Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Γερμανικές εκλογές: Ισχνό προβάδισμα για το SPD

Προ­βά­δι­σμα με 26% (+5,5 από το 2017) δίνει στο Σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κό Κόμ­μα (SPD) το δεύ­τε­ρο κανά­λι της γερ­μα­νι­κής δημό­σιας τηλε­ό­ρα­σης ZDF, ένα­ντι ποσο­στού 24,5% (-8,4) της Χρι­στια­νι­κής Ένω­σης (CDU/CSU).

Σύμ­φω­να με τα μέχρι τώρα στοι­χεία κατα­μέ­τρη­σης, οι Πρά­σι­νοι εξα­σφα­λί­ζουν 13,9% (+5), το Κόμ­μα των Φιλε­λευ­θέ­ρων (FDP) 11,7% (+1), η Εναλ­λα­κτι­κή για τη Γερ­μα­νία (AfD) 10,5% (-2,1) και η Αρι­στε­ρά 5% (-4,2).

Αν η τελι­κή εικό­να δεν δια­φο­ρο­ποι­η­θεί ουσια­στι­κά, αριθ­μη­τι­κά του­λά­χι­στον είναι εφι­κτός ένας «μεγά­λος» συνα­σπι­σμός SPD-CDU/CSU, ένας συνα­σπι­σμός «Τζα­μάι­κα» με CDU/CSU, Πρά­σι­νους, FDP, ένας συνα­σπι­σμός «φανά­ρι κυκλο­φο­ρί­ας» με SPD, Πρά­σι­νους, FDP, ενώ δεν είναι εφι­κτός ο συνα­σπι­σμός SPD, Πρα­σί­νων, Αριστεράς.

Το αδελ­φό κόμ­μα του CDU στη Βαυα­ρία, η Χρι­στια­νο­κοι­νω­νι­κή Ένω­ση (CSU) κατέ­γρα­ψε το χει­ρό­τε­ρο απο­τέ­λε­σμα των 70 χρό­νων, κερ­δί­ζο­ντας 32,8%, κατά έξι μονά­δες λιγό­τε­ρο από το 2017.

Μετά την ανα­κοί­νω­ση των exit polls αλλά και των πρώ­των επί­ση­μων απο­τε­λε­σμά­των, αρχί­ζει ένας μαρα­θώ­νιος επα­φών από τις οποί­ες θα ανα­δει­χθεί το επό­με­νο κυβερ­νη­τι­κό σχή­μα στη Γερμανία.

Οι πρώτες δηλώσεις των αρχηγών των κομμάτων

«Δεν μπο­ρού­με να είμα­στε ευχα­ρι­στη­μέ­νοι από το απο­τέ­λε­σμα», δήλω­σε πριν από λίγο ο υπο­ψή­φιος καγκε­λά­ριος της Χρι­στια­νι­κής Ένω­σης ‘Αρμιν Λάσετ, ο οποί­ος απηύ­θυ­νε ωστό­σο έμμε­ση πρό­σκλη­ση προς τους Φιλε­λεύ­θε­ρους (FDP) και τους Πρά­σι­νους για σχη­μα­τι­σμό κυβέρ­νη­σης συνεργασίας.

Σε ό,τι αφο­ρά το δυσμε­νές απο­τέ­λε­σμα, το απέ­δω­σε στην απου­σία «μπό­νους εξου­σί­ας», επει­δή ο αρχη­γός του CDU δεν ήταν και καγκε­λά­ριος, κατα­λο­γί­ζο­ντας εμμέ­σως την ευθύ­νη στην ‘Αγγε­λα Μέρ­κελ. «Η Γερ­μα­νία χρειά­ζε­ται τώρα έναν συνα­σπι­σμό για το μέλ­λον», τόνι­σε και πρό­σθε­σε ότι θα κάνει τα πάντα προ­κει­μέ­νου να σχη­μα­τι­στεί ένας συνα­σπι­σμός υπό την ηγε­σία της Ένωσης.

Από την πλευ­ρά του ο υπο­ψή­φιος καγκε­λά­ριος του Σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κού Κόμ­μα­τος Όλαφ Σολτς δήλω­σε ότι το κόμ­μα του προη­γεί­ται και επο­μέ­νως έχει την εντο­λή σχη­μα­τι­σμού κυβέρνησης.

Ο επι­κε­φα­λής του Κόμ­μα­τος των Φιλε­λεύ­θε­ρων (FDP), Κρί­στιαν Λίντ­νερ, δεν απο­κλεί­ε­ται να έχει τελι­κά τον ρόλο του ρυθ­μι­στή της επό­με­νης κυβέρ­νη­σης. «Οι πολί­τες θέλουν μια κυβέρ­νη­ση του κέντρου», δήλω­σε και εξέ­φρα­σε την ικα­νο­ποί­η­σή του για το απο­τέ­λε­σμα του κόμ­μα­τός του. Η δήλω­σή του ερμη­νεύ­τη­κε από πολ­λούς σχο­λια­στές ως νύξη προς την Χρι­στια­νι­κή Ένωση.

Η επι­κε­φα­λής των Πρα­σί­νων, Ανα­λέ­να Μπέρ­μποκ, σε ερώ­τη­ση για τις ενδε­χό­με­νες επι­λο­γές συνα­σπι­σμού, καθώς επί­σης κατά πόσο το κόμ­μα της κλί­νει  περισ­σό­τε­ρο προς το SPD ή το CDU, δεν έδω­σε συγκε­κρι­μέ­νη απάντηση.

Είπε ότι η ευθύ­νη του κόμ­μα­τός της είναι να δια­σφα­λί­σει ότι τα θέμα­τα του κλί­μα­τος εκπρο­σω­πού­νται επαρ­κώς στην επό­με­νη κυβέρ­νη­ση — και ότι αυτή και ο Χάμπεκ θα επι­κε­ντρω­θούν στο να απα­ντή­σουν σε αυτή την  ερώ­τη­ση: «Πού μπο­ρού­με να αντα­πο­κρι­θού­με σε αυτή τη μεγά­λη ευθύ­νη, την οποία έχου­με όχι μόνο ως κόμ­μα αλλά ως χώρα στον κόσμο;».

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο