Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΠΑΡΑΔΟΣΗ-ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ ΝΔ: Επιτάχυνση μέτρων ενίσχυσης των κερδών των ομίλων με το λαό στη γωνία

Η επι­τά­χυν­ση των πολι­τι­κών νέας ενί­σχυ­σης των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων και των κερ­δών τους ήταν κεντρι­κό στοι­χείο των τελε­τών παρά­δο­σης – παρα­λα­βής βασι­κών υπουργείων.

Δεν προ­κά­λε­σε καμία έκπλη­ξη αφού η νέα κυβέρ­νη­ση απο­τε­λεί συνέ­χεια της προη­γού­με­νης κυβέρ­νη­σης της ΝΔ με πρω­θυ­πουρ­γό τον Κυριά­κο Μητσο­τά­κη. Οι τελε­τές παρά­δο­σης — παρα­λα­βής κατέ­δει­ξαν ότι οι εργα­ζό­με­νοι, ο λαός, δεν έχει να περι­μέ­νει τίπο­τα ουσια­στι­κό για την βελ­τί­ω­ση της ζωής του αν ο ίδιος δεν διεκ­δι­κή­σει μέτρα ανα­κού­φι­σης σε σύγκρου­ση με την κυρί­αρ­χη αντι­λαϊ­κή πολιτική.

 

Χαρα­κτη­ρι­στι­κά, ο υπουρ­γός Οικο­νο­μί­ας και Οικο­νο­μι­κών Κωστής Χατζη­δά­κης περι­γρά­φο­ντας τους έξι στό­χους του υπουρ­γεί­ου του ανέ­φε­ρε μετα­ξύ άλλων: «Να συνε­χι­στούν οι φορο­λο­γι­κές μεταρ­ρυθ­μί­σεις και η στή­ρι­ξη της επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τας», «ενί­σχυ­ση των και­νο­τό­μων κλά­δων και των εξα­γω­γών», «η υγεία του τρα­πε­ζι­κού συστή­μα­τος», «η συνέ­χι­ση της μεί­ω­σης των “κόκ­κι­νων” δανεί­ων» και «η αξιο­ποί­η­ση της δημό­σιας περιου­σί­ας από το Υπερ­τα­μείο και το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς θα υπάρ­ξουν περισ­σό­τε­ρα έσο­δα και περισ­σό­τε­ρες επεν­δύ­σεις».

Δηλα­δή ο λαός θα συνε­χί­σει να πλη­ρώ­νει το 95% των φόρων και να απει­λεί­ται από πλει­στη­ρια­σμούς και εξώ­σεις όσο οι όμι­λοι και οι τρά­πε­ζες θα θησαυρίζουν!

Φυσι­κά προ­τε­ραιό­τη­τα της κυβέρ­νη­σης και οι εφο­πλι­στές! Με «στό­χο και όρα­μα να διευ­κο­λύ­νω και να διευ­κο­λύ­νου­με όσο μπο­ρού­με την ελλη­νι­κή ναυ­τι­λία» ανέ­λα­βε υπουρ­γός Ναυ­τι­λί­ας και Νησιω­τι­κής Πολι­τι­κής ο Μιλ­τιά­δης Βαρ­βι­τσιώ­της. Πρό­σθε­σε επί­σης ότι η χώρα γίνε­ται ο ενερ­γεια­κός κόμ­βος της Ευρώ­πης, καθώς «τα ελλη­νό­κτη­τα πλοία μετα­φο­ράς υγρο­ποι­η­μέ­νου αερί­ου απο­τέ­λε­σαν την απά­ντη­ση στους πρό­σφα­τους εκβια­σμούς της Ρωσί­ας προς την Ευρώπη».

Στο ίδιος μήκος κύμα­τος και ο υπουρ­γός Ανά­πτυ­ξης Κώστας Σκρέ­κας που μίλη­σε για «προ­σέλ­κυ­ση νέων επεν­δύ­σε­ων» και ανέ­φε­ρε ότι «η διευ­κό­λυν­ση του επι­χει­ρείν με τη μεί­ω­ση της γρα­φειο­κρα­τί­ας και απλο­ποί­η­ση της αδειο­δο­τι­κής δια­δι­κα­σί­ας είναι ο δεύ­τε­ρος στό­χος και η ενί­σχυ­ση της βιο­μη­χα­νί­ας, η τρι­πλή προ­τε­ραιό­τη­τα».

Ωστό­σο για την ακρί­βεια που τσα­κί­ζει καθη­με­ρι­νά το λαϊ­κό εισό­δη­μα ο υπουρ­γός δεν είπε τίπο­τα! Άλλω­στε η ΝΔ έχει απορ­ρί­ψει την πρό­τα­ση του ΚΚΕ για κατάρ­γη­ση του ΦΠΑ στα λαϊ­κά είδη και των έμμε­σων φόρων σε καύ­σι­μα και ενέρ­γεια. Απλά παρέ­πεμ­ψε σε δηλώ­σεις που θα κάνει ο Κ. Μητσο­τά­κης περί «καλα­θιών»…

Τα ίδια και στον Του­ρι­σμό με την νέα υπουρ­γό Ολγα Κεφα­λο­γιάν­νη να δεσμεύ­ε­ται προς τους ομί­λους του κλά­δου ότι «ο στό­χος όμως είναι ένας και ξεκά­θα­ρος. Ισχυ­ρός, αντα­γω­νι­στι­κός, βιώ­σι­μος του­ρι­σμός». Επι­πλέ­ον η υφυ­πουρ­γός Του­ρι­σμού Έλε­να Ράπτη ανέ­φε­ρε ότι επι­δί­ω­ξη είναι «να επι­τύ­χου­με του­ρι­στι­κή περί­ο­δο 12 μηνών».

Τίπο­τα για τους εργα­ζό­με­νους στον Του­ρι­σμό που δου­λεύ­ουν ακα­τά­παυ­στα με μισθούς άθλιους. Παράλ­λη­λα δεν είναι στις προ­τε­ραιό­τη­τες ούτε το δικαί­ω­μα του λαού στις δια­κο­πές και την ανα­ψυ­χή που κάθε χρό­νο περιορίζεται.

Τον ειδι­κό ρόλο να ανέ­λα­βε για να «τρέ­ξει» την σύμπρα­ξη του Δημό­σιου Συστή­μα­τος Υγεί­ας με τους επι­χει­ρη­μα­τί­ες του κλά­δου κατέ­δει­ξε ο νέος υπουρ­γός Υγεί­ας Μιχά­λης Χρυ­σο­χο­ΐ­δης.

Δήλω­σε ότι «θα επα­να­θε­με­λιώ­σου­με το ΕΣΥ» και πως «η ανα­μόρ­φω­ση του Εθνι­κού Συστή­μα­τος Υγεί­ας απο­τε­λεί ένα στοί­χη­μα ίσως το μεγα­λύ­τε­ρο της 2ης θητεί­ας μας». Ανέ­φε­ρε ακό­μα πως στους στό­χους είναι «η μεταρ­ρύθ­μι­ση του Εθνι­κού συστή­μα­τος πρω­το­βάθ­μιας υγειο­νο­μι­κής περί­θαλ­ψης, ο νέος υγειο­νο­μι­κός χάρ­της» και «το νέο μοντέ­λο διοί­κη­σης των νοσοκομείων». 

Πάνω σε αυτά θα στη­θεί η σύμπρα­ξη δημό­σιου-ιδιω­τι­κού τομέα στην υγεία που περιέ­γρα­ψε προ­ε­κλο­γι­κά ο Κυριά­κος Μητσο­τά­κης.

Επί­σης, ο Μιχά­λης Χρυ­σο­χοϊ­δης ισχυ­ρί­στη­κε ότι «προ­γραμ­μα­τί­ζο­νται 10 χιλιά­δες προ­σλή­ψεις προ­σω­πι­κού κυρί­ως νοση­λευ­τών», για τις οποί­ες προ­ε­κλο­γι­κά ο Κ. Μητσο­τά­κης είχε απο­κα­λύ­ψει πως «στο Μεσο­πρό­θε­σμο Πρό­γραμ­μα συμπε­ρι­λαμ­βά­νε­ται μία βασι­κή υπό­θε­ση: Μία πρό­σλη­ψη για καθε­μία απο­χώ­ρη­ση», συνε­πώς δεν πρό­κει­ται για νέες προσλήψεις!

(Φωτο: Eurokinissi \ 902.gr)

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο