Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Έκθεση Trussell Trust: Ένας στους επτά Βρετανούς αντιμετώπισε πείνα το 2022

Ένας στους επτά ανθρώ­πους στη Βρε­τα­νία αντι­με­τώ­πι­σε πεί­να το 2022 καθώς δεν είχε αρκε­τά χρή­μα­τα για να αγο­ρά­σει τρό­φι­μα, σύμ­φω­να με έκθε­ση που δόθη­κε σήμε­ρα στη δημο­σιό­τη­τα από τη φιλαν­θρω­πι­κή οργά­νω­ση Trussell Trust.

Όπως επι­ση­μαί­νε­ται στην έκθε­ση, αυτό αντι­στοι­χεί σε 11,3 εκα­τομ­μύ­ρια ανθρώ­πους, ενώ εκτι­μά­ται ότι η κατά­στα­ση οφεί­λε­ται σε ένα δυσλει­τουρ­γι­κό σύστη­μα κοι­νω­νι­κής πρό­νοιας καθώς και στην κρί­ση κόστους ζωής.

Η Βρε­τα­νία είναι η έκτη μεγα­λύ­τε­ρη οικο­νο­μία παγκο­σμί­ως, αλλά οι κάτοι­κοί της πλήτ­το­νται εδώ και περισ­σό­τε­ρο από έναν χρό­νο από τον υψη­λό πλη­θω­ρι­σμό. Η κυβέρ­νη­ση εκτι­μά ότι τα βρε­τα­νι­κά νοι­κο­κυ­ριά αντι­με­τω­πί­ζουν τη μεγα­λύ­τε­ρη, διε­τή πίε­ση στο βιο­τι­κό τους επί­πε­δο από τη δεκα­ε­τία του 1950 όταν άρχι­σαν να δια­τη­ρού­νται στοιχεία.

Το δίκτυο του Trussel Trust, που δια­χει­ρί­ζε­ται 1.300 τρά­πε­ζες τρο­φί­μων σε όλη τη Βρε­τα­νία, προ­σέ­φε­ρε αριθ­μό ρεκόρ 3 εκα­τομ­μυ­ρί­ων πακέ­των με τρό­φι­μα από τον Μάρ­τιο του 2022 ως τον φετι­νό Μάρ­τιο, αύξη­ση κατά 37% σε σχέ­ση με το προη­γού­με­νο έτος και υπερ­δι­πλά­σιο ποσο­στό σε σχέ­ση με πέντε χρό­νια νωρίτερα.

«Αυτή η συνε­χι­ζό­με­νη ανο­δι­κή πορεία απο­κα­λύ­πτει τις αδυ­να­μί­ες του συστή­μα­τος κοι­νω­νι­κής πρό­νοιας που δημιουρ­γούν (στους πολί­τες) την ανά­γκη να στρα­φούν στις τρά­πε­ζες τρο­φί­μων», επε­σή­μα­νε το Trussel Trust, εκτι­μώ­ντας ότι η τάση αυτή δεν δικαιο­λο­γεί­ται μόνο από την παν­δη­μία covid-19 ή την κρί­ση κόστους ζωής.

Η φιλαν­θρω­πι­κή οργά­νω­ση επε­σή­μα­νε ότι το 7% του πλη­θυ­σμού της Βρε­τα­νί­ας λαμ­βά­νει στή­ρι­ξη προ­κει­μέ­νου να έχει επαρ­κή τρό­φι­μα, αν και το 71% των ανθρώ­πων που αντι­με­τω­πί­ζουν πεί­να δεν έχουν καμία πρό­σβα­ση σε βοήθεια.

Επί­σης ανέ­φε­ρε ότι ένας στους πέντε ανθρώ­πους που στρά­φη­κε στις τρά­πε­ζες τρο­φί­μων του δικτύ­ου της ζει σε νοι­κο­κυ­ριό όπου του­λά­χι­στον ένα μέλος εργά­ζε­ται και ζήτη­σε από τη βρε­τα­νι­κή κυβέρ­νη­ση να δια­σφα­λί­σει ότι το σύστη­μα κοι­νω­νι­κών επι­δο­μά­των καλύ­πτει τα βασι­κά έξοδα.

«Γνω­ρί­ζου­με ότι οι άνθρω­ποι δυσκο­λεύ­ο­νται, για τον λόγο αυτό προ­σφέ­ρου­με ποσο­στό ρεκόρ οικο­νο­μι­κής βοή­θειας, αξί­ας κατά μέσο όρο 3.300 λιρών (περί­που 3.800 ευρώ) ανά νοι­κο­κυ­ριό», σχο­λί­α­σε εκπρό­σω­πος της υπη­ρε­σί­ας Εργα­σί­ας και Συντά­ξε­ων απα­ντώ­ντας στην έκθεση.

Εξάλ­λου η κυβέρ­νη­ση έχει αυξή­σει τα επι­δό­μα­τα και τις κρα­τι­κές συντά­ξεις ανά­λο­γα με τον πλη­θω­ρι­σμό, αύξη­σε τον κατώ­τα­το μισθό και παρεί­χε στή­ρι­ξη στις οικο­γέ­νειες για την αντι­με­τώ­πι­ση βασι­κών εξό­δων, όπως η ενέρ­γεια και τα τρό­φι­μα, πρό­σθε­σε ο ίδιος.

Ο πλη­θω­ρι­σμός στα τρό­φι­μα ανήλ­θε στο 18,3% τον Μάιο, σύμ­φω­να με τα πιο πρό­σφα­τα επί­ση­μα στοιχεία.

Χθες, Τρί­τη, διευ­θυ­ντές βρε­τα­νι­κών σού­περ μάρ­κετ απέρ­ρι­ψαν τις κατη­γο­ρί­ες ότι επω­φε­λού­νται από την κρί­ση του κόστους ζωής εις βάρος των καταναλωτών.

Οι ραγδαί­ες αυξή­σεις στις τιμές των τρο­φί­μων έχουν προ­κα­λέ­σει τη μεγα­λύ­τε­ρη πίε­ση στο βιο­τι­κό επί­πε­δο των Βρε­τα­νών από τη δεκα­ε­τία του 1950 και έχουν εγεί­ρει ερω­τή­μα­τα για το ποιος ευθύ­νε­ται. Συν­δι­κά­τα και πολι­τι­κοί έχουν κατη­γο­ρή­σει τα σού­περ μάρ­κετ για απλη­στία, εκτι­μώ­ντας ότι καθυ­στε­ρούν να περά­σουν στους κατα­να­λω­τέ­ςτις μειώ­σεις στις τιμές παραγωγού.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο