Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Γαλλία: Ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών καταγράφονται τον Σεπτέμβριο

Το καλο­καί­ρι τελεί­ω­σε, αλλά ασυ­νή­θι­στη ζέστη εξα­κο­λου­θεί να επι­κρα­τεί σε μεγά­λο μέρος της Γαλ­λί­ας αυτήν την εβδο­μά­δα, με το θερ­μό­με­τρο να αγγί­ζει σχε­δόν τους 39 βαθ­μούς Κελ­σί­ου στο κεντρο­δυ­τι­κό τμή­μα της χώρας χθες, Δευ­τέ­ρα, και να ανα­μέ­νε­ται να φτά­σει σήμε­ρα τους 35 ή 36 βαθ­μούς στο κεντρι­κό και το νοτιο­δυ­τι­κό τμή­μα της.

“Με μέση θερ­μο­κρα­σία στη Γαλ­λία 25,1 βαθ­μών Κελ­σί­ου (εθνι­κός δεί­κτης θερ­μό­τη­τας, ο μέσος όρος των θερ­μο­κρα­σιών τη νύχτα και την ημέ­ρα σε ένα σύνο­λο αντι­προ­σω­πευ­τι­κών σταθ­μών της μητρο­πο­λι­τι­κής Γαλ­λί­ας), η Δευ­τέ­ρα 4 Σεπτεμ­βρί­ου του 2023 ήταν η πιο ζεστή ημέ­ρα που έχει παρα­τη­ρη­θεί Σεπτέμ­βριο, καταρ­ρί­πτο­ντας το προη­γού­με­νο ρεκόρ των 24,7 βαθ­μών Κελ­σί­ου της 4ης Σεπτεμ­βρί­ου του 1949”, ανα­φέ­ρει η Météo-France.


Στο άκρο της Βρε­τά­νης, στη δυτι­κή Γαλ­λία, η Βρέ­στη έζη­σε την πιο ζεστή ημέ­ρα της στη διάρ­κεια του 2023, με το θερ­μό­με­τρο να δεί­χνει 30,6 βαθ­μούς Κελ­σί­ου, επι­βε­βαί­ω­σε η δημό­σια υπη­ρε­σία, καταρ­ρί­πτο­ντας τα ρεκόρ.

Στο Παρί­σι η θερ­μο­κρα­σία ανερ­χό­ταν χθες σε 31,5 βαθ­μούς Κελ­σί­ου, κατά την τρί­τη συνα­πτή ημέ­ρα που το θερ­μό­με­τρο ξεπερ­νού­σε τους 30 βαθ­μούς Κελ­σί­ου, ενώ και την υπό­λοι­πη εβδο­μά­δα ανα­μέ­νε­ται να κάνει την ίδια ζέστη: 34 βαθ­μοί Κελ­σί­ου προ­βλέ­πο­νται για σήμε­ρα το από­γευ­μα, με την σημε­ρι­νή ημέ­ρα να ανα­μέ­νε­ται να είναι η πιο ζεστή της εβδομάδας.

Ρεκόρ θερ­μο­κρα­σιών για Σεπτέμ­βριο κατα­γρά­φη­καν χθες και στο Πουα­τιέ, στην κεντρο­δυ­τι­κή Γαλ­λία, όπου το θερ­μό­με­τρο έφτα­σε τους 37 βαθ­μούς Κελ­σί­ου, την Εξ-αν-Προ­βάνς, στη νοτιο­α­να­το­λι­κή, που κατέ­γρα­ψε 35,1 βαθ­μούς ή την Μπουρζ, στην κεντρι­κή, όπου το θερ­μό­με­τρο έδει­χνε 36 βαθ­μούς, σύμ­φω­να με προ­σω­ρι­νά στοιχεία.

Στο Μον­μο­ρι­γιόν, στο γεω­γρα­φι­κό δια­μέ­ρι­σμα της Βιέν, στην κεντρο­δυ­τι­κή Γαλ­λία, η θερ­μο­κρα­σία έφτα­σε τους 38,8 βαθ­μούς Κελ­σί­ου, καταρ­ρί­πτο­ντας το προη­γού­με­νο ρεκόρ που είχε κατα­γρα­φεί μόλις πέρυσι.

Σήμε­ρα οι μέγι­στες θερ­μο­κρα­σί­ες που ανα­μέ­νο­νται θα κυμαί­νο­νται μετα­ξύ 30 και 34 βαθ­μών Κελ­σί­ου σχε­δόν σε όλη τη χώρα.

Η αξιο­ση­μεί­ω­τη αυτή ζέστη για την επο­χή του φθι­νο­πώ­ρου συνά­δει με τις παρα­τη­ρή­σεις των κλι­μα­το­λό­γων, σύμ­φω­να με τους οποί­ους οι κλι­μα­τι­κές αλλα­γές που οφεί­λο­νται στην ανθρώ­πι­νη δρα­στη­ριό­τη­τα όχι μόνον αυξά­νουν την σοβα­ρό­τη­τα των κυμά­των καύ­σω­να, αλλά και την πρώ­ι­μη ή την καθυ­στε­ρη­μέ­νη έλευ­σή τους.

Ο και­ρός δεν ανα­μέ­νε­ται να δρο­σί­σει πριν από την Κυριακή.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο