Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Γαλλία: Τρίτη συνεχόμενη νύχτα χάους και επεισοδίων

Η Γαλ­λία βίω­σε τρί­το συνε­χό­με­νο βρά­δυ χάους και επει­σο­δί­ων σε αρκε­τές πόλεις της τη νύχτα της Πέμ­πτης προς Παρα­σκευή, μετά τον θάνα­το εφή­βου σε προ­ά­στιο του Παρι­σιού από σφαί­ρα αστυ­νο­μι­κού, σε βάρος του οποί­ου απαγ­γέλ­θη­καν κατη­γο­ρί­ες για ανθρω­πο­κτο­νία από πρόθεση.

Ο Ναέλ, 17 ετών, σκο­τώ­θη­κε από σφαί­ρα που τον χτύ­πη­σε στον θώρα­κα κατά τη διάρ­κεια ελέγ­χου από δυο μοτο­σι­κλε­τι­στές της αστυ­νο­μί­ας, αφού «αρνή­θη­κε να υπα­κού­σει», στη Ναντέρ, δυτι­κό προ­ά­στιο της γαλ­λι­κής πρωτεύουσας.

Στη Γαλ­λία, το όριο ηλι­κί­ας για την από­κτη­ση άδειας οδή­γη­σης είναι τα 18 έτη.

Όπως δεί­χνει βίντεο την αυθε­ντι­κό­τη­τα του οποί­ου επα­λή­θευ­σαν το Γαλ­λι­κό Πρα­κτο­ρείο και άλλα ΜΜΕ, ο ένας από τους αστυ­νο­μι­κούς τον σημά­δε­ψε με το υπη­ρε­σια­κό του όπλο, κατό­πιν τον πυρο­βό­λη­σε σχε­δόν εξ επαφής.

Ο θάνα­τος του εφή­βου είχε ήδη πυρο­δο­τή­σει ταρα­χές για δύο νύχτες, κυρί­ως στα προ­ά­στια της γαλ­λι­κής πρω­τεύ­ου­σας, και το σενά­ριο επα­να­λή­φθη­κε τη νύχτα, παρά την πορεία που έγι­νε χθες Πέμ­πτη και οι αρχές εξέ­φρα­ζαν ελπί­δες πως θα ηρε­μού­σε τα πνεύματα.

Ως τις 02:30 [σ.σ. τοπι­κή ώρα· 03:30 ώρα Ελλά­δας], οι δυνά­μεις επι­βο­λής της τάξης είχαν προ­χω­ρή­σει σε του­λά­χι­στον 328 προ­σα­γω­γές σε εθνι­κή κλί­μα­κα, σύμ­φω­να με το περι­βάλ­λον του υπουρ­γού Εσω­τε­ρι­κών Ζεράλντ Νταρμανέν.

Η μητέ­ρα του θύμα­τος, πάνω σε αυτο­κί­νη­το, φορώ­ντας μπλου­ζά­κι με το σύν­θη­μα «Δικαιο­σύ­νη για τον Ναέλ», ήταν στην κεφα­λή της πορεί­ας που ξεκί­νη­σε από τη Ναντέρ, με τη συμ­με­το­χή περί­που 6.200 ανθρώ­πων, σύμ­φω­να με πηγή του Γαλ­λι­κού Πρα­κτο­ρεί­ου στην αστυ­νο­μία. Η πορεία πήγε ως τον τόπο της τρα­γω­δί­ας, όπου τηρή­θη­κε ενός λεπτού σιγή.

Όμως η δια­δή­λω­σε ολο­κλη­ρώ­θη­κε με σύγ­χυ­ση, επει­σό­δια, ρίψεις δακρυ­γό­νων και πυρο­τε­χνη­μά­των, κάποιες πυρ­κα­γιές κι ένα ακί­νη­το να κατα­στρέ­φε­ται. Του­λά­χι­στο ένα υπο­κα­τά­στη­μα τρά­πε­ζας υπέ­στη μεγά­λες υλι­κές φθο­ρές και οχή­μα­τα πυρπολήθηκαν.

Κίνδυνος «γενίκευσης»

Σύμ­φω­να με ενη­με­ρω­τι­κό σημεί­ω­μα της υπη­ρε­σί­ας πλη­ρο­φο­ριών, στο οποίο ανα­φέρ­θη­κε αστυ­νο­μι­κή πηγή του AFP, τα βίαια επει­σό­δια ενδέ­χε­ται να «γενι­κευ­τούν» τα «επό­με­να βρά­δια», με «στο­χευ­μέ­νες ενέρ­γειες ενα­ντί­ον των δυνά­με­ων επι­βο­λής της τάξης, συμ­βό­λων του κρά­τους ή της κρα­τι­κής εξουσίας».

Στο Πο (νοτιο­δυ­τι­κά) κυρί­ως, εκσφεν­δο­νί­στη­κε κοκτέιλ μολό­τοφ ενα­ντί­ον αστυ­νο­μι­κού τμήματος.

Στο ίδιο το Παρί­σι, στις περί­φη­μες Αλ [σ.σ. Halles, η ιστο­ρι­κή κεντρι­κή αγο­ρά τρο­φί­μων της μεγα­λού­πο­λης], καθώς και στην οδό Ριβο­λί, που οδη­γεί στο μου­σείο του Λού­βρου, ορι­σμέ­να κατα­στή­μα­τα «βαν­δα­λί­στη­καν», «λεη­λα­τή­θη­καν» και «πυρ­πο­λή­θη­καν», διευ­κρί­νι­σε ανώ­τε­ρος αξιω­μα­τι­κός της γαλ­λι­κής αστυνομίας.

Του­λά­χι­στον τρεις δήμοι κοντά στην πρω­τεύ­ου­σα απο­φά­σι­σαν να κηρύ­ξουν απα­γό­ρευ­ση νυχτε­ρι­νής κυκλο­φο­ρί­ας, ως και πολυ­ή­με­ρη, στο σύνο­λο της επι­κρά­τειάς τους ή σε κάποιες συνοι­κί­ας, για όλους ή μόνο τους ανήλικους.

Ο δήμος της Κλα­μάρ και της Κομπιέν επέ­βα­λαν έτσι απα­γό­ρευ­ση κυκλο­φο­ρί­ας από τις 21:00 ως τις 06:00 [22:00–07:00 ώρες Ελλάδας].

Στη Λίλη (βόρεια), δημαρ­χείο λαϊ­κής νότιας συνοι­κί­ας πυρ­πο­λή­θη­κε και άλλο ένα, σε ανα­το­λι­κό προ­ά­στιο της πόλης, υπέ­στη υλι­κές φθορές.

Στα προ­ά­στια του Παρι­σιού, λεω­φο­ρεία και τραμ στα­μά­τη­σαν να κυκλο­φο­ρούν χθες στις 21:00 [22:00].

Ο υπουρ­γός Εσω­τε­ρι­κών Νταρ­μα­νέν είχε αναγ­γεί­λει νωρί­τε­ρα χθες πως θα κινη­το­ποιού­νταν 40.000 αστυ­νο­μι­κοί και χωρο­φύ­λα­κες, οι 5.000 στο Παρί­σι, ένα­ντι 2.000 την προηγουμένη.

Σύμ­φω­να με πηγή του Γαλ­λι­κού Πρα­κτο­ρεί­ου στην αστυ­νο­μία, η RAID και η GIGN, μονά­δες των ειδι­κών δυνά­με­ων αντί­στοι­χα της αστυ­νο­μί­ας και της χωρο­φυ­λα­κής, ανα­πτύ­χθη­καν σε μεγά­λες πόλεις όπως η Του­λού­ζη (νοτιο­δυ­τι­κά), η Μασ­σα­λία (νοτιο­α­να­το­λι­κά), η Λιόν (νοτιο­α­να­το­λι­κά), η Λίλη (βόρεια) και η Μπορ­ντό (νοτιο­δυ­τι­κά).

Απαγγελία κατηγοριών

Η κυβέρ­νη­ση του προ­έ­δρου Εμα­νου­έλ Μακρόν δια­βε­βαί­ω­σε πως η επι­βο­λή εθνι­κής κατά­στα­σης έκτα­κτης ανά­γκης, όπως απαι­τούν φωνές που υψώ­θη­καν στην άκρα δεξιά, είναι «επι­λο­γή που δεν εξε­τά­ζε­ται σήμερα».

Η υπό­θε­ση ανα­ζω­πύ­ρω­σε τη δημό­σια συζή­τη­ση για το πώς δρουν οι δυνά­μεις επι­βο­λής της τάξης στη Γαλ­λία: το 2022, κατα­γρά­φτη­καν δεκα­τρείς θάνα­τοι κατά τη διάρ­κεια ελέγ­χων της αστυ­νο­μί­ας σε δρό­μους έπει­τα από «άρνη­ση συμ­μόρ­φω­σης», αριθ­μός άνευ προη­γου­μέ­νου στη χώρα.

«Δεν είμαι οργι­σμέ­νη με την αστυ­νο­μία, δεν είμαι οργι­σμέ­νη παρά ενα­ντί­ον ενός ανθρώ­που: αυτού που πήρε τη ζωή του γιου μου», είπε η Μ.Μ., η μητέ­ρα του Ναέλ, σε συνέ­ντευ­ξή της που μετα­δό­θη­κε χθες βρά­δυ από το τηλε­ο­πτι­κό δίκτυο France 5.

Η εισαγ­γε­λία «θεω­ρεί ότι δεν συνέ­τρε­χαν» συν­θή­κες οι οποί­ες θα μπο­ρού­σαν να δικαιο­λο­γή­σουν «την οπλο­χρη­σία» του αστυ­νο­μι­κού που πυρο­βό­λη­σε τον έφη­βο, τόνι­σε χθες το πρωί ο εισαγ­γε­λέ­ας της Ναντέρ, ο Πασκάλ Πρας.

«Τα πρώ­τα» και «τα τελευ­ταία» λόγια του αστυ­νο­μι­κού, που παρα­μέ­νει προ­φυ­λα­κι­σμέ­νος, είναι πως ζητά­ει συγ­γνώ­μη από την οικο­γέ­νεια, δήλω­σε χθες ο συνή­γο­ρός του Λοράν-Φρανκ Γενάρ στο τηλε­ο­πτι­κό δίκτυο BFMTV, επι­μέ­νο­ντας στο ότι ο εντο­λέ­ας του «δεν ήθε­λε να σκοτώσει».

Σε βάρος του απαγ­γέλ­θη­καν κατη­γο­ρί­ες για ανθρω­πο­κτο­νία και δια­τά­χθη­κε να παρα­μεί­νει προ­φυ­λα­κι­σμέ­νος, σύμ­φω­να με δελ­τίο Τύπου της εισαγγελίας.

Η τρα­γω­δία έγι­νε κατά τη διάρ­κεια ελέγ­χου της τρο­χαί­ας στο όχη­μα που οδη­γού­σε ο Ναέλ, γνω­στός στη δικαιο­σύ­νη διό­τι είχε «αρνη­θεί να υπα­κού­σει» σε εντο­λή οργά­νου της τάξης και στο παρελ­θόν και για παρα­βά­σε­ων του κώδι­κα οδι­κής κυκλο­φο­ρί­ας. Επρό­κει­το να προ­σα­χθεί σε δικα­στή­ριο ανη­λί­κων τον Σεπτέμβριο.

Και στο Βέλγιο

Στη Μασ­σα­λία, εκα­το­ντά­δες δια­δη­λω­τές συγκρού­στη­καν χθες βρά­δυ με την αστυ­νο­μία, κατα­στή­μα­τα λεη­λα­τή­θη­καν και 14 άνθρω­ποι προσήχθησαν.

Στη Γκρε­νόμπλ, λεω­φο­ρείο δέχθη­κε βρο­χή πυρο­τε­χνη­μά­των και υπάλ­λη­λοι τοπι­κής εται­ρεί­ας μετα­φο­ρών στα­μά­τη­σαν τη δουλειά.

Επει­σό­δια ξέσπα­σαν επί­σης στην πρω­τεύ­ου­σα του Βελ­γί­ου, τις Βρυ­ξέλ­λες, όπου η αστυ­νο­μία έκα­νε λόγο για περί­που 30 προ­σα­γω­γές το βρά­δυ. Συγκοι­νω­νί­ες ανε­στά­λη­σαν. Βελ­γι­κά μέσα ενη­μέ­ρω­σης μετέ­δω­σαν πλά­να στα οποία εικο­νί­ζε­ται αυτο­κί­νη­το στις φλόγες.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο