Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Γαλλία: Επεισόδια σε προάστιο του Παρισιού μετά το θάνατο 17χρονου από σφαίρα αστυνομικού

Εκτε­τα­μέ­να επει­σό­δια ξέσπα­σαν χθες και συνε­χί­ζο­νταν τη νύχτα της Τρί­της προς Τετάρ­τη στη Ναντέρ, δυτι­κό προ­ά­στιο του Παρι­σιού, μετά τον θάνα­το 17χρονου αυτο­κι­νη­τι­στή από σφαί­ρα αστυ­νο­μι­κού επει­δή «αρνή­θη­κε να συμ­μορ­φω­θεί». Ο αστυ­νο­μι­κός τέθη­κε υπό κράτηση.

Η τρα­γω­δία εκτυ­λί­χθη­κε χθες Τρί­τη το πρωί. Αρχι­κά, πηγές προ­σκεί­με­νες στη γαλ­λι­κή αστυ­νο­μία ανέ­φε­ραν πως αυτο­κί­νη­το έπε­σε πάνω σε δυο μοτο­σι­κλε­τι­στές της.

Όμως βίντεο που κυκλο­φό­ρη­σε κατό­πιν σε ιστό­το­πους κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης –το Γαλ­λι­κό Πρα­κτο­ρείο και άλλα μέσα ενη­μέ­ρω­σης επα­λή­θευ­σαν πως είναι αυθε­ντι­κό– εικο­νί­ζει τον έναν από τους δύο αστυ­νο­μι­κούς να σημα­δεύ­ει τον οδη­γό με πιστό­λι, κατό­πιν να τον πυρο­βο­λεί σχε­δόν εξ επα­φής όταν προ­σπα­θεί να επι­τα­χύ­νει, να φύγει.

Στο βίντεο ακού­γε­ται η φρά­ση «θα φας σφαί­ρα στο κεφά­λι» — δεν είναι ξεκά­θα­ρο ποιος τη λέει.

Το όχη­μα στα­μα­τά την πορεία του μερι­κές δεκά­δες μέτρα μακρύ­τε­ρα, σ’ έναν στύλο.

Το θύμα, ο Ναέλ Μ., 17 ετών, υπέ­κυ­ψε στο τραύ­μα που υπέ­στη στον θώρακα.

Ο θάνα­τος του εφή­βου και οι περι­στά­σεις του προ­κά­λε­σαν τερά­στια συναι­σθη­μα­τι­κή φόρ­τι­ση και οργή στη Ναντέρ, όπου ζού­σε. Χθες βρά­δυ ξέσπα­σαν ταρα­χές ανά­με­σα σε κατοί­κους και δυνά­μεις επι­βο­λής της τάξης, δια­πί­στω­σαν δημο­σιο­γρά­φοι του Γαλ­λι­κού Πρακτορείου.

Έγι­ναν δεκα­πέ­ντε προ­σα­γω­γές, σύμ­φω­να με απο­λο­γι­σμό που έδω­σε η αστυ­νο­μι­κή διεύ­θυν­ση της περιο­χής ως τη 01:00 [τοπι­κή ώρα· 02:00 ώρα Ελλάδας].

Η αστυ­νο­μία έκα­νε λόγο για «σπο­ρα­δι­κά» επει­σό­δια σε περί­χω­ρα της γαλ­λι­κής πρωτεύουσας.

Μολο­νό­τι η αστυ­νο­μία δια­βε­βαί­ω­νε πως η κατά­στα­ση βρι­σκό­ταν «υπό έλεγ­χο» λίγο πριν από τα μεσά­νυ­χτα, η έντα­ση συνε­χί­στη­κε, εξα­πλώ­θη­κε και σε άλλα προ­ά­στια στο βόρειο τμή­μα του Παρι­σιού. Η αστυ­νο­μία έκα­νε λόγο για «σπο­ρα­δι­κές» ταρα­χές στις περιο­χές Ανιέρ, Κολόμπ, Σου­ρέν, Ομπε­ρι­βι­λιέ, Κλι­σί-σου-μπουά και Μαντ-λα-Ζολί.

Στη Ναντέρ, εκτο­ξεύ­θη­καν πυρο­τε­χνή­μα­τα ενα­ντί­ον αστυ­νο­μι­κών. Εκδη­λώ­θη­κε πυρ­κα­γιά σε ωδείο, όπου επε­νέ­βη γρή­γο­ρα η πυρο­σβε­στι­κή. Στη Μαντ-λα-Ζολί, πήρε φωτιά νηπιαγωγείο.

Πυρ­πο­λή­θη­καν κάδοι απορ­ριμ­μά­των και αυτο­κί­νη­τα, κατα­στρά­φη­καν υπό­στε­γα αυτο­κι­νή­των. Δια­δη­λω­τές έστη­σαν οδο­φράγ­μα­τα. Οι δυνά­μεις επι­βο­λής της τάξης έκα­ναν επα­νει­λημ­μέ­να χρή­ση δακρυγόνων.

Δυο έρευνες σε εξέλιξη

Μετά τον θάνα­το του Ναέλ Μ., άρχι­σε να διε­νερ­γεί­ται έρευ­να για «άρνη­ση συμ­μόρ­φω­σης» και από­πει­ρα ανθρω­πο­κτο­νί­ας από πρό­θε­ση σε βάρος αντι­προ­σώ­που δημό­σιας αρχής. Δεύ­τε­ρη έρευ­να, για ανθρω­πο­κτο­νία από πρό­θε­ση δια­πρα­χθεί­σα από αντι­πρό­σω­πο δημό­σιας αρχής, ανα­τέ­θη­κε στην υπη­ρε­σία εσω­τε­ρι­κών υπο­θέ­σε­ων της αστυ­νο­μί­ας (Inspection générale de la police nationale, IGPN).

Ο αστυ­νο­μι­κός που φέρε­ται να έκα­νε χρή­ση του υπη­ρε­σια­κού του όπλου, 38 ετών, παρα­μέ­νει υπό κράτηση.

Ο δικη­γό­ρος που εκπρο­σω­πεί την οικο­γέ­νεια του θύμα­τος, ο Για­σίν Μπουζ­ρού, ανήγ­γει­λε πως θα κατα­θέ­σει δύο μηνύ­σεις «τις προ­σε­χείς ημέ­ρες», μια ενα­ντί­ον του αστυ­νο­μι­κού που πυρο­βό­λη­σε, για ανθρω­πο­κτο­νία από πρό­θε­ση, και του συνα­δέλ­φου του για συνέργεια.

Η δεύ­τε­ρη μήνυ­ση, για υπο­βο­λή ψευ­δούς ανα­φο­ράς σε δημό­σια αρχή, θα κατα­τε­θεί ενα­ντί­ον των αστυ­νο­μι­κών διό­τι ισχυ­ρί­στη­καν ότι ο νεα­ρός απο­πει­ρά­θη­κε να τους δολο­φο­νή­σει «προ­σπα­θώ­ντας να τους χτυ­πή­σει με το αυτο­κί­νη­τό του, κάτι που δια­ψεύ­δε­ται» απλά αν κανείς δει το βίντεο, πρό­σθε­σε ο δικηγόρος.

Άλλοι δύο άνθρω­ποι βρί­σκο­νταν μέσα στο αυτο­κί­νη­το όταν εκτυ­λί­χθη­καν τα γεγο­νό­τα. Ο πρώ­τος διέ­φυ­γε, ο δεύ­τε­ρος –επί­σης ανή­λι­κος– συνε­λή­φθη επι­τό­που και τέθη­κε υπό κρά­τη­ση, κατό­πιν αφέ­θη­κε ελεύ­θε­ρος χθες το απόγευμα.

«Η ποινή του θανάτου δεν υπάρχει πια στη Γαλλία»

Ο δήμαρ­χος της Ναντέρ, ο Πατρίκ Ζαρί, δήλω­σε πως το βίντεο τον «σόκα­ρε».

Για «εξαι­ρε­τι­κά σοκα­ρι­στι­κές εικό­νες» μίλη­σε στη γαλ­λι­κή Εθνο­συ­νέ­λευ­ση και ο υπουρ­γός Εσω­τε­ρι­κών, ο Ζεράλντ Νταρμανέν.

«Είναι τόσο λυπη­ρό, ήταν τόσο νέος. Τον είδα να γεν­νιέ­ται», είπε ανα­στε­νά­ζο­ντας η Σαμιά, 62 ετών, παλιά του γει­τό­νισ­σα, που πήγε να αφή­σει ένα μπου­κέ­το λου­λού­δια στον τόπο του θανά­του του.

Ο νεα­ρός ήταν γνω­στός στη δικαιο­σύ­νη, είχε κατη­γο­ρη­θεί ξανά για «άρνη­ση συμμόρφωσης».

Ο πρό­ε­δρος του συντη­ρη­τι­κού κόμ­μα­τος Ρεπου­μπλι­κά­νοι (Les Républicains, LR), ο Ερίκ Σιο­τί, εξέ­φρα­σε χθες βρά­δυ την υπο­στή­ρι­ξή του στην αστυ­νο­μία. «Υπο­στή­ρι­ξη στους αστυ­νο­μι­κούς μας που κινη­το­ποι­ή­θη­καν από­ψε στη Ναντέρ για να δια­τη­ρή­σουν την τάξη. Η νύχτα θα είναι δύσκο­λη, είσα­στε οι υπε­ρα­σπι­στές της συλ­λο­γι­κής ασφά­λειάς μας. Τίπο­τε δεν δικαιο­λο­γεί αυτό το χάος», ανέ­φε­ρε μέσω Twitter.

Σε εντε­λώς άλλο μήκος κύμα­τος ήταν η τοπο­θέ­τη­ση του αρι­στε­ρού πολι­τι­κού Ζαν-Λικ Μελαν­σόν: «Η ποι­νή του θανά­του δεν υπάρ­χει πια στη Γαλ­λία. Ουδείς αστυ­νο­μι­κός έχει δικαί­ω­μα να σκο­τώ­νει, εκτός αν βρί­σκε­ται σε νόμι­μη άμυ­να», τόνι­σε μέσω Twitter. Ο ηγέ­της της Ανυ­πό­τα­κτης Γαλ­λί­ας (La France Insoumise, LFI) πρό­σθε­σε πως η αστυ­νο­μία δυσφη­μεί την κρα­τι­κή εξου­σία και έκρι­νε πως πρέ­πει να ανα­μορ­φω­θεί εκ βάθρων.

«[Εύχο­μαι] μια δικαιο­σύ­νη αντά­ξια του ονό­μα­τος να τιμή­σει τη μνή­μη αυτού του παι­διού», σχο­λί­α­σε από την πλευ­ρά του μέσω Twitter ο γάλ­λος ηθο­ποιός Ομάρ Σι.

Το 2022, κατα­γρά­φτη­καν δεκα­τρείς θάνα­τοι κατά τη διάρ­κεια ελέγ­χων της αστυ­νο­μί­ας σε δρό­μους έπει­τα από «άρνη­ση συμ­μόρ­φω­σης», αριθ­μός άνευ προη­γου­μέ­νου στη Γαλλία.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο