Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Γίνονται καταλήψεις σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ;

Ναι, γίνο­νται! Σε αντί­θε­ση με όσα θέλουν να πιστεύ­ουν οι εγχώ­ριοι εχθροί του φοι­τη­τι­κού κινή­μα­τος που προ­ω­θούν το «πανε­πι­στή­μιο-επι­χεί­ρη­ση» και την ιδιω­τι­κή εκπαί­δευ­ση, κατα­λή­ψεις γίνο­νται και σε πανε­πι­στή­μια του εξω­τε­ρι­κού και μάλι­στα στον… «καπι­τα­λι­στι­κό παρά­δει­σο» των ΗΠΑ.

Πιο συγκε­κρι­μέ­να, κατά­λη­ψη πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στο Πανε­πι­στή­μιο της Καλι­φόρ­νια στο Μπέρ­κλεϊ από εργα­ζό­με­νους οι οποί­οι διεκ­δι­κουν καλύ­τε­ρους μισθούς και εργα­σια­κά δικαιώματα.

Εδώ και περί­που δυο εβδο­μά­δες, πάνω από 48.000 ακα­δη­μαϊ­κοί και εργα­ζό­με­νοι στο Πανε­πι­στή­μιο της Καλι­φόρ­νιας, σε 10 πανε­πι­στη­μιου­πό­λεις, βρί­σκο­νται σε κινη­το­ποι­ή­σεις απαι­τώ­ντας αξιο­πρε­πείς μισθο­λο­γι­κές αυξή­σεις και τερ­μα­τι­σμό αθέ­μι­των εργα­σια­κών πρακτικών.

Ειδι­κό­τε­ρα, στην απερ­γία συμ­με­τέ­χουν ερευ­νη­τές, μετα­δι­δα­κτο­ρι­κοί επι­στή­μο­νες, βοη­θοί καθη­γη­τών, διοι­κη­τι­κοί και άλλοι υπάλ­λη­λοι. Πρό­κει­ται για τη μεγα­λύ­τε­ρη απερ­γία ακα­δη­μαϊ­κών και εργα­ζο­μέ­νων πανε­πι­στη­μί­ων στην Ιστο­ρία των ΗΠΑ και ανα­μέ­νε­ται να παρα­λύ­σει τις δρα­στη­ριό­τη­τες του Πανε­πι­στη­μί­ου της Καλι­φόρ­νιας, στο οποίο φοι­τούν περί­που 280.00 φοι­τη­τές. Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό ότι στο παράρ­τη­μα στη Σάντα Μπάρ­μπα­ρα τάχθη­κε υπέρ της απερ­γί­ας το 98% των εργαζομένων.

Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από ΠΑΜΕ, «Ριζο­σπά­στης».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο