Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Γερμανία: μαζικές απελάσεις μεταναστών ante portas; — Μυστικές συναντήσεις AfD με νεοναζί

Η “εναλ­λα­κτι­κή ” Alternative für Deutschland _AfD, το κόμ­μα, που ιδρύ­θη­κε το 2014 από κάποιον καθη­γη­τή Οικο­νο­μι­κών του Πανε­πι­στη­μί­ου του Αμβούρ­γου και προ­σέλ­κυ­σε τους απο­γοη­τευ­μέ­νους των παρα­δο­σια­κών κομ­μά­των και κυρί­ως της CDU (Χρι­στια­νο­δη­μο­κρα­τι­κή Ένω­ση της Γερ­μα­νί­ας _Christlich Demokratische Union Deutschlands) και πάλι αιχ­μή δόρα­τος ενά­ντια στους μετα­νά­στες, στην πρώ­ην ατμο­μη­χα­νή της Ευρώπης.

Σύμ­φω­να με, σχε­δόν όλα τα ειδη­σε­ο­γρα­φι­κά πρα­κτο­ρεία …ANSA, BBC, the_guardian, reuters, Le Monde.fr, αλλά και το Ευρω­παϊ­κό Συμ­βού­λιο για τους Πρό­σφυ­γες _European Council on Refugees and Exiles, έντο­νη ανη­συ­χία μετα­ξύ του πλη­θυ­σμού με μετα­να­στευ­τι­κό υπό­βα­θρο (πολ­λοί από αυτούς είναι Γερ­μα­νοί πολί­τες) έχουν προ­κα­λέ­σει οι πρό­σφα­τες απο­κα­λύ­ψεις σχε­τι­κά με σχέ­διο διά της βίας μαζι­κών απε­λά­σε­ων — το οποίο φέρε­ται να απερ­γά­ζε­ται η Εναλ­λα­κτι­κή για τη Γερ­μα­νία (AfD) σε συνερ­γα­σία με νεο­να­ζι­στι­κές οργανώσεις.

Σε έρευ­να του Ινστι­τού­του infratest-dimap για λογα­ρια­σμό της εκπο­μπής «Panorama» του πρώ­του κανα­λιού της γερ­μα­νι­κής δημό­σιας τηλε­ό­ρα­σης ARD, το 51% των ερω­τη­θέ­ντων με μετα­να­στευ­τι­κό υπό­βα­θρο δήλω­σε ότι αυτά τα σχέ­δια προ­κα­λούν «μεγά­λο» ή «πολύ μεγά­λο» φόβο. Το ίδιο όμως δηλώ­νει και το 48% των ερω­τη­θέ­ντων χωρίς ξένες ρίζες… Στα ανα­το­λι­κά κρα­τί­δια ο φόβος είναι ελα­φρώς μεγα­λύ­τε­ρος (49%) από ό,τι στα δυτι­κά (42%) και πιο έντο­νος μετα­ξύ των υπο­στη­ρι­κτών των Πρα­σί­νων (69%) και του Σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κού Κόμ­μα­τος (SPD) με 61%. Το χαμη­λό­τε­ρο ποσο­στό ανη­συ­χί­ας (8%) δια­πι­στώ­νε­ται μετα­ξύ εκεί­νων που υπο­στη­ρί­ζουν την AfD. Επι­πλέ­ον, το 76% από αυτούς απα­ντά ότι αισθά­νε­ται «λίγο» ή «καθό­λου» φόβο για το ενδε­χό­με­νο εφαρ­μο­γής τέτοιου σχεδίου.

Σύμ­φω­να με το Ριζο­σπά­στη της 6ης Φλε­βά­ρη, συνε­χί­ζο­νται για δεύ­τε­ρο μήνα οι δια­δη­λώ­σεις που διορ­γα­νώ­νο­νται από σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κά κόμ­μα­τα και διά­φο­ρες οργα­νώ­σεις κατά του εθνι­κι­στι­κού — νεο­να­ζι­στι­κού κόμ­μα­τος Εναλ­λα­κτι­κή για τη Γερ­μα­νία (AfD), ενώ παράλ­λη­λα βρί­σκο­νται σε εξέ­λι­ξη διερ­γα­σί­ες ανα­μόρ­φω­σης του πολι­τι­κού σκη­νι­κού στη Γερ­μα­νία: το Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κο 3–4 Φλε­βά­ρη, περισ­σό­τε­ροι από 150.000 στο Βερο­λί­νο και δεκά­δες χιλιά­δες σε άλλες πόλεις δια­δή­λω­σαν με κεντρι­κό σύν­θη­μα: «Εμείς είμα­στε το ανά­χω­μα!». Τις συγκε­ντρώ­σεις «χαι­ρέ­τι­σε» και ο καγκε­λά­ριος, Ολ. Σολτς, ενώ συμ­με­τεί­χαν στε­λέ­χη και υπουρ­γοί των Σοσιαλδημοκρατών.

Οι μαζι­κές δια­μαρ­τυ­ρί­ες κατά της AfD πυρο­δο­τή­θη­καν στις αρχές του έτους, έπει­τα από απο­κά­λυ­ψη του ιστο­τό­που «Correctiv» περί συνά­ντη­σης στε­λε­χών του κόμ­μα­τος με νεο­να­ζι­στι­κές οργα­νώ­σεις, με θέμα την εκπό­νη­ση σχε­δί­ου μαζι­κών βίαιων απε­λά­σε­ων μετα­να­στών «που δεν έχουν ενσω­μα­τω­θεί». Στη συνά­ντη­ση συμ­με­τεί­χαν και μέλη της «Ένω­σης Αξιών», η οποία απο­σχί­στη­κε πρό­σφα­τα από τη CDU ιδρύ­ο­ντας αυτο­τε­λές κόμμα.

Έκτο­τε η AfD παρου­σιά­ζει κάμ­ψη στις δημο­σκο­πή­σεις, παρα­μέ­νο­ντας ωστό­σο δεύ­τε­ρο κόμ­μα, με ποσο­στά στο 19% — 20%. Στο «Πολι­τι­κό Βαρό­με­τρο», για λογα­ρια­σμό του δεύ­τε­ρου κανα­λιού της δημό­σιας τηλε­ό­ρα­σης ZDF, το νέο κόμ­μα «Συμ­μα­χία Ζάρα Βάγκεν­κνεχτ» (BSW), που προ­ήλ­θε από διά­σπα­ση της Αρι­στε­ράς (Linke), συγκε­ντρώ­νει 6% (άνο­δος 2% σε σχέ­ση με πριν από δύο βδο­μά­δες). Η Χρι­στια­νι­κή Ενω­ση (CDU/CSU) εμφα­νί­ζε­ται πρώ­τη με 31%, το Σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κό Κόμ­μα (SPD) ακο­λου­θεί τρί­το με 15%, ενι­σχυό­με­νο κατά 2%, ενώ οι Πρά­σι­νοι περιο­ρί­ζο­νται στο 13% (πτώ­ση 1%). Οι Φιλε­λεύ­θε­ροι (FDP) παρα­μέ­νουν στο 4% και η Αρι­στε­ρά στο 3%.

Η δυσα­ρέ­σκεια προς την κυβέρ­νη­ση εξα­κο­λου­θεί να εκφρά­ζε­ται δημο­σκο­πι­κά, με το 66% να εκτι­μά ότι κάνει «κακή δου­λειά» και μόνο το 28% έχει αντί­θε­τη άπο­ψη. Χαμη­λές είναι και οι προσ­δο­κί­ες από ενδε­χό­με­νη κυβέρ­νη­ση με επι­κε­φα­λής τη Χρι­στια­νι­κή Ενω­ση: Μόνο το 31% πιστεύ­ει ότι CDU/CSU «θα τα πήγαι­ναν καλύ­τε­ρα», το 50% θεω­ρεί ότι «δεν θα υπήρ­χε μεγά­λη δια­φο­ρά» και το 15% ανα­μέ­νει επιδείνωση.

Μυστικές συναντήσεις
στελεχών της AfD με νεοναζιστικές οργανώσεις

Μετά τις απο­κα­λύ­ψεις της ιστο­σε­λί­δας ερευ­νη­τι­κής δημο­σιο­γρα­φί­ας «Correctiv» για την μυστι­κή συνά­ντη­ση στε­λε­χών της AfD με νεο­να­ζι­στι­κές οργα­νώ­σεις στο Πότσ­νταμ, το κόμ­μα έλα­βε απο­στά­σεις από τα σχέ­δια «επα­να­με­τα­νά­στευ­σης» και, σε ανα­κοί­νω­σή του, τόνι­σε ότι υπο­στη­ρί­ζει τη «νόμι­μη και σύμ­φω­νη με το Σύνταγ­μα» επι­στρο­φή αλλο­δα­πών οι οποί­οι υπο­χρε­ού­νται να εγκα­τα­λεί­ψουν την Γερ­μα­νία και δεν δικαιού­νται άσυ­λο _«Αντισυνταγματικά αιτή­μα­τα, όπως η απέ­λα­ση Γερ­μα­νών πολι­τών με μετα­να­στευ­τι­κό υπό­βα­θρο, τα απορ­ρί­πτου­με απο­φα­σι­στι­κά», ανέ­φε­ρε το κείμενο.

Παρό­λα αυτά, σε άλλη ανα­κοί­νω­σή της, η AfD έκα­νε λόγο για ανά­γκη απο­μά­κρυν­σης των εμπο­δί­ων για την αφαί­ρε­ση της γερ­μα­νι­κής υπη­κο­ό­τη­τας, κάτι το οποίο ειση­γεί­ται για εγκλη­μα­τί­ες, τρο­μο­κρά­τες και βια­στές με κατα­γω­γή από το εξω­τε­ρι­κό. «Ο αυτο­μα­τι­σμός της μη απέ­λα­σης εγκλη­μα­τιών επει­δή έχουν και γερ­μα­νι­κή υπη­κο­ό­τη­τα, πρέ­πει να καταρ­γη­θεί», δήλω­σε η επι­κε­φα­λής της κοι­νο­βου­λευ­τι­κής Ομά­δας της AfD, Αλίς Βάι­ντελ. Τον περα­σμέ­νο Δεκέμ­βριο, ο Μπγιερν Χέκε, επι­κε­φα­λής της οργά­νω­σης του κόμ­μα­τος στην Θου­ριγ­γία και ένα από τα πλέ­ον ακραία στε­λέ­χη της AfD, δήλω­σε ότι ο ίδιος απο­κα­λεί ακό­μη «ξένους» όσους έχουν λάβει γερ­μα­νι­κή υπη­κο­ό­τη­τα αλλά κατά­γο­νται από το εξω­τε­ρι­κό. «Θα μπο­ρού­σα­με να ζήσου­με χωρίς κανέ­να πρό­βλη­μα με 20–30% λιγό­τε­ρους ανθρώ­πους στη Γερ­μα­νία. Θα ήταν πραγ­μα­τι­κά και καλύ­τε­ρο για το περι­βάλ­λον», πρό­σθε­σε. Όταν ρωτή­θη­κε πάντως από το ARD αν με αυτούς τους αριθ­μούς ανα­φέ­ρε­ται ακρι­βώς στους μετα­νά­στες, το αρνή­θη­κε και έκα­νε λόγο για αριθ­μό ο οποί­ος προ­κύ­πτει από το δημο­γρα­φι­κό πρό­βλη­μα της Γερμανίας.

Η γερ­μα­νι­κή υπη­κο­ό­τη­τα προ­στα­τεύ­ε­ται πάντως ιδιαί­τε­ρα στο Σύνταγ­μα, το οποίο ορί­ζει ότι δεν μπο­ρεί να ανα­κλη­θεί, ακό­μη και στα άτο­μα με διπλή υπη­κο­ό­τη­τα, όπως εξη­γεί ο συνταγ­μα­το­λό­γος Ούλ­ριχ Καρ­πεν­στάιν στο ARD. Μόνο σε εξαι­ρε­τι­κές περι­πτώ­σεις, π.χ. διά­πρα­ξης τρο­μο­κρα­τι­κής ενέρ­γειας στο εξω­τε­ρι­κό, υπάρ­χει η δυνα­τό­τη­τα ανά­κλη­σης της ιθα­γέ­νειας. «Τα σχέ­δια που δια­τυ­πώ­νο­νται είναι σαφώς αντι­συ­νταγ­μα­τι­κά. Για να εφαρ­μο­στούν, θα πρέ­πει να αγνοη­θεί το Σύνταγ­μα, οι διε­θνείς συμ­βά­σεις για την προ­στα­σία των ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των. Και κάτι τέτοιο προ­ϋ­πο­θέ­τει πρα­ξι­κό­πη­μα», τονίζει.

Το 2022 ζού­σαν στην Γερ­μα­νία 23,8 εκα­τομ­μύ­ρια με μετα­να­στευ­τι­κό υπό­βα­θρο, οι οποί­οι αντι­στοι­χούν στις 28,7% του συνο­λι­κού πλη­θυ­σμού της χώρας. Από αυτούς, 12 εκα­τομ­μύ­ρια έχουν γερ­μα­νι­κή υπηκοότητα.

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο