Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Γιορτάστηκαν τα 500 φύλλα της «ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ» στη Βέροια

Η παρου­σία στους δύσκο­λους και­ρούς για τα ΜΜΕ και ιδιαί­τε­ρα για τον έντυ­πο Τύπο, μια εφη­με­ρί­δας που δια­κη­ρύτ­τει ότι είναι στα­θε­ρά «κοντά στις αγω­νί­ες και του αγώ­νες του λαού» και μάλι­στα εφη­με­ρί­δας επαρ­χια­κής είναι εξαι­ρε­τι­κά δύσκο­λη υπόθεση.

Η κρί­ση, αλλά και η ακο­λου­θου­μέ­νη κυβερ­νη­τι­κή πολι­τι­κή για τα τοπι­κά ΜΜΕ (ουσια­στι­κά έχει καταρ­γη­θεί οποια­δή­πο­τε «διευ­κό­λυν­ση» είχαν, με πρό­σφα­τη την κατάρ­γη­ση της έκπτω­σης στο ταχυ­δρο­μείο) οδή­γη­σε την συντρι­πτι­κή πλειο­ψη­φία τους στο κλείσιμο.

Και όμως η Ημα­θιώ­τι­κη εφη­με­ρί­δα «Η ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ» — όπου εκδό­της – διευ­θυ­ντής είναι ο συνερ­γά­της του atexnos. gr Αλέ­κος Χατζη­κώ­στας όχι μόνο άντε­ξε αλλά και γιόρ­τα­σε πρό­σφα­τα τα 500 φύλ­λα της στα­θε­ρής βδο­μα­διά­τι­κης κυκλο­φο­ρί­ας της.

apops2

Πιο συγκρι­μέ­να ο φιλό­ξε­νος χώρος του φουα­γιέ της Αντω­νιά­δειου Στέ­γης Γραμ­μά­των και Τεχνών στη Βέροια (Καφέ Foyer) απο­δεί­χτη­κε πολύ μικρός για να χωρέ­σει όλους όσους πήραν μέρος στην εκδή­λω­ση (Παρα­σκευή 30/3)  που διορ­γά­νω­σε η εφη­με­ρί­δα «Η ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ» για να γιορ­τά­σει τα 500 φύλ­λα από την έκδο­ση της. Δεκά­δες «ανώ­νυ­μοι» και «επώ­νυ­μοι» πέρα­σαν από το εκεί ευχό­με­νοι επι­τυ­χί­ες και «να τα χιλιά­σει» η εφη­με­ρί­δα μας. Ταυ­τό­χρο­να από­λαυ­σαν βεροιώ­τι­κη πίτα και γλυ­κά (που ετοί­μα­σε οι οικο­γέ­νεια του εκδό­τη και φίλοι), από­λαυ­σαν το κρα­σί και το τσί­που­ρο και συζή­τη­σαν τις τοπι­κές και πανελ­λα­δι­κές εξελίξεις.

apops4

Μετα­ξύ τους εκπρό­σω­ποι μαζι­κών φορέ­ων, δημο­τι­κοί σύμ­βου­λοι, εκπρό­σω­ποι της Τ.Ε Ημα­θί­ας του ΚΚΕ και του Τ.Σ της ΚΝΕ κ.α.

Το μου­σι­κό πρό­γραμ­μα είχε ο Γιάν­νης Δημη­τρί­ου στο πιά­νο και η Μαρία Τζώ­ρου στο τραγούδι.

Κατά τη διάρ­κεια της παρέμ­βα­σης του ο εκδό­της- διευ­θυ­ντής της εφη­με­ρί­δας Αλέ­κος Χατζη­κώ­στας σημεί­ω­σε αφού ανα­φέρ­θη­κε στο ρόλο του τοπι­κού Τύπου και στην ανά­γκη ενί­σχυ­σης του (Η ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ κυκλο­φο­ρεί εδώ και 11 χρό­νια και είναι συν­δρο­μη­τι­κή με έμφα­ση στα ζητή­μα­τα τοπι­κής και όχι μόνο πολι­τι­κής επι­και­ρό­τη­τας, πολι­τι­σμού, τοπι­κής ιστο­ρί­ας, ενώ δια­τη­ρεί στα­θε­ρά «ελεύ­θε­ρο βήμα» για τους ανα­γνώ­στες της) ανά­με­σα στ’ άλλα:

apops5

«Πώς πέρα­σε ο καιρός;Τότε πριν 11 χρό­νια, όταν ξεκι­νού­σε «Η ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ» με όνει­ρα και ελπίδες .

Τότε που έδι­νε την υπό­σχε­ση ότι «θα είναι κοντά στις αγω­νί­ες και τους αγώ­νες του λαού της Ημαθίας».

Τότε που είχε υπο­σχε­θεί ότι θα είναι «πολι­τι­κή- πολι­τι­στι­κή εφη­με­ρί­δα» που δεν θα διστά­ζει να τα «βάζει»με την εκά­στο­τε εξουσία.

Τότε που χωρίς αρχι­κό κεφά­λαιο, ούτε και «στη­ρί­ξεις κάτω από το τρα­πέ­ζι» ξεκι­νού­σε το ταξί­δι σε κάθε άλλο παρά ήρε­μες θάλασσες.

Και ήλθε η κρί­ση, με απο­τέ­λε­σμα να κλεί­σουν δύο καθη­με­ρι­νές και αρκε­τές εβδο­μα­διαί­ες εφη­με­ρί­δες στο νομό μας, και εκα­το­ντά­δες σε ολό­κλη­ρη την Ελλάδα.

apops5

Αντέ­ξα­με. Όχι για­τί είχα­με «μυστι­κά κον­δύ­λια» κάθε άλλο μάλι­στα, αλλά για­τί στη­ρι­χτή­κα­με όλα αυτά τα χρό­νια στους ανα­γνώ­στες μας, χωρίς να τους κοροϊ­δέ­ψου­με για κάτι που δεν ήμασταν.
Από την πρώ­τη στιγ­μή ξεκα­θα­ρί­σα­με  προς  όλες  τις  κατευ­θύν­σεις ότι δεν θέλου­με ως εφη­με­ρί­δα να είμα­στε “μία από τα ίδια”. Αυτό εκφρά­στη­κε και από την επι­λο­γή μας να μην στη­ρί­ζου­με την ύπαρ­ξη της στο κρα­τι­κό χρή­μα (μέσω της κρα­τι­κής δια­φή­μι­σης) αλλά ούτε και στις τοπι­κές αρχές (μέσω των κατα­χω­ρή­σε­ων τους). Η επι­λο­γή μας ως καθα­ρά συν­δρο­μη­τι­κή εφη­με­ρί­δα ήθε­λε  και  μ’ αυτό τον τρό­πο να κατα­δεί­ξει ότι  δεν  έχου­με κανε­νός είδους εξάρ­τη­ση παρά μόνο από τους συν­δρο­μη­τές μας.

apops6

Από την αρχή είχα­με στα­θε­ρή ιδε­ο­λο­γι­κή – πολι­τι­κή γραμ­μή πλεύ­σης και θεώ­ρη­σης των γεγο­νό­των, χωρίς όμως να «κιτρι­νί­ζου­με», χωρίς κού­φιες εντυ­πώ­σεις, με την καλ­λιέρ­γεια του κρι­τι­κού λόγου αλλά και της αντι­πα­ρά­θε­σης με βάση αρχές και επι­χει­ρή­μα­τα. Ταυ­τό­χρο­να προ­βάλ­λα­με στο μέτρο του δυνα­τού όλες τις από­ψεις (από δελ­τία Τύπου μέχρι συνε­ντεύ­ξεις) χωρίς να ζητή­σου­με από κανέ­ναν ανταλλάγματα!

Προ­σπα­θή­σα­με να οικο­δο­μή­σου­με μία στα­θε­ρή σχέ­ση με τους ανα­γνώ­στες μας –κρα­τώ­ντας παράλ­λη­λα για 10 χρό­νια τη συν­δρο­μή μας (ουσια­στι­κά τον μονα­δι­κό μας οικο­νο­μι­κό πόρο) στα­θε­ρή στα 35 ευρώ, παρά το γεγο­νός ότι το κόστος έκδο­σης και απο­στο­λής αυξή­θη­κε δρα­μα­τι­κά. Προ­σπα­θή­σα­με κάθε χρο­νιά να προ­σθέ­του­με και κάτι όσον αφο­ρά κυρί­ως την ουσία της παρέμ­βα­σής της στα τοπι­κά και πανελ­λα­δι­κά κοι­νω­νι­κά – πολι­τι­κά δρώμενα.

apops7

Το  ξέρου­με ότι έχου­με πολ­λές ακό­μη αδυ­να­μί­ες να ξεπε­ρά­σου­με. Θα συνε­χί­σου­με όμως την ίδια γραμ­μή πλεύ­σης. Σε και­ρούς εξαι­ρε­τι­κά δύσκο­λους για την έντυ­πη ενη­μέ­ρω­ση θα βαδί­σου­με και πάλι «κόντρα στο ρέμα».

Αγα­πη­τοί ανα­γνώ­στες πιστεύ­ου­με ότι θα συνε­χί­σε­τε μαζί μας το όμορ­φο αυτό ταξί­δι, ώστε μαζί να γιορ­τά­σου­με τα 1.000 φύλλα!»

apops8

apops3

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο