Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βροχές τη Δευτέρα (18/4) στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας

Το βαρο­με­τρι­κό χαμη­λό που κινή­θη­κε προς τη χώρα μας κατά τη διάρ­κεια του Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κου, μετέ­φε­ρε σημα­ντι­κές ποσό­τη­τες σκό­νης, ενώ παράλ­λη­λα είχε ως απο­τέ­λε­σμα την άνο­δο των θερ­μο­κρα­σιών χθες και την εκδή­λω­ση βρο­χο­πτώ­σε­ων το πρωί της Κυριακής.

Όπως προ­κύ­πτει από τα στοι­χεία του μετε­ω­ρο­λο­γι­κού δορυ­φό­ρου Meteosat-11, σύμ­φω­να με το meteo του Εθνι­κού Αστε­ρο­σκο­πεί­ου Αθη­νών, το χαμη­λό βαρο­με­τρι­κό έφτα­σε μέσα σε 33 ώρες στη Δυτι­κή Κρή­τη ξεκι­νώ­ντας από τη Νότια Λιβύη και συγκε­κρι­μέ­να από την «Θάλασ­σα Αμμου του Μουρζούκ».

Τη Δευ­τέ­ρα ανα­μέ­νο­νται βρο­χές στο μεγα­λύ­τε­ρο μέρος της χώρας εκτός από τα νοτιο­α­να­το­λι­κά νησιω­τι­κά τμή­μα­τα. Τοπι­κές καται­γί­δες ανα­μέ­νε­ται να εκδη­λω­θούν στα κεντρι­κά και νότια τμή­μα­τα του Ιονί­ου και τη Δυτι­κή Πελο­πόν­νη­σο, όπου είναι πιθα­νό να συνο­δεύ­ο­νται από χαλα­ζο­πτώ­σεις μικρού μεγέθους.

Χιο­νο­πτώ­σεις θα σημειω­θούν στα ορει­νά της ηπει­ρω­τι­κής χώρας (πάνω από τα περί­που 1.500 μέτρα στα νότια, πάνω από τα 1.000–1.200 μέτρα στα κεντρι­κά και πάνω από τα 900–1.000 μέτρα στα βόρεια), ενώ οι χιο­νο­πτώ­σεις στη Δυτι­κή Μακε­δο­νία είναι πιθα­νό να εκδη­λώ­νο­νται και σε περιο­χές πάνω από τα 600 μέτρα. Αυξη­μέ­νες συγκε­ντρώ­σεις αφρι­κα­νι­κής σκό­νης ανα­μέ­νο­νται στα νότια-νοτιο­α­να­το­λι­κά νησιω­τι­κά τμήματα.

Η θερ­μο­κρα­σία σε περαι­τέ­ρω πτώ­ση, σύμ­φω­να με το meteo, θα κυμαν­θεί στη Δυτι­κή Μακε­δο­νία από ‑2 έως 7 βαθ­μούς, στην υπό­λοι­πη Βόρεια Ελλά­δα από ‑2 έως 11, στην Ήπει­ρο από ‑2 έως 14 βαθ­μούς, στη Θεσ­σα­λία από ‑2 έως 10, στα υπό­λοι­πα ηπει­ρω­τι­κά από ‑1 έως 16 βαθ­μούς, στα νησιά του Ιονί­ου από 9 έως 15 και στα νησιω­τι­κά τμή­μα­τα του Αιγαί­ου και στην Κρή­τη από 5 έως 22 βαθ­μούς Κελσίου.

Οι άνε­μοι θα πνέ­ουν στο Ιόνιο από διά­φο­ρες διευ­θύν­σεις έως 6 Μπο­φόρ και στο Αιγαίο από βόρειες γενι­κά διευ­θύν­σεις έως 6–7 Μπο­φόρ κυρί­ως στα βόρεια τμήματα.

Στην Αττι­κή ανα­μέ­νο­νται νεφώ­σεις με παρο­δι­κές βρο­χές. Οι άνε­μοι θα πνέ­ουν από βόρειες γενι­κά διευ­θύν­σεις με εντά­σεις έως 3 και στα ανα­το­λι­κά έως 4–5 Μπο­φόρ. Η θερ­μο­κρα­σία θα κυμαν­θεί από 10 έως 14 βαθ­μούς, στα βόρεια όμως θα είναι 3–4 βαθ­μούς χαμηλότερη.

Στη Θεσ­σα­λο­νί­κη ανα­μέ­νο­νται βρο­χές. Οι άνε­μοι θα πνέ­ουν από βόρειες γενι­κά διευ­θύν­σεις με εντά­σεις έως 2 Μπο­φόρ. Η θερ­μο­κρα­σία στην πόλη θα κυμαν­θεί από 7 έως 9 βαθμούς.

«Ο Μεγά­λος Ζωο­λο­γι­κός Κήπος» του Νικο­λάς Γκι­γιέν, από­δο­ση Γιάν­νη Ρίτσου

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο