Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Για 8η ημέρα καίει η πυρκαγιά το δάσος της Δαδιάς — Εξακολουθεί να καίει η φωτιά στη Λέσβο

Συνε­χί­ζει να καί­ει για όγδοη ημέ­ρα η φωτιά στη Δαδιά, με το μέτω­πο της πυρ­κα­γιάς να μαί­νε­ται στα νότια και νοτιο­δυ­τι­κά του δάσους. Πυρο­σβέ­στες και κάτοι­κοι δεν έχουν κατα­φέ­ρει ακό­μα να την περιο­ρί­σουν, ενώ σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες έχουν γίνει στά­χτη περισ­σό­τε­ρα από 40.000 στρέμ­μα­τα γης.

Στην Λέσβο, η πυρ­κα­γιά που εκδη­λώ­θη­κε από το πρωί του Σαβ­βά­του σε δασι­κή έκτα­ση στην περιο­χή Λαγκά­δα, κοντά στο χωριό Βρί­σα στη Λέσβο, εξα­κο­λου­θεί να καί­ει, μετά την ανα­ζω­πύ­ρω­ση που σημειώ­θη­κε την Τετάρ­τη και μέχρι στιγ­μής έχει κατα­στρέ­ψει δεκά­δες χιλιά­δες στρέμ­μα­τα, σύμ­φω­να με την πυροσβεστική.

Ολο­νύ­κτια μάχη πυρο­σβε­στών και εθε­λο­ντών τη νύχτα να μην επε­κτα­θεί σε άκαυ­τα τμή­μα­τα, το μεγά­λο μέτω­πο της φωτιάς στη νότια Λέσβο, μετα­ξύ των χωριών Πολι­χνί­του και Βρί­σας. Από τις 6 το πρωί ξεκί­νη­σαν να επι­χει­ρούν ενα­έ­ρια πυρο­σβε­στι­κά μέσα. Με στό­χο να ελεγ­χθεί το μέτω­πο το αργό­τε­ρο μέχρι το μεση­μέ­ρι που ανα­μέ­νο­νται δυνα­τοί άνε­μοι. Ας σημειω­θεί ότι σήμε­ρα λόγω των ισχυ­ρών ανέ­μων που ανα­μέ­νο­νται, η Λέσβος βρί­σκε­ται στην κατη­γο­ρία 4 στον χάρ­τη πρό­βλε­ψης κιν­δύ­νου πυρκαγιάς.

Στο μετα­ξύ, τα μεσά­νυ­χτα απε­γκλω­βί­στη­καν από καιό­με­νη έκτα­ση στη θέση Ρεπά­ντα Πολι­χνί­του, δυο άτο­μα, πατέ­ρας και γιός, που είχαν μετα­βεί σε καλ­λιέρ­γεια και αγροι­κία που διέ­θε­ταν εκεί. Ο απε­γκλω­βι­σμός έγι­νε από στε­λέ­χη της Ομά­δας Πρό­λη­ψης και Κατα­στο­λής της Εγκλη­μα­τι­κό­τη­τας της Υπο­διεύ­θυν­σης Ασφα­λεί­ας Μυτι­λή­νης με τη συν­δρο­μή αστυ­νο­μι­κών του Αστυ­νο­μι­κού Τμή­μα­τος Πολι­χνί­του και στε­λε­χών της Πυρο­σβε­στι­κής Υπη­ρε­σί­ας Μυτιλήνης.

Από την πλευ­ρά τους οι μετε­ω­ρο­λό­γοι προει­δο­ποιούν πως σήμε­ρα Πέμ­πτη και την Παρα­σκευή οι πυρο­με­τε­ω­ρο­λο­γι­κές συν­θή­κες θα είναι επι­κίν­δυ­νες, καθώς τόσο η έλλει­ψη υγρα­σί­ας και οι υψη­λές θερ­μο­κρα­σί­ες όσο και οι ισχυ­ροί άνε­μοι δημιουρ­γούν έναν εκρη­κτι­κό συν­δυα­σμό για την εξά­πλω­ση πυρκαγιών.

Για τις εξε­λί­ξεις στα πύρι­να μέτω­πα ενη­μέ­ρω­σε, μέσω της ΕΡΤ, ο εκπρό­σω­πος Τύπου της Πυρο­σβε­στι­κής, Γιάν­νης Αρτοποιός.

Όπως είπε, η πυρ­κα­γιά στο Σου­φλί του Έβρου είναι οριο­θε­τη­μέ­νη και θα έχου­με αρκε­τά καλύ­τε­ρη εικό­να μέχρι το μεση­μέ­ρι. «Μας προ­βλη­μα­τί­ζουν οι βόρειοι, βορειο­α­να­το­λι­κοί άνε­μοι που ανα­μέ­νε­ται να κάνουν πιο δύσκο­λη την κατά­στα­ση στο Δάσος της Δαδιάς, αλλά έχει απο­τρα­πεί ο κίν­δυ­νος να περά­σει η φωτιά μέσα στον σκλη­ρό πυρή­να του Δάσους» τόνι­σε ο κ. Αρτο­ποιός. Παράλ­λη­λα, εξή­γη­σε ότι έχουν γίνει μεγά­λες δια­νοί­ξεις αντι­πυ­ρι­κών ζωνών για να κρα­τη­θεί η πυρ­κα­γιά στο χώρο που είναι τώρα και να μην περά­σει στη ζώνη Α1.

Στη Λέσβο, σύμ­φω­να με την πρω­ι­νή ανα­φο­ρά, η φωτιά βρί­σκε­ται σε ύφε­ση και η εικό­να είναι πολύ καλύ­τε­ρη από χθες, όταν ο ισχυ­ρός άνε­μος δημιούρ­γη­σε προ­βλή­μα­τα προς το χωριό Βρί­σα, για τους κατοί­κους του οποί­ου εκδό­θη­κε από το 112 μήνυ­μα για απο­μά­κρυν­σή τους. Και στη Μυτι­λή­νη η επι­κιν­δυ­νό­τη­τα για πυρ­κα­γιά είναι μεγά­λη, ενώ προ­βλη­μα­τι­σμός επι­κρα­τεί για τους ισχυ­ρούς ανέ­μους που αναμένονται.

Παράλ­λη­λα, σύμ­φω­να με τον κ. Αρτο­ποιό υπήρ­χε μια έναρ­ξη αγρο­το­δα­σι­κής πυρ­κα­γιάς στο Βρα­χά­σι Λασι­θί­ου, πλη­σί­ον κατοι­κη­μέ­νης περιο­χής, η οποία αντι­με­τω­πί­στη­κε. H πυρ­κα­γιά εκδη­λώ­θη­κε σε χαμη­λή βλά­στη­ση και επι­χεί­ρη­σαν 35 πυρο­σβέ­στες με τρεις ομά­δες πεζο­πό­ρων τμη­μά­των και επτά οχήματα.

Σε εξέ­λι­ξη βρί­σκε­ται φωτιά στην περιο­χή Τσα­κα­τού­ρα Γρε­βε­νών, χωρίς να απει­λεί­ται κατοι­κη­μέ­νη περιο­χή. Επι­χει­ρούν 21 πυρο­σβέ­στες με 2 ομά­δες πεζο­πό­ρων τμη­μά­των, 3 οχή­μα­τα και 1 ελικόπτερο.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο