Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βρετανικό Κοινοβούλιο: Ναι στο Brexit, όχι όμως στις 31 Οκτωβρίου

Ο Βρε­τα­νός πρω­θυ­πουρ­γός Μπό­ρις Τζόν­σον κέρ­δι­σε την ψηφο­φο­ρία για την έγκρι­ση του νομο­σχε­δί­ου της Συμ­φω­νί­ας Απο­χώ­ρη­σης κατά τη δεύ­τε­ρη ανά­γνω­σή του, κάνο­ντας το πρώ­το βήμα προς την εφαρ­μο­γή της συμ­φω­νί­ας αυτής από το Κοι­νο­βού­λιο. 329 βου­λευ­τές ψήφι­σαν υπέρ και 299 κατά του νομο­σχε­δί­ου για το Brexit.

Ωστό­σο οι βου­λευ­τές απέρ­ρι­ψαν, σε ψηφο­φο­ρία που ακο­λού­θη­σε, με 322 κατά ένα­ντι 308 υπέρ, το χρο­νο­διά­γραμ­μα που πρό­τει­νε ο Τζόν­σον, κάτι που δυσκο­λεύ­ει (έως και καθι­στά απί­θα­νη) την απο­χώ­ρη­ση έως τις 31 Οκτώβρη.

Για αυτό το λόγο άλλω­στε, ο Τζόν­σον δήλω­σε μετά την ανα­κοί­νω­ση των απο­τε­λε­σμά­των των ψηφο­φο­ριών στη Βου­λή των Κοι­νο­τή­των, πως η κυβέρ­νη­ση ανα­στέλ­λει την εξέ­τα­ση της συμ­φω­νί­ας για το Brexit έως ότου η Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση απο­φα­σί­σει αν θα προ­σφέ­ρει μια παρά­τα­ση της εξό­δου του Ηνω­μέ­νου Βασι­λεί­ου από το μπλοκ, πέραν της 31ης Οκτωβρίου.

«Η ΕΕ πρέ­πει τώρα να απο­φα­σί­σει πως θα απα­ντή­σει στο αίτη­μα του Κοι­νο­βου­λί­ου για μια ανα­βο­λή», δήλω­σε ο Βρε­τα­νός πρω­θυ­πουρ­γός. «Θα μιλή­σω στους Ευρω­παί­ους ηγέ­τες για τις προ­θέ­σεις μας. Μέχρι να κατα­λή­ξουν σε μια από­φα­ση, θα παύ­σω αυτό το νομο­σχέ­διο. Θέλω να είμαι ξεκά­θα­ρος, η πολι­τι­κή μας παρα­μέ­νει πως δεν πρέ­πει να υπάρ­ξει ανα­βο­λή», σημειώ­νο­ντας πως θα έχει αργό­τε­ρα σήμε­ρα συνο­μι­λί­ες με άλλους Ευρω­παί­ους ηγέ­τες για να απο­φα­σί­σει ποια είναι τα επό­με­να βήματα.

Τόνι­σε πως είναι ευχά­ρι­στο το γεγο­νός ότι η Βου­λή των Κοι­νο­τή­των απο­δέ­χθη­κε τις ευθύ­νες της και ενέ­κρι­νε τη συμ­φω­νία, αλλά είπε πως η πρώ­τη συνέ­πεια από το σημε­ρι­νό απο­τέ­λε­σμα της ψηφο­φο­ρί­ας στην Βου­λή είναι ότι η κυβέρ­νη­ση πρέ­πει να επι­τα­χύ­νει τις προ­ε­τοι­μα­σί­ες για ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Ο Τζόν­σον τόνι­σε πως το χρο­νο­διά­γραμ­μα θα ήταν μια εγγύ­η­ση ότι το Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο θα απο­χω­ρού­σε στις 31 Οκτω­βρί­ου με μια συμφωνία.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο