Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Γερμανία: Οργάνωση ακροδεξιών σχεδίαζε κατάλυση του πολιτεύματος και απαγωγή του υπουργού Υγείας

Την απα­γω­γή του υπουρ­γού Υγεί­ας της Γερ­μα­νί­ας Καρλ Λάου­τερ­μπαχ και την ανα­τρο­πή του πολι­τεύ­μα­τος, σχε­δί­α­ζε οργά­νω­ση που εξαρ­θρώ­θη­κε χάρη στην εμπλο­κή μυστι­κού αστυνομικού.

Σύμ­φω­να με ανα­κοί­νω­ση του ομο­σπον­δια­κού δικα­στη­ρί­ου, ειδι­κός αστυ­νο­μι­κός από το Εγκλη­μα­το­λο­γι­κό Τμή­μα της Ρηνα­νί­ας — Παλα­τι­νά­του «συνερ­γα­ζό­ταν» με την εν λόγω οργά­νω­ση κατά το διά­στη­μα Νοεμ­βρί­ου 2021 — Απρι­λί­ου 2022 και συμ­με­τεί­χε στην ανταλ­λα­γή μηνυ­μά­των μετα­ξύ των μελών της στην πλατ­φόρ­μα Telegram.

Οι αρμό­διες υπη­ρε­σί­ες γνω­ρί­ζουν πλέ­ον λεπτο­μέ­ρειες σχε­τι­κά με τα σχέ­δια για μια γενι­κευ­μέ­νη δια­κο­πή ηλε­κτρο­δό­τη­σης διάρ­κειας δύο εβδο­μά­δων, η οποία θα μπο­ρού­σε να οδη­γή­σει σε πρα­ξι­κό­πη­μα και για την απα­γω­γή του κ. Λάου­τερ­μπαχ και μάλι­στα ενώ θα βρι­σκό­ταν καλε­σμέ­νος σε τηλε­ο­πτι­κή εκπο­μπή, μπρο­στά στις κάμε­ρες. Το πρό­σω­πο είχε επι­λε­γεί με «ψηφο­φο­ρία» μετα­ξύ των μελών της ομά­δας και ο υπουρ­γός Υγεί­ας θεω­ρή­θη­κε τότε «ο πιο μιση­τός πολι­τι­κός», κυρί­ως λόγω της πολι­τι­κής του για την πανδημία.

Τέσ­σε­ρα άτο­μα — όλοι Γερ­μα­νοί — που φέρο­νται να εκπο­νού­σαν αυτά τα σχέ­δια, συνε­λή­φθη­σαν τον περα­σμέ­νο Απρί­λιο, αφού ένα από αυτά συνά­ντη­σε τον μυστι­κό αστυ­νο­μι­κό και συζή­τη­σε μαζί του μια συμ­φω­νία για όπλα σε διά­φο­ρα σημεία της χώρας. Τον Οκτώ­βριο συνε­λή­φθη ακό­μη ένα άτο­μο, συντα­ξιού­χος δάσκα­λος από τη Σαξο­νία, με υψη­λή θέση στην οργά­νω­ση. Σε έρευ­νες βρέ­θη­καν και κατα­σχέ­θη­καν πυρο­βό­λα όπλα, πυρο­μα­χι­κά, μετρη­τά, ράβδοι χρυ­σού, αση­μέ­νια νομί­σμα­τα και συνάλ­λαγ­μα, επι­ση­μαί­νει το δικα­στή­ριο στην ανα­κοί­νω­σή του.

Ένας από τους συλ­λη­φθέ­ντες έχει κατα­θέ­σει ότι στα σχέ­δια της ομά­δας περι­λαμ­βα­νό­ταν και η εμφά­νι­ση σωσία για τον ομο­σπον­δια­κό πρό­ε­δρο Φρανκ — Βάλ­τερ Σταϊν­μάιερ και τον καγκε­λά­ριο Όλαφ Σολτς. Επι­πλέ­ον, η οργά­νω­ση θα επι­δί­ω­κε την ανα­γνώ­ρι­σή της στο εξω­τε­ρι­κό, στέλ­νο­ντας εκπρο­σώ­πους με πλοίο στη Βαλ­τι­κή Θάλασ­σα, μέχρι τον ρωσι­κό θύλα­κα του Καλί­νιν­γκραντ, προ­κει­μέ­νου να ζητή­σουν συνά­ντη­ση με τον ρώσο πρό­ε­δρο Βλα­ντί­μιρ Πού­τιν. Το νέο Σύνταγ­μα της Γερ­μα­νί­ας θα βασι­ζό­ταν στο αυτο­κρα­το­ρι­κό σύνταγ­μα του 1871 — χωρίς όμως αυτο­κρά­το­ρα ή βασι­λιά, αλλά με δικαί­ω­μα ψήφου για τις γυναί­κες, «ως δείγ­μα προ­σαρ­μο­γής στη σύγ­χρο­νη εποχή».

Όπως φαί­νε­ται από τα στοι­χεία που έχουν γίνει γνω­στά, η οργά­νω­ση είχε επι­κοι­νω­νία με άτο­μα από την ακρο­δε­ξιά και τη νεο­να­ζι­στι­κή σκη­νή της Γερ­μα­νί­ας, οπα­δούς θεω­ριών συνω­μο­σί­ας και επι­κρι­τές της κυβερ­νη­τι­κής πολι­τι­κής για την παν­δη­μία του κορο­νοϊ­ού. Οι πρώ­τες ευρεί­ες συνα­ντή­σεις είχαν διορ­γα­νω­θεί στη Ρηνα­νία — Παλα­τι­νά­το, στην Έσση και στη Θουριγγία.

Πριν από λίγες ημέ­ρες ανα­νε­ώ­θη­κε η από­φα­ση κρά­τη­σης των υπό­πτων, ενώ η Ομο­σπον­δια­κή Εισαγ­γε­λία επε­ξερ­γά­ζε­ται το κατη­γο­ρη­τή­ριο. Θεω­ρεί­ται πιθα­νό οι κατη­γο­ρί­ες που θα απαγ­γελ­θούν να αφο­ρούν «προ­ε­τοι­μα­σία ακραί­ας προ­δο­τι­κής πρά­ξης», αν και, όπως επι­ση­μαί­νει το πρώ­το κανά­λι της γερ­μα­νι­κής δημό­σιας τηλε­ό­ρα­σης ARD, υπάρ­χουν ακό­μη αμφι­βο­λί­ες σχε­τι­κά με το εάν τα σχέ­δια είχαν συγκε­κρι­με­νο­ποι­η­θεί επαρ­κώς, σε ό,τι αφο­ρά τον χρό­νο, τον τόπο και τα μέσα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο