Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Παιδική φτώχεια στη Βρετανία: “Τα παιδιά μου είναι χλωμά, η κατάσταση των δοντιών τους είναι κακή, έχουν αδυνατίσει τα μαλλιά τους και είναι πιο αδύνατα”

Η ακραία παι­δι­κή φτώ­χεια επι­δει­νώ­νε­ται στην Βρε­τα­νία, με πολ­λά σχο­λεία να ανα­γκά­ζο­νται να καλύ­ψουν τα κενά που αφή­νουν οι περι­κο­πές στους προ­ϋ­πο­λο­γι­σμούς των τοπι­κών συμ­βου­λί­ων και των κοι­νω­νι­κών υπη­ρε­σιών, σύμ­φω­να με διευ­θυ­ντές σχο­λεί­ων της χώρας, που μετέ­χουν σε διά­σκε­ψη της Εθνι­κής Ένω­σης Παι­δεί­ας (NEU), η οποία διε­ξά­γε­ται κατά τη διάρ­κεια του Καθο­λι­κού Πάσχα στο Μπράιτον.

Κάποιοι από τους πιο φτω­χούς τους μαθη­τές δεί­χνουν τώρα πιο αδύ­να­τοι και χλω­μοί, σημεί­ω­σαν ορι­σμέ­νοι επι­κε­φα­λής σχο­λεί­ων δια­φό­ρων περιο­χών της Αγγλί­ας και της Ουα­λί­ας σε συνέ­ντευ­ξη Τύπου που παρα­χώ­ρη­σαν κατά την ετή­σια σύνο­δο τους.

“Τα παι­διά μου είναι χλω­μά, η κατά­στα­ση των δοντιών τους είναι κακή, έχουν αδυ­να­τί­σει τα μαλ­λιά τους και είναι πιο αδύ­να­τα”, δήλω­σε ένας από αυτούς.

Επι­κε­φα­λής σχο­λεί­ων σε υπο­βαθ­μι­σμέ­νες περιο­χές της Αγγλί­ας, της Ουα­λί­ας και της Βόρειας Ιρλαν­δί­ας σημεί­ω­σαν μάλι­στα ότι ανα­γκά­ζο­νται να προ­σφέ­ρουν βασι­κές υπη­ρε­σί­ες, όπως το πλύ­σι­μο των σχο­λι­κών ποδιών για μαθη­τές που προ­έρ­χο­νται από φτω­χές οικο­γέ­νειες, όπως και να πλη­ρώ­νουν ακό­μη και για την παρο­χή οικο­νο­μι­κών και άλλων συμ­βου­λευ­τι­κών υπη­ρε­σιών για τους γονείς.

Οι διευ­θυ­ντές αυτοί σχο­λεί­ων θέλη­σαν να φωτί­σουν στη συνέ­ντευ­ξη Τύπου που παρα­χώ­ρη­σαν τα θέμα­τα που αντι­με­τω­πί­ζει ένας αυξα­νό­με­νος αριθ­μός παι­διών που μεγα­λώ­νει σε συν­θή­κες φτώ­χειας και το πόσο αυτό επη­ρε­ά­ζει την εκπαί­δευ­σή τους. Οι ίδιοι γνω­στο­ποί­η­σαν εξάλ­λου ότι τακτι­κά προ­σφέ­ρουν είδη προ­σω­πι­κής υγιει­νής στους μαθη­τές, όπως επί­σης ότι αγο­ρά­ζουν για κάποια παι­διά παπού­τσια και πανω­φό­ρια τον χει­μώ­να, ενώ σε ορι­σμέ­νες περι­πτώ­σεις προ­σφέ­ρουν και δάνεια έκτα­κτης ανά­γκης σε μετρη­τά σε οικογένειες.

Οι Δευ­τέ­ρες είναι συνή­θως οι χει­ρό­τε­ρες μέρες, τόνι­σαν, καθώς τα παι­διά επι­στρέ­φουν στο σχο­λείο πει­να­σμέ­να και κου­ρα­σμέ­να έπει­τα από ένα Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κο με λίγο φαγη­τό.

Η πεί­να είναι ιδιαί­τε­ρα εμφα­νής μετά το Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κο, δήλω­σε η Λιν, μια διευ­θύ­ντρια σχο­λεί­ου σε πρώ­ην βιο­μη­χα­νι­κή πόλη της Κάμπρια, η οποία δεν θέλη­σε να απο­κα­λύ­ψει το επώ­νυ­μό της για να μην αισθαν­θούν ντρο­πή οι οικο­γέ­νειες της σχο­λι­κής της κοι­νό­τη­τας.

“Τα παι­διά γεμί­ζουν τις τσέ­πες τους με φαγη­τό. Σε ορι­σμέ­νους θεσμούς αυτό θα μπο­ρού­σε να ονο­μα­στεί κλο­πή. Εμείς το ονο­μά­ζου­με επι­βί­ω­ση”, σημείωσε.

“Αυτό που παρα­τη­ρείς πραγ­μα­τι­κά είναι η χλω­μά­δα, η ωχρό­τη­τα”, δήλω­σε και μια άλλη διευ­θύ­ντρια, η Λουίζ Ρέγκαν, ενός σχο­λεί­ου στο Νοτιγ­χαμ­σάιρ, για να προ­σθέ­σει και αυτή: “Το χει­ρό­τε­ρο είναι τη Δευ­τέ­ρα το πρωί”.

Στη συνέ­ντευ­ξη αυτή εξάλ­λου όλοι οι διευ­θυ­ντές σχο­λεί­ων δήλω­σαν ότι η κατά­στα­ση επι­δει­νώ­νε­ται καθώς εξα­φα­νί­ζο­νται οι υπη­ρε­σί­ες παρο­χής κοι­νω­νι­κής και ψυχο­λο­γι­κής υποστήριξης.

Οι εκπαι­δευ­τι­κοί αυτοί έκα­ναν τις δηλώ­σεις αυτές μετά τη δημο­σί­ευ­ση σήμε­ρα των απο­τε­λε­σμά­των έρευ­νας που έκα­νε η NEU μαζί με την “Ομά­δα Δρά­σης κατά της Παι­δι­κής Φτώ­χειας” (Child Poverty Action Group).

Το 60% από τους 900 εκπαι­δευ­τι­κούς που ερω­τή­θη­καν σε αυτή απά­ντη­σε ότι η παι­δι­κή φτώ­χεια στα σχο­λεία επι­δει­νώ­θη­κε από το 2015 και μάλι­στα ένας στους τρεις δήλω­σε ότι επι­δει­νώ­θη­κε σημαντικά.

Από την έρευ­να αυτή δια­πι­στώ­θη­κε ότι τα σχο­λεία ανα­λαμ­βά­νουν όλο και μεγα­λύ­τε­ρο ρόλο για να καλύ­ψουν τα κενά που δημιουρ­γεί η φτώ­χεια, με σχε­δόν τους μισούς από τους ερω­τη­θέ­ντες να δηλώ­νουν ότι το σχο­λείο τους προ­σφέ­ρει μία ή πολ­λές υπη­ρε­σί­ες για την αντι­με­τώ­πι­ση της φτώ­χειας, όπως είναι η παρο­χή μιας τρά­πε­ζας τρο­φί­μων, μιας τρά­πε­ζας ρού­χων ακό­μη και έκτα­κτων δανεί­ων σε οικογένειες.

Ο Χάουαρντ Πέιν, διευ­θυ­ντής σχο­λεί­ου στο Πόρ­τσμουθ, σημεί­ω­σε ότι στο δικό του σχο­λείο παρέ­χουν συμ­βου­λευ­τι­κές υπη­ρε­σί­ες για οικο­γέ­νειες, μετα­ξύ των οποί­ων και για τη δια­χεί­ρι­ση χρε­ών, και για να φωτί­σει την κατά­στα­ση που επι­κρα­τεί σε αυτό συμπλή­ρω­σε: “Πριν από τρεις εβδο­μά­δες, πολ­λά σχο­λεία στην περιο­χή μας έκλει­σαν λόγω του χιο­νιού. Εμείς κρα­τή­σα­με το δικό μας ανοι­χτό για­τί ανη­συ­χού­σα­με πραγ­μα­τι­κά για τα παι­διά –ότι δεν θα είχαν ένα ζεστό πιά­το φαγη­τό εκεί­νη την ημέ­ρα”. Το 45% των μαθη­τών ήρθε στο σχο­λείο για να φάει εκεί­νη την ημέ­ρα, πρόσθεσε.

Σε ποσο­στό μεγα­λύ­τε­ρο από τα τέσ­σε­ρα πέμ­πτα οι δάσκα­λοι που ερω­τή­θη­καν στην έρευ­να απά­ντη­σαν ότι βλέ­πουν ενδεί­ξεις της πεί­νας κάποιων παι­διών κατά τη διάρ­κεια της ημέ­ρας και περί­που το ίδιο ποσο­στό δήλω­σε ότι μαθη­τές του παρου­σιά­ζουν συμ­πτώ­μα­τα που φανε­ρώ­νουν κακή κατά­στα­ση της υγεί­ας τους.

Η Σέλια Ντί­ναμ, αξιω­μα­τού­χος της NEU που είναι υπεύ­θυ­νη για τα θέμα­τα παι­δι­κής φτώ­χειας, δήλω­σε ότι η έρευ­να αυτή έφε­ρε στο φως την πραγ­μα­τι­κό­τη­τα 4,1 εκα­τομ­μυ­ρί­ου παι­διών που ζουν σε συν­θή­κες φτώ­χειας.

“Τα σχο­λεία, όπως και η εκπαί­δευ­ση των παι­διών, απο­τε­λούν τώρα ένα δίχτυ ασφα­λεί­ας, ιδιαί­τε­ρα για τα παι­διά σε κατά­στα­ση ένδειας”, σημεί­ω­σε η Ντί­ναμ, υπο­γραμ­μί­ζο­ντας ότι το Ινστι­τού­το Δημο­σιο­νο­μι­κών Ερευ­νών υπο­λο­γί­ζει ότι 5 εκα­τομ­μύ­ρια παι­διά θα ζουν σε κατά­στα­ση φτώ­χειας ως το 2021.

“Δεν είναι μια κατά­στα­ση που βελ­τιώ­νε­ται, στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα επι­δει­νώ­νε­ται σημα­ντι­κά”, κατέληξε.

Η βρε­τα­νι­κή κυβέρ­νη­ση ανα­κοί­νω­σε την εφαρ­μο­γή μέτρων για την αντι­με­τώ­πι­ση της κατά­στα­σης ένδειας.

“Γι’αυ­τό ξεκι­νή­σα­με το σχέ­διό μας δρά­σης κοι­νω­νι­κής κινη­τι­κό­τη­τας, το οποίο ορί­ζει μέτρα για να κλεί­σει η ψαλί­δα ανά­με­σα στους λιγό­τε­ρο ευνοη­μέ­νους μαθη­τές και τους συμ­μα­θη­τές τους και στο­χεύ­ει σε περιο­χές που χρειά­ζο­νται την μεγα­λύ­τε­ρη υπο­στή­ρι­ξη μέσω του προ­γράμ­μα­τος Περιο­χές Ευκαι­ριών ύψους 72 εκα­τομ­μυ­ρί­ων στερλινών”.

Εκπρό­σω­πος του υπουρ­γεί­ου Παι­δεί­ας υπο­γράμ­μι­σε επί­σης την επέν­δυ­ση 2,5 δισε­κα­τομ­μυ­ρί­ων στερ­λι­νών στους μη ευνοη­μέ­νους μαθη­τές μέσω του μαθη­τι­κού ασφα­λί­στρου, όπως και την πρό­σφα­τα ανα­κοι­νω­θεί­σα επέν­δυ­ση 26 εκα­τομ­μυ­ρί­ων στερ­λι­νών για την έναρ­ξη ή τη βελ­τί­ω­ση της προ­σφο­ράς πρω­ι­νών σε του­λά­χι­στον 1.700 σχολεία.

(Πηγές: thepressroom.gr / BBC, Guardian, Independent).

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο