Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βόρεια Εύβοια: Μετά την καταστροφική φωτιά, ήρθε η καταστροφική πλημμύρα — Εγκλωβισμένοι άνθρωποι (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Σε από­γνω­ση οι κάτοι­κι της Βόρειας Εύβοιας, αφού μετά τις φωτιές, βλέ­πουν τώρα τις πλημ­μύ­ρες να κατα­στρέ­φουν τις περιου­σί­ες τους, καθώς δεν έχουν γίνει αντι­πλημ­μυ­ρι­κά και αντι­δια­βρω­τι­κά έργα και οι υπο­σχέ­σεις έχουν μεί­νει στα χαρτιά.

Χαρα­κτη­ρι­στι­κές οι δηλώ­σεις του προ­έ­δρου του Οργα­νι­σμού Αντι­σει­σμι­κού Οργα­νι­σμού, Ευθύ­μη Λέκ­κα στο OPEN. Ο κ. Λέκ­κας τόνι­σε πως «αναμ­φί­βο­λα είχα­με μια μεγά­λη βρο­χό­πτω­ση στην περιο­χή, η οποία προ­κά­λε­σε όλα αυτά τα φαι­νό­με­να, αλλά θα πρέ­πει να προ­βλη­μα­τι­στού­με και να δού­με τα πράγ­μα­τα από την αρχή. Ότι χρειά­ζο­νται στο­χευ­μέ­να έργα σε συγκε­κρι­μέ­νες περιο­χές, και­νο­τό­μα έργα που θα απο­τρέ­ψουν τις πλημ­μύ­ρες. Θα έπρε­πε να γίνουν και­νο­τό­μα έργα, σε πολύ επι­λεγ­μέ­να σημεία, παρεμ­βά­σεις της κοί­της, εκεί που το δυνα­μι­κό διά­βρω­σης και η βρο­χή και η μορ­φο­λο­γία και η γεω­λο­γία παί­ζουν σημα­ντι­κό ρόλο στην ανά­πτυ­ξη των πλημ­μυ­ρι­κών φαινομένων».

Το σφο­δρό κύμα κακο­και­ρί­ας που πλήτ­τει το τελευ­ταίο εικο­σι­τε­τρά­ω­ρο το μεγα­λύ­τε­ρο μέρος της Βόρειας Εύβοιας, έχει δημιουρ­γή­σει σοβα­ρά προ­βλή­μα­τα και κατα­στρο­φές. Κεντρι­κοί δρό­μοι μετα­τρά­πη­καν σε ποτά­μια, σπί­τια πλημ­μύ­ρι­σαν, ενώ προ­βλή­μα­τα σημειώ­θη­καν και στο επαρ­χια­κό δίκτυο.

Την ίδια στιγ­μή υπάρ­χουν τέσ­σε­ρα άτο­μα εγκλω­βι­σμέ­να στην Αγία Άννα, ενώ σύμ­φω­να με τον δήμαρ­χο Μαντου­δί­ου, Γιώρ­γου Τσα­πουρ­νιώ­τη, έχουν απε­γκλω­βι­στεί από χθες το βρά­δυ περί­που 100 άτομα.

evoia plimires3 evoia plimires4 evoia plimires5

Σε εξαι­ρε­τι­κά δύσκο­λη κατά­στα­ση βρί­σκο­νται οι κάτοι­κοι, Αχλα­δί­ου αλλά και της Αγί­ας Άννας, όπου έχουν υπερ­χει­λί­σει ποτα­μοί και ρέμα­τα πλημ­μυ­ρί­ζο­ντας μεγά­λες εκτά­σεις, ενώ όπως θα δεί­τε και στο παρα­κά­τω βίντεο η παρα­λία Αχλα­δί­ου κατα­στρά­φη­κε ολοσχερώς.

 

«Μετά την κατα­στρο­φι­κή φωτιά, ήρθε η κατα­στρο­φι­κή πλημ­μύ­ρα. Δεν έχει μεί­νει τίπο­τα όρθιο, παρα­λία Άννας, παρα­λία Αχλα­δί­ου, έχουν κατα­στρα­φεί. Τα ποτά­μια μπή­καν μέσα στα σπί­τια. Η παρα­λία Αχλα­δί­ου έχει μετα­τρα­πεί σε απέ­ρα­ντο ποτά­μι. Έχουν κοπεί οι συν­δέ­σεις σε όλα τα χωριά. Η κατά­στα­ση είναι δρα­μα­τι­κή. Μέσα στο χωριό έχει φύγει ένα βου­νό ολό­κλη­ρο. Έχου­με εκα­το­ντά­δες κλή­σεις για άντλη­ση υδά­των από σπί­τια», όπως περιέ­γρα­ψε ο δήμαρ­χος Μαντουδίου.

«Προ­σπα­θού­με να δού­με εάν οι άνθρω­ποι είναι καλά. Είναι τρο­με­ρή η κατά­στα­ση, δεν την έχουν ξανα­δεί τα μάτια μου τέτοια κατά­στα­ση, ούτε με τη φωτιά είχα­με δει τέτοιο τρα­γι­κό γεγο­νός. Όλη η περιο­χή έγι­νε ένα ποτά­μι. Έρι­ξε από τις 12 το βρά­δυ έως τις 2:30, δεν έχει μεί­νει τίπο­τα. Αγία Άννα, Αχλά­δι και Κοτσι­κιά, έχουν προ­βλή­μα­τα. Δεν έχει κανέ­νας κοι­μη­θεί. Με μηχα­νή­μα­τα έργου βγά­ζου­με τον κόσμο από τα σπί­τια τους» συμπλή­ρω­σε, μιλώ­ντας στο Open, κ. Τσα­πουρ­νιώ­της και πρόσθεσε:

«Η πυρο­σβε­στι­κή όλη τη νύχτα προ­σπα­θεί να μην έχου­με θύμα­τα, οι ζημιές είναι ανυ­πο­λό­γι­στες. Ποτά­μια που ήταν σχε­δόν ρυά­κια, έχουν γίνει σχε­δόν 10 μέτρα».

evoia plimires evoia plimires1 evoia plimires2

Ο αντι­πε­ρι­φε­ρειάρ­χης της Π. Ε. Εύβοιας Γιώρ­γος Κελαϊ­δί­της μιλώ­ντας στο evima.gr δήλω­σε: «Δεκά­δες τα πλημ­μυ­ρι­σμέ­να σπί­τια, κατα­στρω­μέ­νοι δρό­μοι στο επαρ­χια­κό δίκτυο από Ελλη­νι­κά προς Αγία Άννα και επει­δή υπάρ­χει κίν­δυ­νος από πλημ­μυ­ρι­σμέ­να ρέμα­τα θα κοπεί η κυκλο­φο­ρία. Οι δυο Δήμοι έχουν υπο­στεί μεγά­λη κατα­στρο­φή και ξεκι­νά­με σε πρώ­τη φάση τον καθα­ρι­σμό στο επαρ­χια­κό και δημο­τι­κό οδι­κό δίκτυο.

Και ο εφιάλ­της δεν δεί­χνει να έχει τελειώ­σει, αφού νέα επι­δεί­νω­ση του και­ρού με τοπι­κά ισχυ­ρές καται­γί­δες και χαλα­ζο­πτώ­σεις ανα­μέ­νο­νται σήμε­ρα. Σύμ­φω­να με την υπη­ρε­σία Meteo του Εθνι­κού Αστε­ρο­σκο­πεί­ου αναμέ­νο­νται σημα­ντι­κές βρο­χο­πτώ­σεις στη Βόρεια Εύβοια.

 

vivlio mpelogiannis

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο