι­κρι­τι­κοί της κυβέρ­νη­σης, ήταν οι κύριοι στό­χοι της οικο­γέ­νειας Μπολσονάρου.

Για την ΔΧΣ, οι σεξι­στι­κές και μισο­γυ­νι­στι­κές επι­θέ­σεις ήταν το 2020 «ένα ισχυ­ρό σημά­δι του μπολσοναρισμού».

Ο Εντουάρ­ντο Μπολ­σο­νά­ρου κατα­δι­κά­στη­κε πρω­το­δί­κως την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα και υπο­χρε­ώ­θη­κε να κατα­βά­λει απο­ζη­μί­ω­ση στη δημο­σιο­γρά­φο Πατρί­σια Κάμπος Μέλο για «ηθι­κές ζημιές». Ο βου­λευ­τής — γιος του προ­έ­δρου ισχυ­ρί­στη­κε ότι η διά­ση­μη δημο­σιο­γρά­φος της εφη­με­ρί­δας Folha προ­σπά­θη­σε να απο­σπά­σει πλη­ρο­φο­ρί­ες επι­ζή­μιες για τον Ζαΐχ Μπολ­σο­νά­ρου ένα­ντι σεξουα­λι­κών χαρών.

Αυτές οι κατη­γο­ρί­ες προ­κά­λε­σαν καται­γι­σμό tweet του μπολ­σο­να­ρι­σμού σε «μια έξαρ­ση σεξι­στι­κών και μισο­γυ­νι­στι­κών απει­λών και προ­σβο­λών», σύμ­φω­να με την ΔΧΣ .

Πολ­λοί άλλοι δημο­σιο­γρά­φοι «καλού­νται να εργα­στούν σε μια δυσώ­δη ατμό­σφαι­ρα, στο έλε­ος του ψηφια­κού λιν­τσα­ρί­σμα­τος των υπο­στη­ρι­κτών του Μπολ­σο­νά­ρου», τόνι­σε η διε­θνής ΜΚΟ.

Το προ­ε­δρι­κό μέγα­ρο Αλβο­ρά­ντα στην Μπρα­ζί­λια, όπου ο πρό­ε­δρος δίνει ανε­πί­ση­μες συνε­ντεύ­ξεις Τύπου τα πρω­ι­νά, είναι «θέα­τρο δημό­σιων εξευ­τε­λι­σμών δημοσιογράφων».

Οι Δημο­σιο­γρά­φοι Χωρίς Σύνο­ρα απο­δο­κί­σαν «την πορεία τοπο­θέ­τη­σης εμπο­δί­ων» στην κάλυ­ψη της παν­δη­μί­ας της Covid-19, με πολυά­ριθ­μες αλλα­γές σε λογι­στι­κές μεθό­δους και την επί­ση­μη απο­κά­λυ­ψη δεδο­μέ­νων. «Δυσκο­λί­ες που οδή­γη­σαν τον Τύπο να δημιουρ­γή­σει μια πρω­το­φα­νή συμ­μα­χία για τη συλ­λο­γή δεδομένων».

Τέλος, το 2020 χαρα­κτη­ρί­στη­κε από «κατα­χρη­στι­κές νομι­κές δια­δι­κα­σί­ες» ενα­ντί­ον δημο­σιο­γρά­φων και μέσων μαζι­κής ενη­μέ­ρω­σης και από την αυξα­νό­με­νη πολι­τι­κο­ποί­η­ση των επί­ση­μων μέσων ενη­μέ­ρω­σης, που τέθη­καν στην υπη­ρε­σία της κυβέρ­νη­σης Μπολσονάρου.

Η Βρα­ζι­λία βρί­σκε­ται στην 107η θέση (από τις 180) στην παγκό­σμια κατά­τα­ξη της ελευ­θε­ρί­ας του Τύπου.

«Ο πικρός βίος του Μαξ Χάβε­λα­αρ, Μια ιστο­ρία εκμε­τάλ­λευ­σης στις αποι­κί­ες καφέ»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο