Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΔΕΡΗΣ — ΟΕΝΓΕ Η σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα προσαρμόζει την Υγεία στους νόμους της αγοράς (AUDIO)

Την πολι­τι­κή της κυβέρ­νη­σης που θα εμβα­θύ­νει την εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση και την ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση στον τομέα της Υγεί­ας, κατήγ­γει­λε ο Γιώρ­γος Σιδέ­ρης, μέλος του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ, μιλώ­ντας στον ραδιο­φω­νι­κό σταθ­μό «RealFM» το από­γευ­μα της Τετάρ­της 28 Ιού­νη, με αφορ­μή τις δηλώ­σεις του νέου υπουρ­γού για διά­θε­ση κον­δυ­λί­ων για την Υγεία από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Όπως διευ­κρί­νι­σε, από τα 31 δισ. ευρώ του Ταμεί­ου, για την Υγεία θα δοθεί μόλις το 1,4 δισ. ευρώ και από αυτά, τα 317 εκατ. ευρώ αφο­ρούν την ανα­βάθ­μι­ση 80 νοσο­κο­μεί­ων και 156 Κέντρων Υγεί­ας. «Μόνο το Νοσο­κο­μείο Χαλ­κί­δας για να ολο­κλη­ρω­θεί, χρειά­ζε­ται 71 εκα­τομ­μύ­ρια για να ανα­και­νι­στεί», οπό­τε κατα­λα­βαί­νει κανείς πως αυτά τα χρή­μα­τα δεν φθά­νουν, σημείωσε.

Για τις περι­βό­η­τες 10.000 προ­σλή­ψεις που ανα­κοι­νώ­νει η κυβέρ­νη­ση, υπο­γράμ­μι­σε πως είναι οι ίδιες προ­σλή­ψεις που ακού­γο­νται από την προ­ε­κλο­γι­κή περί­ο­δο ως υπό­σχε­ση και βέβαια μπρο­στά στις 30.000 κενές οργα­νι­κές θέσεις δεν είναι ούτε στα­γό­να στον ωκεανό.

Όσον αφο­ρά την πρό­λη­ψη, με το πρό­γραμ­μα για τον καρ­κί­νο του μαστού, που δια­φη­μί­ζει η κυβέρ­νη­ση, σημεί­ω­σε πως αυτό βρί­θει αντιε­πι­στη­μο­νι­κό­τη­τας και λογι­κής κόστους — οφέ­λους, όταν η μαστο­γρα­φία γίνε­ται σε γυναί­κες άνω των 50, ενώ με βάση την επι­στή­μη πρέ­πει να γίνε­ται στα 40 έτη, λήγει τον Δεκέμ­βρη του ’25 και μετά δεν υπάρ­χει κανέ­να πρό­γραμ­μα πρό­λη­ψης, εξαι­ρεί τις γυναί­κες που έκα­ναν μαστο­γρα­φία τον προη­γού­με­νο χρό­νο, ενώ η εξέ­τα­ση πρέ­πει να γίνε­ται ετη­σί­ως. Επί­σης, ανα­φέρ­θη­κε στα 3.000 περι­στα­τι­κά που εντο­πί­στη­καν, για τα οποία η κυβέρ­νη­ση δεν μας λέει, εάν αντι­με­τω­πί­στη­καν ή χει­ρουρ­γή­θη­καν στις Δημό­σιες Δομές ή οι γυναί­κες στρά­φη­καν στον ιδιω­τι­κό τομέα.

Ο Γ. Σιδέ­ρης ανα­φέρ­θη­κε και στο περι­στα­τι­κό του αλλο­δα­πού του οποί­ου η δια­κο­μι­δή στο νοσο­κο­μείο  καθυ­στέ­ρη­σε, προ­κει­μέ­νου να ενη­με­ρω­θεί πρώ­τα η αστυ­νο­μία, επει­δή δεν είχε ΑΜΚΑ, τονί­ζο­ντας ότι είναι απάν­θρω­πο, ρατσι­στι­κό και οι για­τροί δεν πρό­κει­ται να γίνο­νται κατα­δό­τες, για­τί πάνω από όλα είναι η ζωή του ανθρώ­που, ανε­ξαρ­τή­τως φύλου, χρώ­μα­τος, κατα­γω­γής κ.λπ.

Για το περι­στα­τι­κό με το ΕΚΑΒ στη Θάσο και τον θάνα­το του­ρί­στριας, σημεί­ω­σε ότι με ευθύ­νη των κυβερ­νώ­ντων, η Πρω­το­βάθ­μια Φρο­ντί­δα Υγεί­ας έχει δια­λυ­θεί κι έχει αντι­κα­τα­στα­θεί από ιδιω­τι­κές μονά­δες. Ειδι­κό­τε­ρα για το ΕΚΑΒ, σημεί­ω­σε ότι είναι υπο­στε­λε­χω­μέ­νο όσον αφο­ρά το προ­σω­πι­κό, ενώ εξαι­τί­ας της υπο­χρη­μα­το­δό­τη­σης έχει ελλεί­ψεις και στον στό­λο των ασθε­νο­φό­ρων. Κατήγ­γει­λε ότι η κυβέρ­νη­ση, σύμ­φω­να με σημε­ρι­νές δηλώ­σεις του πρω­θυ­πουρ­γού, σκο­πεύ­ει ν’ αντι­με­τω­πί­σει το πρό­βλη­μα του ΕΚΑΒ με διπλά συνερ­γεία, δηλα­δή Συμπρά­ξεις Ιδιω­τι­κού και Δημό­σιου Τομέα, παρα­δί­δο­ντας έτσι και το κομ­μά­τι των πρω­το­γε­νών δια­κο­μι­δών σε ιδιω­τι­κές εται­ρεί­ες που θα συνερ­γά­ζο­νται με το δημόσιο.

Απα­ντώ­ντας, μάλι­στα, στο επι­χεί­ρη­μα της κυβέρ­νη­σης ότι οι ασθε­νείς δεν θα πλη­ρώ­νουν, σημεί­ω­σε, ότι πλη­ρώ­νουν και μάλι­στα πολ­λα­πλώς: Μέσα από τις ασφα­λι­στι­κές εισφο­ρές για την Υγεία, τους άμε­σους κι έμμε­σους φόρους, τις εξ’ ολο­κλή­ρου πλη­ρω­μές εξε­τά­σε­ων που δεν καλύ­πτει ο ΕΟΠΥΥ, μέσω των ιδιω­τι­κών απο­γευ­μα­τι­νών χει­ρουρ­γεί­ων και ιατρεί­ων. Όλα αυτά είναι πλη­ρω­μές και η κυβέρ­νη­ση λέει συνει­δη­τά ψέμα­τα, πρό­σθε­σε, διευ­κρι­νί­ζο­ντας ότι η πρα­κτι­κή των ΣΔΙΤ φέρ­νει την ολο­κλη­ρω­μέ­νη προ­σαρ­μο­γή της Υγεί­ας στους νόμους της αγο­ράς, χωρίς το κρά­τος να δίνει φράγκο.

Τέλος, κατήγ­γει­λε τις μετα­κι­νή­σεις για­τρών και νοση­λευ­τών, που απο­φά­σι­σε η κυβέρ­νη­ση και η 1η ΥΠΕ προς τις κατα­σκη­νώ­σεις της Αρχιε­πι­σκο­πής, αντί να προ­σλά­βει προ­σω­πι­κό για να καλυ­φθούν οι ανά­γκες, σημειώ­νο­ντας ότι το περι­στα­τι­κό ανοί­γει τον δρό­μο για τη μετα­κί­νη­ση προ­σω­πι­κού σε ιδιώ­τες, ενώ κατήγ­γει­λε και τις απει­λές που εξα­πο­λύ­ει η 1η ΥΠΕ για διοι­κη­τι­κές κυρώ­σεις σε όσους υγειο­νο­μι­κούς αντιδρούν.

Πηγή 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο