Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Για τον Βασίλη Καρρά — Γράφει ο Ειρηναίος Μαράκης 

Η είδη­ση του θανά­του του Βασί­λη Καρ­ρά με βρή­κε στο χρι­στου­γεν­νιά­τι­κο Ηρά­κλειο Κρή­της. Σκέ­φτο­μαι καμιά φορά ότι η ποί­η­ση έχει χάσει το κοι­νό της, αυτό που πρό­σκαι­ρα κέρ­δι­σε στα μετα­πο­λε­μι­κά και πρώ­τα μετα­πο­λι­τευ­τι­κά χρό­νια, για­τί έπα­ψε να είναι αυθε­ντι­κή. Έστω ένα μέρος της, για να είμαι δίκαιος. Δηλα­δή έπα­ψε να είναι ποί­η­ση για τους ανθρώ­πους… Για εκεί­νους που ερω­τεύ­ο­νται, που δίνουν την ψυχή τους σε αγά­πες που ματαιώ­νο­νται για χίλιους λόγους, με ανό­θευ­τα συναι­σθή­μα­τα και με την ελπί­δα ότι το προ­δια­γε­γραμ­μέ­νο τέλος θα αντιστραφεί.

Με πρω­τα­γω­νι­στή τον Βασί­λη και τα τρα­γού­δια του, θυμή­θη­κα ότι έχω κάποιες καλές ιστο­ρί­ες στο σημειω­μα­τά­ριο μου, όπου η μου­σι­κή και τα τρα­γού­δια του στά­θη­καν πιστός φίλος και σύντρο­φος σε διά­φο­ρους ανθρώ­πους. Ιστο­ρί­ες που έζη­σα, ως μέλος σε κάποιες παρέ­ες και ως παρα­τη­ρη­τής,  ιστο­ρί­ες που μου έχουν διη­γη­θεί. Ελπί­ζω να τις κατα­γρά­ψω με την πρώ­τη ευκαι­ρία. Περι­λαμ­βά­νουν ένα χωρι­σμό, μια επα­να­σύν­δε­ση, στιγ­μές σε μπου­ζού­κια, καφε­νεία και σε λεω­φο­ρεία. Σκέ­φτο­μαι ακό­μα ότι και στο λεγό­με­νο… σκυ­λά­δι­κο υπήρ­ξαν ωραί­οι καλ­λι­τέ­χνες. Και δεν μιλάω από την ηθι­κή πλευ­ρά του καλού — κακού κτλ.

Ο Καρ­ράς ήταν ένας από αυτούς. Ίσως ο τελευ­ταί­ος. Με τις αντι­φά­σεις του, φυσι­κά. Αλλά αυτή είναι μια δια­φο­ρε­τι­κή συζή­τη­ση. Με τους φίλους εδώ στον ιστο­ρι­κό Χάν­δα­κα τιμή­σα­με τον Βασί­λη, όπως του έπρε­πε. Στη συνέ­χεια παρα­θέ­τω ένα τρα­γού­δι του από τα παλιά. Σε σύν­θε­ση του Πανα­γιώ­τη Απο­στο­λί­δη και σε μου­σι­κή του Γιώρ­γου Μιλιώ­νη από τον δίσκο Λέγε ότι θες (1991). Εις μνήμην.

ΔΕΣ ΤΙ ΕΜΕΙΝΕ 

Μες στη στα­χτο­θή­κη μου
τσι­γά­ρα σου σβησμένα
είναι ότι απέμεινε
αγά­πη μου από σένα

Τα βλέ­πω και πληγώνομαι
και οι ενο­χές με πνίγουν
κυλούν αργά δυο δάκρυα
και με τις στά­χτες σμίγουν.

Δες τι απέ­μει­νε, δες τι απέμεινε
στά­χτη και δάκρυ ένα έγινε

Μέσα στο συρ­τά­ρι μου
μια φωτογραφία
μου θύμι­σε αγά­πη μου
πως θα ‘σαι πάντα μία

Τη βλέ­πω και πληγώνομαι
μου λεί­πεις και πονάω
και αν έφται­ξα συγ­χώ­ρα με
γύρι­σε σ’ αγαπάω

Δες τι απέ­μει­νε, δες τι απέμεινε
στά­χτη και δάκρυ ένα έγινε

Δες τι απέμεινε

 

Ειρη­ναί­ος Μαρά­κης: «Όλα είναι όπλα»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο