Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βρετανία: Το 2019 ήταν μια από τις τρεις θερμότερες χρονιές στην ιστορία

Η περ­σι­νή χρο­νιά ήταν μια από τις τρεις θερ­μό­τε­ρες που έχουν κατα­γρα­φεί ποτέ, με τους παγε­τώ­νες να λιώ­νουν, τη στάθ­μη της θάλασ­σας να αυξά­νε­ται και αλλε­πάλ­λη­λες πυρ­κα­γιές, κύμα­τα καύ­σω­να και ξηρα­σία σε όλον τον κόσμο, σύμ­φω­να με μια έρευ­να που δημο­σιεύ­ε­ται στο ενη­με­ρω­τι­κό δελ­τίο της Αμε­ρι­κα­νι­κής Μετε­ω­ρο­λο­γι­κής Εται­ρεί­ας (BAMS).

Με βάση αυτήν την ετή­σια Έκθε­ση για την Κατά­στα­ση του Κλί­μα­τος, στην οποία συμ­με­τεί­χαν 528 επι­στή­μο­νες από 61 χώρες, μόνο το 2015 και το 2016 ήταν χρο­νιές θερ­μό­τε­ρες από το 2019.

Από το 1980, κάθε δεκα­ε­τία είναι θερ­μό­τε­ρη από την προη­γού­με­νη. Η τελευ­ταία (2010–19) ήταν κατά 0,2 βαθ­μούς Κελ­σί­ου θερ­μό­τε­ρη από την αμέ­σως προη­γού­με­νη (2000–09).

Για 32η συνε­χό­με­νη χρο­νιά, το 2019 χάθη­κε τερά­στιος όγκος παγε­τώ­νων, οι θερ­μο­κρα­σί­ες στις λίμνες ήταν πάνω από το μέσο όρο και η θερ­μο­κρα­σία στο μόνι­μα παγω­μέ­νο έδα­φος (πέρ­μα­φροστ) συνε­χί­ζει να αυξάνεται.

Επί­σης, η μέση στάθ­μη της θάλασ­σας κατέ­γρα­ψε και νέο ρεκόρ, για όγδοη συνε­χό­με­νη χρο­νιά: ήταν κατά 87,6 χιλιο­στά πάνω από τον μέσο όρο του 1993, όταν ξεκί­νη­σαν οι δορυ­φο­ρι­κές μετρή­σεις. Η ετή­σια αύξη­ση, σε σύγκρι­ση με το 2018, ήταν 6,1 χιλιοστά.

«Ορι­σμέ­να ακραία φαι­νό­με­να, όπως οι πυρ­κα­γιές, ο καύ­σω­νας και η ξηρα­σία, συνέ­βα­λαν εν μέρει στην αύξη­ση της παγκό­σμιας θερ­μο­κρα­σί­ας», σχο­λί­α­σε ο Ρόμπερτ Νταν, της Μετε­ω­ρο­λο­γι­κής Υπη­ρε­σί­ας της Βρε­τα­νί­ας, που συμ­με­τεί­χε σε αυτήν την έρευνα.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο